Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Palate » Palate Neamţ » Palatul Cnejilor
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-5020_1

Palatul Cnejilor

Palatul Cnejilor (ruine), Ceahlău- Neamț

 

Palatul Cnejilor, astazi doar niste ruine impunatoare ale acestui monument istoric, este situat pe teritoriul comunei Ceahlau la aproximativ 3 km de drum prin satul Schit. Putin mai sus de Palatul Cnejilor se afla Manastirea Durau si Parcul National Masivul Ceahlau.

Palatul Cnejilor – descriere

Palatul Cnejilor, un veritabil ansamblu architectural si locul de desfasurare a multor evenimente istorice, ne intampina sub forma unor ruine inconjurate de aura de mister si legenda ce dainuie si astazi.

Inceputurile sale dateaza din secolul al XIII- lea cand pe acest loc a fost construit un schit de catre ctitorul Silvestru care apartinea de manastirea Neamt. In timpul lui Ieremia Movila schitul se va  numi Manastirea Pionul dupa care va deveni Schitul Hangu. In anul 1639, fratele lui Vasile Lupu, Gheorghe Hatmanul, ridica o biserica din piatra pe locul vechiului schit, care va fi inzestrata cu mosii intinse, intarite si intregite in decursul sec al XVII –lea.

In anul 1791, Matei Cantacuzino pleaca in Rusia unde obtine titlu de cneazul Gheorghe Cantacuzino si inalte distinctii imperiale, motiv pentru care intensifica atacurile juridice impotriva Manastirii Pionul. In anul 1840, in ciuda eforturilor depuse de mitropolitul Veniamin Costache, cnejii Cantacuzini obtin proprietatea iar calugarii sunt nevoiti sa se stramute la Schitisor. Urmeaza perioada in care acestia transforma biserica intarita intr-o adevarata curte boiereasca fortificata, modificand chiliile, construind noi anexe si intarind zidul de incinta.

Perioada de stralucire a Palatului Cantacuzin de la Schit a durat intre anii 1840-1852 cand a fost vizitat de Wilhelm von Kotzebue si Alexandre Dumas.  Cheltuind peste masura pentru a mentine un fast nobiliar cu care au fost invatati, Cantacuzinii raman datori si isi pierd toate proprietatile. In anul 1852, Palatul Cnejilor este scos la licitatie si cumparat de Smaranda Sturza, moment in care se scrie ultima pagina in istoria acestuia. Cu timpul, curtea boiereasca incepe sa se ruineze, ramanand astazi doar povestea acestui loc

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/palatul-cnejilor-din-durau-judetul-neamt/

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Palatul Episcopal

Palatul Episcopal, Roman- Neamț   Nu exista date

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.