Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Suceava » Manastirea Sf. Apostoli Petru si Pavel
GEKO's WorkGroup Inc.
schit-Botos03

Manastirea Sf. Apostoli Petru si Pavel

Manastirea Sf. Apostoli Petru si Pavel.Com Ciocanesti,Sat Botos

Hram: Sf. Apostoli Petru si Pavel

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

 

La aproximativ 25 km de oraşul Vatra Dornei, în munţii înverziţi şi plini de istorie ai Ciocăneştiului, în satul Botoş din judeţul Suceava se află, într-o oază de linişte a minţii şi de odihnă a sufletului, un frumos locaş de rugăciune închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel pe care pelerinii l-au numit Micul Athos romanesc.
Începutul acestui asezământ monahal nu se pierde în negura istoriei, aşa cum se întâmplă în cazul multor mănăstiri sucevene. Schitul de la Botoş a răsărit din râvna spre Dumnezeu şi curajul mărturisirilor a 37 de călugări care s-au nevoit în ascuns în vremea prigoanei comuniste. În urma Decretului 410 ei au fost arestaţi şi au coborât Botoşul în lanţuri, în anul 1959.
Călugării au fost adăpostiţi de Ciocan Andrei şi soţia sa, Mina, iar Sfânta Liturghie se săvârşea zilnic în podul unui grajd, pe locul în care s-a zidit mai târziu biserica schitului.

Terenul în suprafaţă de 5 ha a fost donat de Ciocan T. Petru împreună cu copiii, Petrică şi Mariana. Lucrările de construcţie şi amenajare au fost initiate de primarul Gheorghe Tomoiaga, soţia Irina şi copiii (Pr. Dimitrie si Ioana- Maria), sprijiniţi de Arhim. Dosoftei Scheul, fraţii Silvia Scheul şi Vladimir Tomoiaga, în perioada 1999-2007.
Primul Paraclis, sfinţit în anul 2000, a fost mistuit de flăcări, construindu-se apoi actuala biserică. Slujba de sfinţire a schitului a fost oficiată în 2007 de IPS. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica este construită din lemn, cu echipa condusă de Străjeru Ilie din Pojorâta, iar pictura este realizată de pictorul Viorel Costin, din Botoşani. Până la momentul sfinţirii s-a amenajat un drum de acces, s-a construit clopotniţa, trapeza, bucătăria, precum şi un corp de chilii. Din noiembrie 2009, cu binecuvântarea IPS. Pimen, un grup de călugări de la mănăstirea Doroteia a fost transferat la schitul Botoş, egumen fiind numit Protosinghel Galaction Dominte. Astfel, s-a reînnodat şirul Sfintelor Liturghii zilnice, a slujbelor de noapte şi a rânduielilor călugăreşti.
Până în prezent s-au finalizat lucrările de construcţie la corpul de chilii, s-au reamenajat trapeza şi bucătăria, precum şi câteva chilii pentru pelerini. De asemenea, prin osârdia credincioşilor s-a reusit alimentarea cu energie electrică a schitului, împodobirea bisericii cu odăjdii, acoperăminte şi Sf. Vase noi, începându-se şi pictura catapetesmei, în stil bizantin.

În viitor, prin îngăduinţa şi binecuvântare arhierească se intenţionează construirea unui mic aghiazmatar pentru săvârşirea slujbelor de vară, pe timp frumos, îmbunătăţirea sistemului de alimentare cu apă şi construcţia unei trapeze pentru pelerini.
Obştea numără astăzi 9 vieţuitori, râvnitori în sporirea duhovnicească şi împlinirea cu străşnicie a jurămintelor făcute Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, la depunerea voturilor monahale. Astfel, se săvârşesc zilnic cele 7 laude, Sf. Liturghie, spovedania săptămânală a obştii şi împlinirea cu dragoste a ascultărilor rânduite, lectura operelor filocalice şi patristice.
Celor ce au dorit sa-şi adâncească studiile teologice li s-a permis sa urmeze una din facultăţile de profil din ţară.

Sfântul locaş al schitului nu se poate lăuda cu icoane făcătoare de minuni, tezaure vechi voievodale sau obiecte de patrimoniu. Schitul din Botoş se laudă, ca şi mănăstirile Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Rarău, Doroteia cu râvna spre cele duhovniceşti, cu puterea Duhului Sfant agonisit prin truda slujbelor Sf. Liturghii- esenţa sublimă a culturii creştine şi dar dumnezeiesc, prin care Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos ni se dă nouă, mădularelor bisericii, să-L mâncăm, să-L bem pentru a noastră mântuire.

Sursa: http://www.romanianmonasteries.org/ro/alte-manastiri/manastirea-sf-apostoli-petru-si-pavel

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Manastirea-Voronet1

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet.Loc Gura Humorului, Sat Voronet-Suceava Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Daniil Sihastrul Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.