Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
pocrov

Schitul Pocrov

Schitul Pocrov.Com Vanatori-Neamt

Hram: Acoperamantul Maicii Domnului

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

Anul constructiei: in anul 1714 de Pahomie, episcop de Roman

Scurt Istoric

Aflat intr-o poiana cu paduri seculare, la aproximativ 4 km sud-vest de Manastirea Neamt (cea mai veche manastire din Neamt), sub poalele muntelui “Chiriacu”, schitul Pocrov a fost construit in anul 1714 de catre Pahomie si ucenicii sai: Sofronie, Mardarie, Lazar, Dosoftei si Ioanichie. Schitul Pocrov numit si „Poiana raiului” reprezinta un adevarat loc al linistii unde au vietuit multi parinti iscusiti ducand o viata duhovniceasca foarte aspra. Multi dintre acestia au reusit sa intemeize si sa conduca, la randul lor, alte schituri.

Din punct de vedere arhitectural biserica schitului Pocrov are trei turnuri din care doar unul are legatura cu bolta interioara si a fost construita din barne pe temelie din piatra dupa un plan treflat cu pridvor, pronaos, naos si altar. Catapeteasma bisericii este ornamentata in stilul vremii cu flori scluptate in lemn, iar icoanele sunt executate in maniera picturii bizantino-atonita. Printre obiectele de cult de la Pocrov de o mare importanta sunt cateva icoane, cruci de argint din 1802, un brau de la Ierusalim din 1785, cruci de chiparos suflate cu aur, carti de cult din secolele XVII- XIX, chivote, un potir poleit cu aur din 1804, discuri si o icoana „Acoperamantul Maicii Domnului” care poarta semnatura lui C. Lifticar (1856).

De-a lungul timpului, egumenii de la Schitul Pocrov s-au ostenit si au intretinut acest asezamant monahal. In anul 1847, in timpul egumenului Nicanor Tudurii, s-a mai adaugat la locas un corp de chilii, iar in interior a fost amenajat un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Pentru parintii vietuitori din obstea schitului Pocrov s-a construit in anul 1993 o noua casa cu mai multe chilii. In prezent, egumenul schitului alaturi de cei 9 vietuitori se inrijesc de bunul mers al vietii monahale. Citeste si despre alte manastiri din Moldova situate in judetul Neamt.

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/schitul-pocrov-judetul-neamt/

 

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul-Vovidenia-20101206100605

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia.Com Vanatori-Neamt Hram: Sfantul Ierarh Spiridon, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului Mitropolia Moldovei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.