Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Palate » Palate Bucureşti » Palatul Arhiepiscopal (Nunțiatura Apostolică)
GEKO's WorkGroup Inc.
Palatul_Nuntiaturii_Apostolice_din_Bucuresti_-_Cod_LMI_B-II-m-A-19725

Palatul Arhiepiscopal (Nunțiatura Apostolică)

Palatul Arhiepiscopal (Nunțiatura Apostolică)- Bucuresti

 

Palatul Nunțiaturii Apostolice a Sfântului Scaun din București, inaugurat în 1901, se află pe strada Pictor Constantin Stahi Nr. 5-7 și este sediul Nunțiaturii Apostolice (reprezentanței pontificale) în România

Construcția palatului

Palatul, proiectat de arhitectul Giulio Magni (1859-1930), a fost comanditat de Arhiepiscopul Franz Xaver von Hornstein (1840-1905), un nobil elvețian, ca reședință a sa în calitatea de Arhiepiscop de București, pe care a avut-o în perioada 1896-1905. Finanțarea construcției a fost asigurată în mare parte de von Hornstein, care a primit în acest scop o semnificativă sumă de bani din partea Elveției, și printr-o subvenție din partea Regelui Carol I al României.

Confiscarea palatului de către statul comunist

După ce prin decretul nr. 151 din 17 iulie 1948 România a denunțat unilateral Concordatul cu Sf. Scaun, la 7 iulie 1950 au fost expulzați reprezentanții Vaticanului la București, relațiile diplomatice cu Vaticanul au fost întrerupte, Nunțiatura Apostolică de la București a fost închisă și în cursul aceluiași an palatul episcopal a fost preluat de către stat. Pentru a justifica aceste acțiuni ale statului comunist, în perioada 10-17 septembrie 1951, în fața Tribunalului militar din București s-a derulat un proces de judecare a conducerii celei mai puternice episcopii romano-catolice din țară, cea de Timișoara și Banat, în care a fost implicată nunțiatura papală din România, acuzată de „spionaj în favoarea Vaticanului” și „în folosul imperialismului americano-englez”. Titulatura oficială a acestui proces stalinist era: „Procesul unui grup de spioni, trădători și complotiști în slujba Vaticanului și a centrului de spionaj italian.”

Retrocedarea palatului

După Revoluția Română din 1989, prin Decretul-lege nr. 9 din 31 decembrie 1989 al Consiliului Frontului Salvării Naționale, a fost abrogat Decretul-lege 358/1948 și a fost recunoscută Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Ca urmare, palatul și grădinile Nunțiaturii au fost returnate proprietarului de drept. Palatul a fost restaurat, iar la 5 noiembrie 1992 în palat a fost redeschis oficial sediul Reprezentanței Pontificale în România iar din ianuarie 1998, în România s-a revenit la o veche tradiție prin care Nunțiul apostolic la București devine decanul corpului diplomatic.

În zilele de 7, 8 și 9 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o vizită în România, perioadă în care a fost cazat în Palatul Nunțiaturii Apostolice a Sfântului Scaun din București.

Monument istoric

Clădirea Palatului Nunțiaturii Apostolice a Sfântului Scaun din București este declarată monument istoric și este înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, sector 1 cu cod LMI B-II-m-A-19725.

Sursa: Wikipedia

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

l_21716

Palatul Voievodal

Palatul Voievodal (Curtea Veche)- Bucuresti   Muzeul Curtea Veche, organizat în vestigiile Palatului Voievodal, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.