Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.

Curtea Palatului

Curtea Palatului, a carui poarta este incadrata de doi vulturi impetuosi, realizati din piatra, impresioneaza prin staturile teilor seculari ce strajuiesc aleile.

Fatada cladirii este de un rafinament deosebit, iar ornamentele delicate ce decoreaza ansamblul reprezinta o trasatura specifica a Palatului.

Interiorul palatului, alcatuit din spatioase incaperi, poarta amprenta pictorului italian Giacometti.

 

Domeniul Palatului Ghika se intinde pe o suprafata vasta, Palatul ocupand aproximativ 1000 mp, iar terenul aferent acestuia (anexe, curte, gradini, alei) masurand peste 11 000 mp.

Din informatiile culese, intrarea in incinta era strajuita de doi lei, elemente sculpturale ce se regasesc si de o parte si alta a intrarii in cladirea Palatului.

Deasupra pilonilor portii se afla doi vulturi impetuosi ce par a scruta si astazi zarea.

Curtea din fata Palatului impresioneaza prin staturile teilor seculari, deschizand generos imaginea unui monument arhitectural deosebit.

Palatul – amplasat in centrul de greutate al ansamblului – dintre capela (Biserica Ghica Tei ce a apartinut domeniului) si anexele gospodaresti la sud – e compus din subsol, parter, etaj si mansarda.

Conceput pe un plan perfect simetric, Palatul apare ca un volum echilibrat, tratat in doua registre:

cel inferior, cu goluri dreptunghiulare, flancate de plinuri puternice, bosate;

– cel superior, mai inalt, cu goluri cu arce in plin centru, flancate de pilastrii corintici si bolta in leagan.

Legatura dintre parter si etaj se face prin doua scari monumentale din lemn masiv, ce par ca imbratiseaza intrarea principala.

Pe cele doua fatade longitudinale se detaseaza prin usoare decroseuri, partea centrala cu intrarile spre Palat si curtea din spate, precum si partile laterale prin mici balcoane situate la etaj.

Deasupra intrarii in Palat se gaseste un autorelief, reprezentand nimfe cu cununi de lauri, imbogatind in mod particular intrarea.

Deasupra cornisei decroseului se gaseste o alta lucrare sculptata, reprezentand doua tunuri si doua drapele cu un vulture, toate acestea menite a arata gloria militara a voievodului.

Ornamentele de pe friza, capitel si ancadramentele usilor si ferestrelor, completeaza acest tablou architectural rafinat.

Palatul este construit din caramida mica, intinzandu-se pe vertical, pe patru nivele:

  1. subsolul sub forma de T, ce urmareste holul central al parterului si era destinat sa adaposteasca crama domneasca;

2. parterul ce cuprinde doua holuri central, perpendiculare, spre care se deschid cele trei usi de acces in Palat si o camera generoasa (numita “Sala Tronului”);

3. etajul urmareste planul parterului, avand spre deosebire de acesta, tavane inalte de pest 3 m si picturi murale, mare parte executate de catre celebrul pictor Italian – Giacometti;

4. mansarda se intinde de-a lungul intregii cladiri, avand o inaltime ce depaseste 3 m in anumite locuri.

Peluza din spatele Platului, constituind o intima gradina interioara, este separata de Palat printr-o terasa eleganta si deschide vizual o priveliste mirifica spre lacul Tei, aflat in imediata vecinatate.

 

PALATUL GHIKA – file de istorie

– Palatul Ghika este unul dintre cele mai vechi palate bucurestene –

 

Situat in apropierea intersectiei B-dului Lacului Tei cu Str. Doamna Ghica, Palatul Ghika margineste latura sudica a lacului din Parcul Plumbuita.

Acest edificiu impunator este realizat in bine cunoscutul stil neo-clasic al arhitecturii italiene, avand si cateva elemente ale Renasterii franceze, in conformitate cu tendinta de occidentalizare a Principatelor Romane de la inceputul secolului al XIX-lea.

Pe locul constructiei actuale se gasea o alta casa veche, parinteasca, apartinand banului Dumitrache Ghica. Se stie ca aceasta casa a avut o istorie zbuciumata, fiind devastata de austrieci – in timpul razboiului turco – austriac – si tot in aceasta casa, reparata dupa razboi, Caragea Voda a primit pe ambasadorul de Buhara (gazda fiind marele vistiernic Ghica). In 1821 a fost locul de intalnire dintre Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei Romane din acea perioada si Alexandru Ipsilanti, conducatorul Eteriei, ce-si stabilise cartierul general in aceasta cladire.

Constructia Palatului Ghika a inceput in anul 1822 si s-a incheiat in 1833, fiind ctitorita de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica – primul domn pamantean dupa domniile fanariote, chiar pe locul fostei case parintesti.

Palatul Ghika a functionat ca resedinta de vara a domnitorului Grigorie D. Ghica.

 

File de istorie recenta a Palatului Ghika

De-a lungul timpului, Palatului Ghika i s-a conservat forma sa initiala, fiind realizate periodic lucrari de intretinere si restaurare, cele mai ample avand loc in anul 1978.

Palatul Ghika imbina astazi elemente de istorie si modernitate deopotriva, fiind dotat in prezent cu un sistem de supraveghere performant, alarma impotriva incendiilor si a efractiilor, climatizare integrala, instalatii electrice si sanitare, retea de Internet si telefonie, precum si locuri de parcare amenajate.

Ceea ce deosebeste acest Palat de altele construite in aceeasi perioada, este marea suprafata de verdeata ce inconjoara cladirea, respectiv gradinile Palatului (situate in fata si in spatele resedintei voievodale), ceea ce asigura un climat de liniste nobila.

 

Monumentul este un exemplar arhitectonic reprezentativ al unei epoci demult apuse, cu un istoric tumultuos, dar o marturie extrem de vie a traditiei si culturii nationale.

 

Sursa: http://www.palatul-ghika.ro/main.php

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

l_21716

Palatul Voievodal

Palatul Voievodal (Curtea Veche)- Bucuresti   Muzeul Curtea Veche, organizat în vestigiile Palatului Voievodal, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.