Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
photo

Manastirea Secries

Manastirea Secries.Com Moldovita,Sat Secries-Suceava

Hram: Sfantul Ilie, Acoperamantul Maicii Domnului

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

 

Mănăstirea Secrieş din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, a fost gazda taberei de muncă şi rugăciune pentru fete organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocși Români, filiala Iași. Timp de o săptămână, cele 12 participante s-au bucurat de programul liturgic al mănăstirii, au ajutat maicile la treburile gospodărești și au legat prietenii frumoase, hotărând să mai revină la această vatră a liniștii. Şi nu în ultimul rând, au reînvăţat valoarea simplităţii. Mănăstirea Secrieş din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava, a fost gazda taberei de muncă şi rugăciune pentru fete organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocși Români, filiala Iași. Timp de o săptămână, cele 12 participante s-au bucurat de programul liturgic al mănăstirii, au ajutat maicile la treburile gospodărești și au legat prietenii frumoase, hotărând să mai revină la această vatră a liniștii. Şi nu în ultimul rând, au reînvăţat valoarea simplităţii.  

 

 

Dincolo de zarva lumii, la câțiva kilometri de Vatra Moldoviței, un drum gălbui de țară urcă spre Mănăstirea Secrieș, un așezâmânt tânăr adăpostit ca într-un căuș de pădurile Obcinelor Bucovinei. Mănăstirea de maici îl are ca ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie şi e sub protecţia Acoperământului Maicii Domunului. Ea veghează de sus și ocrotește prin rugăciunile ei satul al cărui nume îl poartă, satul Secrieș, după numele râului ce-l străbate, din comuna Moldovița.

Aerul tare se simte de la poalele dealului înalt. Odată ajunse sus, soarbem din priviri splendoarea pădurilor de brad și molid. Departe, case risipite și ocoale împrejmuite stau agățate pe coasta muntelui, sub pânza albastră a cerului.

 

Îndemn la simplitate

 

 

Maica Dositeea bate toaca cu măiestrie și trage bărbătește cele două clopote. Ecoul lor răsună în codrii din apropiere și peste dealuri. Ea este iconomul mănăstirii. „Acum șapte ani când am venit la Secrieș  cu părintele Ioan şi maica stareță, aici era doar iarbă. S-a construit tot ce se vede și încă mai este multă muncă. Ne bucurăm însă de fiecare piatră pe care o punem”, ne spune ea entuziasmată. Şi într-adevăr, s-au făcut multe de atunci. Biserica mănăstirii e încăpătoare, unele dintre clădirile construite sunt în curs de amenajare, altele deja amenajate, iar căsuţele pentru primirea pelerinilor sunt parcă desprinse dintr-o poveste: construite din lemn şi împodobite cu icoane, aşezate aproape de pădure, nasc un sentiment de intimitate cu natura şi cu divinitatea. Nenumăratele specii de flori înfrumuseţează locul şi dau mărturie de priceperea celor care le-au sădit.

Însă dincolo de lucrurile ce pot fi observate cu uşurinţă de ochiul oricui, mai presus de toate stă simplitatea oamenilor din aceste locuri, simplitate la care am fost şi noi chemate să ne-o însuşim pe parcursul acestei tabere. Aşa cum o definea Ernest Bernea, simplitatea, este o stare a firii, o stare a celor care păstrează legătura cu Dumnezeu. Ea dă omului un echilibru interior, o tărie și o mare stăpânire de sine. De aceste lucruri avem nevoie noi, tinerii. Iar aceia care trăiesc cu adevărat în simplitate ajung să trăiască și în lumină, în frumusețe.

„Doctori fără de arginți să fiți!”, le îndeamnă părintele Ioan pe cele şase studente în domeniul medicinei şi farmaciei: Ramona, Raluca, Alexandra, Nicoleta, Anca şi Alexandra. Celelalte s-au îndreptat spre teologie, matematică, hidrotehnică şi jurnalism, iar Miruna, mezina grupului, tocmai a început clasa a XI – a.

 

Sursa:http://mariaburla.blogspot.ro/2011/09/manastirea-secries-adapost-al.html

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Manastirea-Voronet1

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet.Loc Gura Humorului, Sat Voronet-Suceava Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Daniil Sihastrul Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.