Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Palate » Palate Suceava » Palatul de Justiție din Suceava
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-5043_1

Palatul de Justiție din Suceava

Palatul de Justiție din Suceava

Palatul de Justiție din Suceava este o clădire-monument istoric construită în anul 1885 în municipiul Suceava pentru a servi ca sediu al Tribunalului și Judecătoriei. El se află situat pe Strada Ștefan cel Mare nr. 58.

Acest edificiu a fost inclus, sub denumirea de „Fostul tribunal, căpitănie districtuală și închisoare”, pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul de clasificare SV-II-m-B-05482.

În prezent, în această clădire funcționează Curtea de Apel, Tribunalul și Judecătoria Suceava.

Așezare

Palatul de Justiție din Suceava se află pe Strada Ștefan cel Mare, la limita între zona centrală a orașului și cartierul Areni. Edificiul este amplasat într-un triunghi format de Strada Ștefan cel Mare, Aleea Trandafirilor și Strada Anastasie Crimca. Pe latura de est, este mărginit de Parcul Trandafirilor (cunoscut și sub denumirea de Parcul Tribunalului sau Trei Bărboși). În spatele Palatului de Justiție a fost ridicată Biserica Nașterea Maicii Domnului (sfințită în anul 2004).

Istoric

Între anii 1850-1855 a fost construită aici o cazarmă militară, care era formată dintr-un corp în formă de „U” și o capelă.

În anul 1885, în mandatul primarului Michael von Prunkul (1884-1886), odată cu înființarea Tribunalului cercual Suceava, autoritățile austriece din Ducatul Bucovinei au demolat clădirea cazărmii pentru a construi în locul ei un imobil nou cu scopul de a servi ca sediu al Tribunalului cercual, al Judecătoriei districtuale și al Cărții funciare. Arhitectul vienez Ferdinand Fellner a proiectat o nouă clădire cu demisol, parter și două etaje, care a fost realizată în stilul baroc târziu. În partea din spate a imobilului a fost amenajată singura închisoare din districtul Suceava.

După cum atestă actul notarial din 20 februarie 1902, proprietarul clădirii care servea ca judecătorie și închisoare era Justiaz – Aerar (Înalta Curte de Justiție). Tribunalului cercual din Suceava îi erau arondate districtele: Câmpulung, Gura Humorului, Rădăuți și Suceava. În anul 1914, dintre cele 20 judecătorii de ocol din Bucovina, 12 erau subordonate Tribunalului provincial din Cernăuți și 8 erau subordonate Tribunalului cercual din Suceava (Câmpulung, Dorna, Gura Humorului, Rădăuți, Seletin, Solca, Suceava și Stulpicani).

În perioada 1948-1956, în închisoarea aflată în partea din spate a clădirii au fost deținuți și schingiuiți luptătorii anticomuniști. În prezent, pe peretele din partea din spate a clădirii a fost amplasată o placă memorială din marmură pe care se află următoarea inscripție: „În această clădire, au fost schingiuiți și martirizați, unii dintre cei mai buni fii ai neamului românesc, care s-au jertfit pentru libertate, luptînd împotriva comunismului”.

Prin Hotărârea Consiliului de Miniștri (HCM) nr. 2750 din 30 decembrie 1956, Penitenciarul a fost mutat în municipiul Botoșani, iar spațiul rămas disponibil a fost atribuit admnistrației locale. În acest imobil s-a mutat mai întâi Sfatul Popular al Regiunii Suceava, cu acest prilej efectuându-se o serie de reamenajări interioare ale clădirii cu scopul de a o adapta la necesitățile instituției.

Odată cu reforma administrativă din anul 1968, când au fost desființate regiunile, clădirea a devenit sediul Consiliului Popular Municipal Suceava (Primăria), în unele încăperi funcționând și birouri ale Comitetului municipal Suceava al PCR, Universității „Ștefan cel Mare”, Oficiului Județean de Cadastru, Geodezie și Cartografie (O.C.O.T.) Suceava și Administrației Financiare a municipiului Suceava. În toată această perioadă, Tribunalul și Judecătoria Suceava au fost înghesuite în jumătate din clădirile Palatului de Justiție. În anii ’80 ai secolului al XX-lea, s-au renovat fațadele – cu praf de piatră, mozaic și ciment alb, au fost amenajate interioarele și s-au montat uși din lemn masiv la intrarea în clădire dinspre bulevard.

După Revoluția din 1989, clădirea a fost revendicată de Ministerul Justiției. Spațiile ocupate de Universitatea „Ștefan cel Mare” și O.C.O.T. Suceava au fost eliberate. Hotărârea de Guvern nr. 469 din 10 iunie 1999 a impus Primăriei municipiului Suceava eliberarea spațiului în care funcționa, acesta urmând să revină Ministerului Justiției. S-a acordat un termen până la 20 aprilie 2000 pentru ca Primăria să se mute din clădire. La expirarea termenului, Administrația Financiară s-a mutat într-un sediu nou de pe Strada Vasile Bumbac.

Ca urmare a somației înaintate de magistrați ca Primăria să părăsească imobilul, conducerea administrației municipale a achiziționat în august 2002 fostul sediu al Băncii Agricole din cartierul Areni.

Imobilul a fost recondiționat în anul 2007 de către firma Cominco SA, efectuându-se lucrări de consolidare și reparații capitale ale clădirii, precum și finisaje moderne. Au fost placate scările cu granit mat, nealunecos, a fost refăcut acoperișul și sistemele de captare a apei pluviale, aleile de acces au fost placate cu pavele etc.

În prezent, în clădirea Palatului de Justiție funcționează Curtea de Apel, Tribunalul și Judecătoria Suceava.

Arhitectură

Edificiul este monumental, impresionând prin simplitate și soliditate. Imobilul are o suprafață construită de 2.626 m², o suprafață desfășurată de 10.064 m², o suprafață utilă de 7.484 m² și este format din demisol, parter și două etaje.

Clădirea are o formă dreptunghiulară, cu o curte interioară (cu alei pietonale și copaci), intrări și căi de acces de pe toate cele patru laturi. Etajele, parterul și subsolul sunt delimitate prin brâie orizontale cu mai multe profile. Subsolul clădirii este înălțat.

Fațadele clădirii nu prezintă elemente arhitecturale deosebite, în afara paramentelor cu bosaje ce acoperă zidurile

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-5166_1

Palatul Administrativ din Suceava

Palatul Administrativ din Suceava Palatul Administrativ din Suceava este o clădire în stil baroc construită …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.