Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Palate » Palate Timiş » Palatul Dicasterial
GEKO's WorkGroup Inc.

Palatul Dicasterial

Palatul Dicasterial- Timișoara

 

Palatul Dicasterial (construit în 18551860) este clădirea ce astăzi adăpostește sediul Judecătoriei Timișoara, Tribunalului Timișși al Curții de Apel Timișoara.

Istoric

A fost construită între anii 1855-1860, fiind proiectată inițial ca reședință a guvernatorului Banatului.

Arhitectura

Construcție monumentală, ridicată pe o suprafață ce se întinde de-a lungul a trei străzi, edificiul a fost mult timp cea mai mare construcție din Timișoara. Palatul, construit pe trei niveluri, avea la început 273 de birouri, 34 de camere pentru servitori, 34 de bucătării, 65 celarii, 27 de magazii, acestea fiind grupate în jurul a trei curți interioare. A fost ridicată în stilul renașterii italiene, imitând Palatul Medici din Florența.

Descriere

Fațadele sunt structurate în registre orizontale, ritmate doar prin șirul ferestrelor. Ornamentele de la ferestre se reduc la colonetele ce flanchează ferestrele de la primul etaj. Imobilul intervine în peisajul urban printr-o modificare de proporții a ambientului. Impunându-se prin dimensiuni, singularitate și semnificație, palatul exprimă pronunțat funcția de reprezentare care i-a fost atribuită. Volumul masiv și supradimensionat scoate din scară vecinătățile din care se asigură doar o percepere parțială a monumentalului.
Adresa: Str. Eugeniu de Savoya, nr. 2

Sursa: Wikipedia

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

timisoara_2012____143_2_medium

Palatul Szechenyi

Palatul Szechenyi- Timișoara   Timp de un secol, imobilul si-a schimbat deseori destinatia, dupa cum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.