Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Schituri Sibiu » Schitul Paltinis
GEKO's WorkGroup Inc.
schit-paltinis-2

Schitul Paltinis

Schitul Paltinis. Statiuea Paltinis-Sibiu

Hram: Schimbarea la Fata

Arhiepiscopia Sibiului

 

Situat la intrarea în statiunea Păltinis, la o altitudine de 1.350 metri, Schitul cu Biserica acestuia, având hramul “Schimbarea la fată a Domnului”, este unul dintre cele mai pitoresti si mai asaltate locuri de către turisti. În fapt respectivul lăcas de cult, unde de la Revolutie s-au oficiat peste 100 de cununii religioase si 50 de botezuri, este o mică bisericută din lemn ctitorită de mitropolitul Nicolae Bălan, în jurul anului 1930, recent pictată, si care include si o casă de odihnă pentru salariatii Bisericii Ortodoxe Române.

Schitul imită stilul vechilor biserici transilvănene, fiind acoperit cu sindrilă ca si restul clădirilor anexe din jur. Aici, zilnic au loc rugăciuni, iar în fiecare duminică se oficiază Sfânta Liturghie. Biserica de la Schit, ridicată de către un grup de mesteri din Răsinari beneficiază de o catapeteasmă realizată între anii 1944-1945 de către Constantin Vasile, în stil neobizantin. Sfântul altar si iconostasul au fost executate de Societatea Autonomă Stil din Bucuresti.
Fresca, îmbrăcând interiorul micut al bisericii este opera lui Ovidiu Preotescu, în timp ce pictura catapetesmei a fost realizată de Nicolae Vasilescu, în anul 1944.

Dintre obiectele de valoare păstrate în biserică se numără icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, zugrăvită în jurul anului 1904 si o Psaltire, datând cam din aceeasi perioadă de început a secolului al XX-lea. Odorul cel mai de pret al lăcasului este însă o bucată de lemn din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Aceasta a fost donată schitului de către actualul Mitropolit al Ardealului, Î.P.S. Laurentiu Streza, în anul 2006, fiind scoasă spre închinarea credinciosilor, cu deosebire în ziua hramului bisericii, la data de 6 august a fiecărui an. Bucătica de lemn respectivă a fost adusă de pelerini, cu o mie de ani în urmă la Catedrala Sfântului Gertrudis din Olanda si a făcut parte din tezaurul de relicve al bisericii catolice.
Spre sfârsitul anului 2004, preotii au donat relicva Mănăstirii din Poiana Mărului, acolo unde era prelat actualul mitropolit al Ardealului. Clopotnita schitului este construită spre platoul mai ridicat din apropierea bisericii, unde se înaltă si un pâlc de brazi. În turnul clopotnitei din lemn de brad, sunt prezente două clopote din bronz, turnate de fosta fabrică Schact-Kantz în anul 1927.

În august 1975, în timpul mitropolitului Mladin, s-au început lucrări de restaurare la biserica schitului, continuate apoi de către mitropolitii Antonie Plămădeală si Laurentiu Streza. Lângă schit este înmormântat si filosoful Constantin Noica (1909-1987) care si-a petrecut ultimii ani din viată, în mijlocul naturii, chiar în aceste locuri linistite.

 

Sursa: http://www.sibiul.ro/biserici-sibiu/schitul-din-paltinis.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul-Vestem-20110210100948

Schitul Vestem

Schitul Vestem. Com Selimbar, Sat Vestem-Sibiu Hram: Inaltarea Domnului Arhiepiscopia Sibiului   Schitul Vestem a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.