Manastirea Patrunsa.Com Bratesti-Valcea
Hram: Sfântul Ioan Evanghelistul, Cuvioasa Parascheva
Arhiepiscopia Ramnicului Valcea
Situat la nord-vest de Rm. Valcea si Baile Olanesti, la circa 7 km vest de schitul Pahomie. Din schitul Pahomie se merge cam 2/3 din distanta pe un drum forestier de la inaltimea caruia in stanga avem o perspectiva extraordinar de frumoasa, daca vremea este senina. Ultima parte din drum (1/3) se merge pe poteca de munte printre poieni acoperite cu pasuni si fanete. Se poate veni si prin satul Barbatesti de-a lungul raului Otasau, drum de circa 2 1/2 ore. Pentru aceasta, cei cu mijloace proprii de transport vor folosi soseaua Rm. Valcea-Ocnele Mari-Horezu, ramificatia Barbatesti. Pana in Barbatesti ajung si autobuzele de transport in comun. Dar este mult mai convenabil sa se vina prin Cheia, putandu-se vizita astfel in ordine: Saracinesti, Iezeru (si cine are timp poate urca dealul prin padure, 5 km, la schitul Bradu), Pahomie, Patrunsa. Schitul Patrunsa este construit chiar la poalele muntelui Buila.
Satul Barbatesti, care este la 9 km distanta, are o vechime de sapte sute de ani si isi trage numele de la Barbat, fratele lui Litovoi. Acesta s-a asezat aici dupa ce a scapat de la unguri in urma luptei data de Litovoi, care a si murit in aceasta inclestare. Numele manastirii Patrunsa s-ar parea ca vine de la faptul ca aici a fost patrunsa de durerile facerii mama pruncului devenit Episcopul Clement al Ramnicului. Ea fugise in aceste locuri sa scape de urgia turcilor. Legenda spune ca. Inca din secolul al XV-lea, a fost aici vatra monahala, dar o avalansa de zapada a distrus biserica si chiliile asa ca, ramanand fara adapost, calugarii au parasit locul intrerupandu-se viata monahala. A fost reconstruit in anul 1740. cu cheltuiala Episcopului Clement al Ramnicului, in amintirea faptului ca mama sa, Paraschiva Modoran din Pietrarii Vechi, fugara peste munte de frica unei invazii turcesti 1-a nascut aici. Amintim ca Episcopul Clement a condus Episcopia Ramnicului de la 1737 pana in 1753. Distrus din nou din cauza caderii unei stanci, schitul a fost refacut spre sfarsitul secolului al XVIIMea. Prin 1895 este parasit din nou si reinfiintat in 1935. Intre anii 1963-1967 si dupa 1977 biserica a suferit modificari. Prin osardia staretilor Veniamin Grigorescu si Pimen Niculescu s-a inchis pridvorul, s-a acoperit bisenca cu tabla si s-a construit casa staretiei. O lunga perioada de timp, ne vremea comunistilor, activitatea monahala a fost dusa aici numai de fostul staret Veniamin Grigorescu care, din lipsa unui adapost construit, a trait intr-o pestera din apropiere (Casa de Piatra, cum ii spune astazi) timp de zece ani.
Actuala biserica are ziduri groase si este impartita in interior in altar, naos si pridvor inchis (este inrhis cu patru ferestre mari intre stalpii sustinatori de piatra), catapeteasma din zid, lipita de zidurile laterale si sus, de bolta. In pridvor este si o mica turla infundata. Fatadele exterioare sunt simple, varuite in alb. Are un brau median de jur imprejur sub care se afla randuri de caramizi asezate pe muchie iesite in relief. Randuri de caramizi ne muchie iesite in relief sunt si in partea superioara, in apropierea cornisei. Clopotnita, situata la 20 m de pridvor este gen foisor, acoperita cu tabla.
Este in stil brancovenesc, cu intluente populare, ca si la Sfintii Dumitru si Gheorghe, pictati deasupra usii de intrare in pridvor. Nu se cunoaste autorul.Cam la 40 m in fata bisericii se afla cladirea pentru chilii si staretia sfintita la 14 oct. 1967. Intre aceasta cladire si biserica se circula pe un trotuar din beton.
Sursa: http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-patrunsa.html