Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
301_1272291538_01_szatmar1-palota

Palatul Episcopal

     Palatul Episcopal- Satu Mare

Construit în deceniile trei și patru ale secolului al XIX-lea, clădirea Palatului Episcopal a fost înălțată din inițiativa și cu sprijinul episcopului Hám János.

Prima reședință episcopală a fost în casa ordinului iezuit, transformată și adaptată. Aici au locuit episcopii până în anul 1851. Palatul, la fel ca și Catedrala, a fost construit în stil clasicist. Fațada monumentală se caracterizează prin simplitate și armonie. Monumentala casă a scărilor este decorată din 2006 cu un imens Cristos răstignit sculptat în lemn, realizat în anul 1777.

Corpusul ar fi ajuns prin intermediul conților Károlyi în capela Cetății din Ardud. După aceea a stat un timp în Biserica din Șandra, apoi a fost dusă la Căpleni, iar de aici a ajuns la Palatul Episcopal. Dincolo de valoarea artistică, este și aceasta o relicvă ce amintește de poetul Petőfi.

Una din bijuteriile Palatului este capela. Tavanul este alcătuit din casete de gips, ornamentate cu plăci de lemn și rozete din gips aurite. Sub tavan se pot vedea basoreliefuri cu figurile Sfintei Elisabeta, Sfântului Ștefan, Sfântului Emeric, Sfintei Margareta, Fericitului Eusebiu, Sfântului Adalbert și Sfântului Gerard. Mobilierul este confecționat din plop siberian. Capela are un altar renumit.

Acesta provine, asemenea corpusului, din capela Cetății din Ardud, iar în fața lui s-a cununat poetul Petőfi Sándor cu Szendrey Júlia. La parter se găsește arhiva diecezană. Vizitarea acesteia este restricționată întrucât lucrările de prelucrare, sistematizare și pregătire a evidenței pe calculator a materialelor sunt în curs desfășurare.

Biblioteca Palatului Episcopal este deținătoarea unor rarități de o inestimabilă valoare, o mare parte a publicațiilor ecleziastice din secolele XVI-XVIII. Majoritatea cărților s-a regăsit în colecții franciscane și minorite, respectiv în parohii.

Sursa: http://www.viziteaza-satumare.com/ro/news/Palatul-Episcopal

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.