Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Timiş » Manastirea Pietroasa
GEKO's WorkGroup Inc.
manastirea-pietroasa-mare-4221

Manastirea Pietroasa

Manastirea Pietroasa.Com Victor Vlad Delamarina, Sat Pietroasa Mare-Timis

Hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Arhiepiscopia Timisoarei

 

Este situat la 8 km sud de orasul Lugoj, pe soseaua Lugoj – Resita, la 2 km ramificatie dreapta Herendesti, si din Herendesti 3 km pana in Pietroasa. Schitul se construieste pe stanga soselei, inainte de intrarea in satul Pietroasa. Din Herendesti la Pietroasa, soseaua este pietruita. Ca mijloc de transport exista un autobuz de transport public, care are statie la iesirea din Lugoj (300 m dupa linia ferata), in stanga soselei Lugoj – Resita.

Schitul a fost infiintat in 1997, la initiativa unei credincioase din Lugoj, care a donat terenul pentru constructii, contribuind si financiar. In iunie 1999, erau ridicate un altar de vara, o casuta, clopotnita si biserica – inca neterminata.

Biserica este o constructie mica, din boltari de ciment pe fundatie de beton, in forma de cruce. Spatiul este compartimentat in altar, naos si pronaos. Altarul este luminat de doua ferestre asezate dreapta-stanga pe zidul din est si de o fereastra mai mica in zona proscomidiei. Catapeteasma inca nu era lucrata. Naosul, cu absidele largi si adanci, este luminat de cate doua ferestre pe fiecare absida. Este delimitat de pronaos prin cei doi stalpi laterali. Pe naos se afla o turla mare deschisa, iar in fata ei, pe dreapta-stanga, sunt doua turle mai mici. Pronaosul este luminat de cate doua ferestre la sud si alte doua la nord. In pronaos sunt doua camarute – una pentru spovedanie, alta pentru vanzarea materialelor bisericesti (lumanari, tamaie, cruciulite, iconite, carti). Toate ferestrele bisericii sunt inalte, inguste, dreptunghiulare, terminate in arc. Intrarea in biserica se face prin partea vestica.

La 10 m sud de biserica s-a construit o casuta mica din zid si acoperita cu placi de azbociment cu doua camere si dependintele necesare primilor vietuitori. Altarul de vara se afla in nord-vestul bisericii. Este construit din lemn, pe fundatie de beton, inchis cu geamuri si acoperit cu placi de azbociment. La 15 m sud-vest de biserica se gaseste clopotnita, cu o chilie la parter. Corpul pentru chilii va fi ridicat la 20 m est de biserica, in forma literei L, cu o latura orientata de la nord la sud si alta de la est la vest. Cladirea este inca in faza de constructie.

 

Sursa: http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-pietroasa.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Manastirea-Timiseni-1

Manastirea Timiseni

Manastirea Timiseni.Com Sag-Timis Hram: Taierea Capului Sfantului loan Botezatorul Arhiepiscopia Timisoarei   ste ctitoria mitropolitului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.