Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Palate » Palate Hunedoara » Palatul Administrativ din Deva
GEKO's WorkGroup Inc.
DSC01087

Palatul Administrativ din Deva

Palatul Administrativ din Deva- Hunedoara

Clădirea prefecturii județului Hunedoara a fost construită între anii 1887 și 1889, fiind așezată față-n față cu cetatea Devei, deoarece prefectul pe vremea aceea îndeplinea și funcția de căpitan de oaste al cetății,astfel având posibilitatea supravegherii acesteia. Clădirea este construită în stil eclectic și are forma literei U. Stilul dominant este neorenașcentist dar pot fi recunoscute și elemente ale stilului baroc. Clădirii îi sunt caracteristice următoarele elemente: fațadă decorativă, turnul zvelt, și acoperiș înalt sub formă de șa. A fost construită ca o cetate fortificată, cu un zid gros în partea dinspre curtea din dos. Se ridică cu 4 metri deasupra celorlalte clădiri din zonă. Zidul de bază are o grosime de 120 cm, iar ridicându-se devine tot mai îngust până la grosimea de 50 cm. Cererea pentru construirea clădirii prefecturii a fost înaintată în anul 1879, dar aprobarea ei a sosit doar în luna iunie al anului 1885. O parte din cheltuieli a fost suportat de ministerul de resort, iar restul cheltuielilor a fost subvenționată din impozite suplimentare, din donații și din chiria plătită de prefectul respectiv subprefectul județului, care în acea vreme locuiau în clădire . În anul 1886 s-a anuntat concursul pentru proiectul clădirii. Primul premiu oferit avea valoarea de 1000 Forinți, iar al doilea de 500 Forinți. Până în 30 iunie 1887, au fost trimise 14 proiecte, dintre care juriul de specialitate l-a ales pe cel cu cifrul(motoul) „Salus rei publicae”. Acest proiect a fost realizat de arhitectul Alpár Ignác, care cu un alt proiect a câștigat și premiul al doilea. În data de 26 martie 1888, ministerul aprobă construirea clădirii prefecturii. După anul 1918 clădirea este ocupată de administrația română, și după cel de-al II-lea război mondial aici își găsește loc sediul Partidului Muncitor, iar mai târziu Partidul Comunist până în anul 1989. Din anul 1968 clădirea intră în posesia județului Hunedoara, fiind în administrația Consiliului Județean. În anul 1990, pentru o perioadă scurtă, în clădire funcționează primăria orașului Deva, iar din 1991 devine Prefectură. În anul 2004 Consiliul Județean se mută în aripa stângă a clădirii, iar din anul 2007 și sala festivă a prefecturii intră în posesia acestuia. Tot în acest an începe renovarea clădirii, și culorile folosite inițial(roșu și verde) au fost înlocuite cu culoarea portocalie.

Atracțiile Prefecturii

  • În interior se află expusă creația artistei Doina Ionescu, care contine elemente specifice culturii daco-romane respectiv a celei maghiare, realizată din aur.
  • În sala festivă domină stilul neorenașcentist, dar pe fațadă se pot distinge și elemente ale stilului baroc. Sala este împodobită cu stema corvineștilor. Inițial sala avea și loje folosite cu ocazia sedințelor si al balurilor caritabile.
  • Din sală se poate ieși pe balconul clădirii. Pe clădire se pot observa stema României respectiv cel al județului Hunedoara.
  • În fața prefecturii se află o fântână arteziană, care a fost realizată tot după proiectul lui Alpár Ignác, din piatră exploatată din mina Devei.
  • Mulți turiști sau chiar localnici admiră din cetate frumusețea acoperișului prefecturii, dar rar găsești un om care să știe că prefectura este acoperită cu țiglă „Zsolnay”, țiglă de foarte bună calitate și foarte celebră în secolele precedente.
  • Probabil că nimeni nu încearcă să numere ferestrele clădirii, deși ar merita, deoarece clădirea are 365 ferestre și 12 porți, exact ca numărul zilelor și al lunilor dintr-un an.

Clădirea este împodobită cu stema corvineștilor.

Clădirea în decursul anilor a suferit o serie de modificări, sau unele anexe au fost demolate. Grădina de vară, care se afla în curtea interioară a avut această soartă. Subsolul prefecturii a fost proiectat pentru refugiu, dar din anii 50 până în 1974 a căpătat funcția de închisoare. În apropierea prefecturii se află Obeliscul ridicat în anul 2011 în cinstea principelui Barcsay Ákos, care a îndeplinit funcția de prefect al județului Hunedoara și tot odată căpitan de oaste al cetății Devei.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.