Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Timiş » Manastirea Dobresti
GEKO's WorkGroup Inc.
Dobresti

Manastirea Dobresti

Manastirea Dobresti.Com Bara, Sat Dobresti-Bara

Hram: Sfanta Cuvioasa Paraschiva, Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Sfântul Voievod Ştefan cel Mare

Arhiepiscopia Timisoarei

 

S-a înfiinţat în anul 2003, la iniţiativa şi cu stăruinţa Preafericitului Părinte dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acea vreme mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, originar din Dobreşti, care a achiziţionat un teren pentru construcţia aşezământului.
În prezent, obştea monahilor locuieşte într-o casă din sat care a fost achiziţionată în anul 2003, împreună cu câteva grădini.
La 23 octombrie 2005, cu binecuvântarea Chiriarhul locului, I.P.S. Mitropolit Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi P.S. Episcop-vicar Lucian Lugojanul de la Arhiepiscopia Timişoarei, împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi au sfinţit locul pe care se va construi biserica, aşezând piatra de temelie.
La 6 iulie 2009 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat, pentru prima dată în această calitate, mănăstirea de la Dobreşti.
Demisolul noii biserici sa dat în folosinţă la data de 14 octombrie 2010, după sfinţirea oficiată de către Preasfinţitul Episcop Lucian al Caransebeşului şi Preasfinţitul Episcopvicar Paisie Lugojanul.
Biserica mănăstirii este în plin proces de construcţie.

 

Sursa: http://mitropolia-banatului.ro/manastirea-dobresti/

 

La Mănăstirea Dobreşti, Protopopiatul Lugoj, a fost sărbătorit unul din hramurile lăcaşului de cult închinat Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, prăznuit sâmbătă, 2 iulie. Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

La începutul lucrărilor de zidire a Mănăstirii Dobreşti, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a binecuvântat ca hramurile mănăstirii să fie “Sfânta Cuvioasă Parascheva”, “Sfântul Ilie Tesviteanul” şi “Sfântul Ştefan cel Mare”. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Paisie a prezentat viaţa, activitatea şi credinţa domnitorului Ştefan cel Mare, arătând că Biserica l-a canonizat pentru faptele sale de vitejie, pentru că şi-a apărat neamul, ţara şi nu în ultimul rând credinţa ortodoxă. De asemenea, a accentuat că dacă alte ţări de atunci au fost transformate în paşalâcuri turceşti, Moldova şi-a păstrat neatinse hotarele şi credinţa ortodoxă. “Ştefan cel Mare, numit de papa Sixt al IV-lea al Romei “atlet al lui Hristos”, este cel care, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu înţelepciunea sa de strateg şi cu dragostea de pământul românesc a stat împotriva unui Imperiu Otoman în expansiune şi cu puţină oaste a reuşit să păstreze graniţele Moldovei şi credinţa ortodoxă neatinsă, iar după fiecare victorie a înălţat o biserică sau o mănăstire ca semn de recunoştinţă pentru ajutorul pe care l-a primit de la Bunul Dumnezeu. De aceea, trebuie să preţuim pe cei dinaintea noastră, să stăm cu fruntea sus, pentru că avem ce să arătăm lumii, să stăm drepţi, căci aşa au stat şi înaintaşii noştri şi să cerem ajutorul Maicii Domnului, sfinţilor români şi tuturor sfinţilor, care ştim că au găsit trecere înaintea lui Hristos Domnul nostru”, a arătat Preasfinţia Sa.

Prezenţă numeroasă la hramul mănăstirii

La Sfânta Liturghie săvârşită de PS Episcop-vicar Paisie Lugojanul au participat: părintele protopop de Lugoj, Ioan Cerbu, stareţul Mănăstirii Dobreşti, Matei Buliga, stareţul Mănăstirii Săraca, Clement Vântu, stareţa Mănăstirii Luncanii de Sus, stavrofora Filoteea Nistor, preoţi şi diaconi de la parohiile timişorene şi din parohiile învecinate. De asemenea, au mai participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, membri ai Asociaţiei “Ştefan cel Mare” şi credincioşi din parohiile învecinate, care au venit în număr mare pentru a se bucura şi a lua har de la acest mare sfânt român. Răspunsurile liturgice au fost date de Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Lugoj, condusă de Alina Bogoevici. Mulţi credincioşi, tineri şi copii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, arătând prin aceasta grija pentru suflet şi dragostea lor pentru Dumnezeu. Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de frăţească dragoste, cu o agapă creştină şi cu dorinţa de reîntâlnire în această vatră creştinească.

Sursa: http://www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/hram-la-manastirea-dobresti-judetul-timis

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Manastirea-Timiseni-1

Manastirea Timiseni

Manastirea Timiseni.Com Sag-Timis Hram: Taierea Capului Sfantului loan Botezatorul Arhiepiscopia Timisoarei   ste ctitoria mitropolitului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.