Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
manastirea-saraca-5

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca.Com Gataia, Sat Semlacu-Timis

Hram: Schimbarea la Fata, Buna Vestire

Arhiepiscopia Timisoarei

 

Tinand de Mitropolia Banatului si de Arhiepiscopia Timisoarei, Manastirea Saraca este o manastire ortodoxa din judetul Timis. Este asezata in plina campie banateana, in localitatea Semlacu Mic, comuna Gataia, la aproximativ 67 de kilometri sud de Timisoara, pe drumul care leaga cele doua localitati.

Manastirea Saraca – de-a lungul vremii

Momentul exact al intemeierii manastirii nu se cunoaste, dar prima atestare documentara dateza din anul 1270. Mai tarziu, la inceputul secolului al XV-lea, surse franciscane mentioneaza manastirea, numind-o “pepiniera de schismatici”, cu alte cuvinte, centru de rezistenta la incercarile de catolicizare a crestinilor din Banat. La inceputul secolului al XVIII-lea manastirea adapostea o scoala, unde se invata pictura de icoane.

Manastirea functioneaza pana in 1778, cand, din ordinul imparatului Iosif al II-lea, este inchisa, monahii obligati sa plece, iar odoarele manastirii (carti, icoane, obiecte de cult etc.) sunt transferate la manastirea Mesici de langa Varset (Voivodina – Serbia).

In anul 1782, autoritatile austriece scot la licitatie cladirile manastirii, care sunt cumparate de catre Ioan Ostoici, un dregator bogat din Timisoara. Manastirea va ramane in proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani, timp in care se paragineste, dobandindu-si astfel si numele de “Saraca”.

In anul 1932 Manastirea Saraca este cumparata de Episcopia Caransebesului si redevine asezamant monahal. Desfintata din nou in urma decretului comunist din 1959, va functiona ca parohie pana in 1990, cand se reia viata monahala. In anul 1963 au inceput lucrarile care au dus la restaurarea completa a bisericii si a picturii.

Manastirea Saraca – biserica si minunata fresca ce o imbraca

 

Biserica Manastirii Saraca a fost rezidita din piatra si caramida in anul 1443 de catre calugarul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfantul Nicodim de la Tismana, si apoi renovata in 1730, de catre Giuriciko Lazarevici si fiii sai, Nicolae si Chiriac.

Arhitectural, biserica este in forma de cruce greaca cu bratele libere; absida altarului este semicirculara si naosul acoperit cu o turla octogonala. La exterior biserica este lipsita de orice decoratie, avand forme masive si o volumetrie foarte sobra. Pridvorul actual a fost adaugat in secolul al XIX-lea.

Fresca bisericii, de o mare valoare artistica, dateaza din 1730, cand a fost refacuta pe structura picturii din secolul al XVI-lea de catre mesteri zugravi deosebit de iscusiti, care ne-au ramas pana acum necunoscuti, dar ce par sa fi venit din Tara Romaneasca.

Ansamblul pictural al bisericii este de o mare expresivitate, in culori calde si armonioase, constituind cea mai valoroasa realizare artistica de acest fel pastrata in Banat.

Hramul Sfintei Manastiri Saraca este “Schimbarea la Fata” (6 august), praznic pentru care multime de credinciosi din intregul Banat se indreapta spre manastire. Hramul Paraclisului este Sfanta Maria Egipteanca, ale carei sfinte moaste, respectiv unul dintre degete, se si afla in manastire.

Manastirea Saraca mai pastreaza si o icoana a Maicii Domnului despre care se spune ca este facatoare de minuni. Tot aici se mai gasesc si particele din Moastele Sfintilor Nicolae, Tecla si Filofteia.

Manastirea Saraca – obstea si programul slujbelor

Monument istoric si artistic de inestimabila valoare, Manastirea Saraca poarta peste veacuri marturia spiritualitatii crestin-ortodoxe a banatenilor. Intr-un raport catre autoritatile austriece din 1775, se arata ca la Manastirea Saraca erau sapte vietuitori, romani si sarbi.

Astazi Sfanta Manastire are opt calugari, dintre care doi duhovnici. Staret al manastirii este protosinghelul Climent Vantu. Programul liturghic incepe la ora 7 dimineata cu slujba Utreniei si Sfanta Liturghie. Seara, la ora 17, este savarsita slujba Vecerniei si Pavecernita, iar la ora 23 este randuita slujba Miezonopticii.

Manastirea Saraca astazi – oricine poate fi ctitor !

In prezent se lucreaza la construirea unui nou corp de chilii si a unui nou paraclis. Intr-o frumoasa continuare a traditiei Bisericii de a se ingriji nu numai de sufletul, ci si de trupul omului (“bolnitele” manastirilor au fost primele spitale si farmacii ale unei Europe crestine), in interiorul noului corp de cladire se intentioneaza amenajarea unui dispensar satesc.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-saraca-67929.html

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Manastirea-Timiseni-1

Manastirea Timiseni

Manastirea Timiseni.Com Sag-Timis Hram: Taierea Capului Sfantului loan Botezatorul Arhiepiscopia Timisoarei   ste ctitoria mitropolitului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.