Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Schituri Neamţ » Schitul Inaltarea Sfintei Cruci sau Poiana lui Ioan
GEKO's WorkGroup Inc.
schitul_poaiana

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci sau Poiana lui Ioan

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci sau Poiana lui Ioan.Com Vanatori-Neamt

Hram: Inaltarea Sfintei Cruci

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

La Schitul „Inaltarea Sfintei Cruci” (sau Poiana lui Ioan) situat la 26 de km de Targu Neamt, in muntii Neamtului si la 3 km de Manastirea Sihastria (schitul apartine administrativ de Manastirea Sihastria) se poate ajunge fie cu masina, fie pe jos printr-o padure seculara de fag si conifere. Drumul pana la schit se numeste “Drumul Crucii” si este marcat cu troite pe care sunt pictate imagini cu scene din ultimile zile din viata lui Iisus pe pamant. Ultima scena fiind prezenta pe icoana asezata in biserica pe altar, astfel incat drumul devine o provocare pentru pelerini.

Asezat pe valea superioara a paraului Secu, intr-o depresiune subcarpatica larga, insorita, cu multe poieni si foarte prielnica vietii pustnicesti, Schitul „Inaltarea Sfintei Cruci” isi are inceputurile strans legate de istoria Manastirii Sihastria si a oamenilor sfinti care au trait aici.

La dorinta parintelui Paisie Olaru care a ramas ca un testament spiritual pentru urmasi s-a luat initiativa ridicarii acestui schit in aceste locuri unde s-au nevoit din cele mai vechi timpuri numerosi calugari iubitori de liniste.

Abia in anul 1993 s-a sfintit locul in care s-a construit schitul, zona cunoscuta si sub numele de “Valea Sihastrilor” si s-a implinit astfel dorinta parintelui Paisie. Intre anii 1995-2000 a avut loc constructia bisericii schitului, o biserica deosebita facuta in totalitate din lemn.

Pictura ce impodobeste biserica a fost realizata de catre o echipa de calugari de la Manastirea Sihastria sub atenta indrumare a parintelui arhimandrit Bartolomeu Florea. Pentru buna desfasurare a vietii monahale in acest loc s-au construit chilii cu toate cele necesare: trapeza, bucatarie, beci si o casa de oaspeti pentru pelerinii care vor dori sa poposeasca aici.

In anul 2009 s-a terminat constructia schitului iar la data de 8 septembrie, de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, a avut loc sfintirea bisericii Schitului Poiana lui Ioan de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, de Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei impreuna cu un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Schitul Poiana lui Ioan a primit hramul „Inaltarea Sfintei Cruci” (de aceea schitul este cunoscut sub doua nume „Inaltarea Sfintei Cruci” sau Poiana lui Ioan, dupa numele calugarului ce a trait in a aceasta zona). In prezent, la Schitul Poiana lui Ion sunt 5 vietuitori care se ingrijesc de bunul mers al vietii monahale in aceste locuri.

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2010/09/schitul-inaltarea-sfintei-cruci-sau-poiana-lui-ioan/

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul-Vovidenia-20101206100605

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia.Com Vanatori-Neamt Hram: Sfantul Ierarh Spiridon, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului Mitropolia Moldovei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.