Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Schituri Neamţ » Schitul Icoana Veche
GEKO's WorkGroup Inc.
schitul-icoana-veche-(3)

Schitul Icoana Veche

Schitul Icoana Veche-Com.Vanatori-Neamt

Hram: Sfantul Antonie cel Mare

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

Schitul Icoana Veche este asezat intr-o padure deasa in partea de miaza-noapte a Manastirii Neamt, pe malul raului Neamtisor. Intre anii  1821-1822, din cauza Eteriei, pe acest loc a fost ascunsa icoana Maicii Domnului care a fost primita in dar de la imparatii Paleologi in urma cu  600 de ani,  impreuna cu alte obiecte si documente. Dupa anul 1822, aceste obiecte impreuna cu icoana au fost aduse din nou la manastire, iar pe locul unde au fost ascunse s-a fixat o cruce de lemn. Crucea era pictata pe ambele parti de catre monahul Agapie si avea o insemnare cu privire la cele intamplate.

Schitul Icoana Veche s-a format in anul 1823 cand Iosif Craciun, plecand de la Schitul Vovidenia impreuna cu David Budascu si cu monahul Galaction Hoisa, in amintirea faptului ca aici a fost ascunsa icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, au construit o biserica de lemn. Biserica a primit hramul „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” si alaturi de ea s-au mai construit doua corpuri de case si o clopotnita.

In anul 1853, pe acest loc s-a mai construit si un „Cerdac” (cupola) de lemn, din initiativa duhovnicului Filip, care a fost lucrat de schimonahul Iona. Ulterior, s-a adaugat si o icoana a Maicii Domnului pictata de Agapie monahul care a pictat si crucea avand pe verso, icoana Sfantului Ierarh Nicolae.

Dupa anul 1990, biserica de la Schitul Icoana Veche a fost refacuta si la data sfintirii a primit ca hram pe “Sf Antonie cel Mare”. In prezent, la Schitul Icoana Veche mai sunt doar doi vietuitori. Fiind un schit foarte izolat, acesta este printre putinele locuri de la noi din tara care au mai ramas cu o pustnicie autentica. Citeste si despre alte manastiri din Moldova situate in judetul Neamt.

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2009/09/schitul-icoana-judetul-neamt/

 

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul-Vovidenia-20101206100605

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia.Com Vanatori-Neamt Hram: Sfantul Ierarh Spiridon, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului Mitropolia Moldovei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.