Palatul Cercului Militar- Bucuresti
Cercul Militar National este institutie centrala, profesionista de cultura, de interes national, cu profil cultural-educativ, artistic, recreativ-distractiv, precum si de imagine, reprezentare si protocol a Armatei.
Istoria institutiei incepe la 15 decembrie 1876, cand a luat fiinta Cercul militar al ofiterilor din garnizoana Bucuresti, avand precizate in statutul sau de functionare urmatoarele scopuri principale:
Timp de aproape 50 de ani institutia a functionat cu chirie in diverse cladiri din Bucuresti.
Proiectantul principal al monumentalului Palat al Cercului Militar National a fost arhitectul roman Dimitrie Maimarolu, iar constructia propriu – zisa a cladirii a inceput in 1911 si s-a finalizat abia in 1923, lucrarile fiind intrerupte in anii primului razboiului mondial.
Fondurile necesare realizarii acestei admirabile bijuterii arhitectonice au fost din donatii, subscriptii si cotizatii ale ofiterilor, precum si din subventii de stat si imprumuturi rambursabile. Din toate acestea circa 80% au fost contributii ale ofiterilor.
Palatul Cercului Militar National a fost ridicat in centrul istoric al Bucurestilor, pe locul fostei Manastiri Sarindar, important lacas monahal al vechiului Bucuresti, pe un teren mlastinos si pe o fundatie realizata din piloni de stejar.
Palatul a fost construit in stil electic, cu monumentalitate caracteristica academismului francez, remarcandu – se jocul subtil si echilibrat al formelor si volumelor, imbinarea armonioasa a suprafetelor plane cu cele rotunde, trecerea gradata de la planul orizontal al strazii catre cel vertical al cladirii.
Cele zece sali mari cuprind spatii impunatoare, in care se impletesc elemente de arhitectura clasica cu detalii plastice de factura moderna si sunt impodobite cu stucaturi, basoreliefuri, elmente decorative de mare rafinament, opere de arta si mobilier de mare valoare.
Sala de Marmura este o capodopera in stil clasic. Coloanele corintice de marmura sustin o bolta ampla bogat ornamentata cu motive decorative geometrice sau florale, dominate de elemente zoomorfice, mitologige si basoreliefuri cu bogata simbolistica militara. Raceala marmurii este incalzita de lumina blanda, naturala, filtrata prin vitralii largi ale ferestrelor din fier forjat, bogat ornamentate. Cele doua perechi de statui (cariatide si atlanti), de factura breco- romana, sustin in capetele salii doua balcoane de orchestra.
Sala Maura: este o prelungire a Salii de Marmura si se distinge prin virtuti arhitectonice. Peretii sunt imbracati in lambriuri din lemn fin, cu discrete motive decorativ-ornamentale. Plafonul este casetat si decorat cu motive florale stilizate si aurite. Acest spatiu a fost gandit ca un fel de sufragerie, destinatie sugerata si de monumentala servanta din lemn, piesa originala cu elemente decorative inspirate din arhitectura monumentelor antice. Un intreg perete laterar este dominat de o pictura de Costin Petrescu, care reda momente dramatice din luptele de la Marasesti, din primul razboi mondial.
Sala Bizantina impune prin somptuozitate si eleganta. Este conceputa in stil bizantin si armonizata cu elemente specifice artei traditionale romanesti. Este dominata de prezenta unui sir de arcade, ce sustin un plafon casetat, arcade ce se sprijina la randul lor pe un sir de coloane scunde, nobilate cu frize din stuc aurit. In interiorul arcurilor romane sunt fresce murale reprezentand imaginile unor conducatori ai romanilor si unele momente de referinta din istoria poporului roman.
Sala Gotica trimite la ambianta arhitecturala a acestui ev indepartat prin motivul arcelor frante in ogiva, precum si prin candelabrele simple si pardoseala in desen gotic bavarez.
Sala Norvegiana sugereaza o atmosfera specifica Nordului. Ingenioase candelabre realizate sub forma unor corabii vikinge, plafonul din lemn cu grinzi terminate in console ce reprezinta chipurile de animale fantastice inspirate din mitologia Nordului, dau impresia de vechi interioare nordice.
Sala de Spectacole, Sala de Cinema, Galeria Artelor, Sala Oglinzilor, Sala Eroilor si alte spatii pline de eleganta din incinta Cercului Militar National, intregesc imaginea de palat a acestui inegalabil monument arhitectonic.
Accesul la serile noastre culturale se face pe baza de invitatie. Pentru procurarea lor sunati la tel. 313 86 80, int. 136
Sursa: http://www.sapteseri.ro/ro/detalii-loc/palatul-cercului-militar-national/