Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Schituri Neamţ » Schitul Vovidenia
GEKO's WorkGroup Inc.
Schitul-Vovidenia-20101206100605

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia.Com Vanatori-Neamt

Hram: Sfantul Ierarh Spiridon, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

Anul constructiei: sec al XVII – lea de catre familia banului Gosan

Schitul Vovidenia – scurt istoric

Inca din sec al XV – XVI lea, acest loc era preferat de catre pustnicii care se retrageau de la Manastirea Neamt pentru mai multa liniste. Abia in secolul al XVII –lea avea sa fie cunoscut ca schit cu numele de “Slatioru” dupa denumirea paraului care vine din padure. In anul 1790, familia banului Gosan a ctitorit aici o biserica de lemn cu hramul „Sf. Spiridon”. Episcopul Ioanichie al Romanului, in anul 1749, a construit o alta biserica de lemn cu hramul Vovidenia „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”. Sfintita de catre ctitor la 21 noiembrie, biserica schitului Vovidenia a fost dotata cu carti, vesminte, obiecte de cult, terenuri si case.

Intre anii 1849-1857, domnind Grigore Alexandru Ghica, Mitropolit D. D. Sofronie Miclescu cu metania din Manastirea Secu si staretul Chir Neonil, se ridica actuala biserica, cu zid de piatra, care pastreaza de la biserica din lemn a episcopului Ioanichie catapeteasma si amvonul. Din punct de vedere architectural, biserica este o constructie dupa un plan treflat, cu fatade neoclasice, cu cinci turle, dintre care patru pe parti si una centrala spatioasa si cu multa lumina.

Schitul Vovidenia a mai fost denumit si “Altarul din Poiana Linistii”, aici fiind locul de intalnire si traire duhovniceasca a mai multor calugari. Intre anii 1868-1869, cand staret al Manastirii Neamt era Arhimandritul Nestor Vornicescu iar egumen al schitului era Protosinghelul Nazarie Chirilă, biserica schitului a fost pictata in tempera, de pictorul Constantin Calinescu. Tot atunci, in una din cladirile pe care le-a construit egumenul Nazarie Chirila, a fost amenajat un paraclis impodobit cu pictura care poarta hramul „Sf. Imparati Constantin si Elena”.

Intre anii 1998-1999, egumenul schitului Vovidenia, Protosinghelul Clement Schipor a construit un nou corp de chilii cu parter si etaj, dotat cu bucatarie si trapeze, iar in anul 2001 are loc consolidarea „egumenia” prin construirea unui etaj necesar bunului mers a vietii monahale. In prezent, la Schitul Vovidenia vietuiesc 11 calugari alaturi de egumen.

Langa Schitul Vovidenia se afla si „Casa Memoriala Visarion Puiu si Muzeul Mihail Sadoveanu”, cladire care a fost construita de Mitropolitul Bucovinei Visarion Puiu. In interiorul muzeului, care apartine tot de Manastirea Neamt, alaturi de salile dedicate lui Mihail Sadoveanu s-a organizat si o ampla expozitie foto-documentara, tiparituri si obiecte care au apartinut marelui om de cultura Visarion Puiu. Acesta, din cauza regimului communist, a fost obligat sa paraseasca tara in anul 1944 si a stat in pribegie pana la 10 august 1964 cand a murit in Franta. Citeste si despre alte manastiri din Moldova situate in judetul Neamt.

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/schitul-vovidenia-judetul-neamt/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul-Sihla1

Schitul Sihla

Schitul Sihla.Com Vanatori-Neamt Hram: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla Mitropolia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.