Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Schituri Neamţ » Schitul Icoana Noua
GEKO's WorkGroup Inc.
schitul-icoana-noua-(4)

Schitul Icoana Noua

Schitul Icoana Noua.Com Vanatori-Neamt

Hram: Schimbarea la Fata

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

Schitul Icoana Noua apartine administrativ de Manastirea Neamt (cea mai veche manastire din judetul Neamt) si este asezat in locul numit “Valea Icoanei”  pe un teren folosit pentru pasunatul vitelor. Schitul isi are inceputurile in anul 1941. Initiativa pentru construirea acestui schit, la capatul poienii si la confluenta dintre raul Nemtisor si paraul de langa muntele Rusu, apartine Protos. Vasian Iosub care a fost numit in anul 1946 si egumen al schitului.

Pana cand a avut loc sfintirea schitului Icoana Noua, aici s-a construit o cladire noua cu un paraclis, avand chilii si trapeza. Slujba de sfintire a avut loc la 6 mai 1951, iar paraclisul a primit hramul “Schimbarea la Fata” si “Nasterea Maicii Domnului”.

Catapeteasma paraclisului este lucrata din lemn si pictata de catre pictorul Procenco. Acesta a reusit sa picteze icoanele de la catapeteasma intr-o executie atragatoare si deosebita, impresionand prin originalitatea compozitei. Interiorul paraclisului a fost pictat abia in anul 1990 de catre pictorul Dumitru Gabor.

Cu toate ca a incercat in repetate randuri sa construiasca aici si o biserica, egumenul schitului nu a reusit, fiind oprit de catre regimul comunist. Totusi, in anul 1972 a reusit sa construiasca o clopotnita cu trei turnuri si cu un gang central. La etajul turnului s-a construit un mic paraclis cu hramul “Sf. M. Mc. Dimitrie”  care a fost pictat in anul 1984 de catre Arhim. Bartolomeu Florea.

Interiorul paraclisului este deosebit datorita policandrului facut din coarne de cerb adunate de calugari din padure si candelele catapetesmei realizate si ele tot din coarne de cerb. In gangul clopotnitei, chiar dedesubtul acestui paraclis se afla mormantul protosinghelului Vasian Iosub, ctitorul Schitului Icoana Noua.

La Schitul Icoana Noua abia din anul 1991 s-a reusit constructia unui nou corp de chili si a bisericii mari a schitului. Biserica  Mare a schitului s-a ridicat intre anii 1994-2001 si a fost construita din caramida si placata cu piatra la exterior. Construita in stilul moldovenesc stefanian, cu o turla deasupra naosului, biserica tip nava este impartita in pridvor cu doua intrari si zid despartitor, pronaos, naos si altar.

Peretii exteriori sunt deschisi la culoare si construiti din piatra de rau, cu decoratiuni care separa zona fatadei de o alta zona tencuita in care sunt adancite ocnite decorate cu picturi reprezentand diversi sfinti. Pictura din interiorul bisericii a fost realizata in fresca, intre anii 2000-2005 de catre pictorul Ciuhureanu Tudorel, iar stranele si catapeteasma de catre sculptorul Mihai Croitoru.

In curte vietuitorii acestui lacas de cult se straduiesc sa termine constructia unei noi case a schitului. Aceasta constructie este prevazuta cu un etaj si cuprinde un paraclis, o trapeza, chilii pentru monahi si cateva camere pentru pelerini.

Schitul Icoana Noua are in prezent 4 vietuitori cu viata de obste care se ocupa de randuiala lacasului de cult, iar in perioada iernii slujba de utrenie se desfasoara la miezul noptii. Foarte multi credinciosi vin la acest schit pentru slujbe, rugaciuni si liniste si prin contributia lor a fost posibila constructia noii biserici si a celorlalte cladiriri din curte.

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2010/11/schitul-icoana-noua-din-judetul-neamt/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul-Vovidenia-20101206100605

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia.Com Vanatori-Neamt Hram: Sfantul Ierarh Spiridon, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului Mitropolia Moldovei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.