Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Schituri Neamţ » Schitul Horaicioara
GEKO's WorkGroup Inc.
10-schitul-horaicioara-judetul-neamt

Schitul Horaicioara

Schitul Horaicioara.Com Cracaoani-Neamt

Hram:Buna Vestire, Izvorul Tamaduirii

Mitropolia Moldovei si Bucivinei

 

Asezat in crapatura unei stanci, la o altitudine de 900 m si la aproximativ 1 km distanta de Manastirea Horaita, intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, la schitul Horaicioara se poate ajune atat pe jos cat si cu masina. De pe DN 15 C Piatra Neamt-Targu Neamt din dreptul localitatii Dobreni se mai parcurg 15 km pe drumul judetean 156A, prin localitatile Negresti si Poiana, sau din dreptul localitatii Cracaoani pe un drum comunal nemodernizat se mai parcurg 6 kilometri, dupa care se ajunge la manastirea Horaita. De langa manastire, prin padure, pleaca drumul catre schitul Horaicioara care apartine canonic si administrativ de Manastirea Horaita.

Schitul Horaicioara sau Horaita Veche asa cum o denumesc localnicii a luat fiinta in a doua jumatate a sec. XV.  Dupa traditia orala consemnata in biserica existenta schitul dateaza din anul 1466, iar in anul 1480 la porunca Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, Arhimandritul Chiriac ridica prima biserica din lemn a acestui asezamant monahal. Biserica construita atunci a primit hramul “Buna Vestire ” si astazi, in locul Sfintei Mese a bisericii, exista o lespede de piatra asezata din anul 1973 de catre sotii Epifanie si Aglaia Curcut.

Actuala biserica a schitului a fost ridicata in anul 1868 de catre Arhimandritul Ermoghen Buhus si a fost sfintita la 20 octombrie 1868 de arhiereul Isaia, episcop vicar al Episcopiei Romanului. Din punct de vedere architectural biserica schitului este construita din piatra dupa un plan treflat prevazut cu o turla. Catapeteasma bisericii este construita in stil gotic si are dimensiuni reduse, motiv pentru care se crede ca a fost lucrata cu putin timp inainte de anul sfintirii bisericii. Atat biserica cat si chiliile schitului care au fost construite atunci, au fost supuse de-a lungul timpului, prin grija egumenilor schitului, mai multor lucrari de restaurare si renovare.

In biserica schitului Horaicioara se afla o icoana a Maicii Domnului care este cunoscuta ca facatoare de minuni. Astfel, in timpul staretiei Arhimandritului Ermogen (1837 – 1877), s-a petrecut o minune ca urmare a rugaciunilor facute la icoana de vietuitorii schitului care s-au rugat pentru o sursa de apa in imprejurimi. Atunci, Maica Domnului a facut sa izvorasca apa dintr-o stanca aflata la cca. 50 m de schit, un izvor care a fost binecuvantat cu darul tamaduirii bolilor sufletesti si trupesti ale celor care veneau acolo cu credinta. Acest izvor determina pelerinaje anuale a multor crestini aflati in suferinta. Tot pentru a binecuvanta aceasta minune s-a ales si sarbatorirea celui de al doilea hram al schitului odata cu sarbatoarea “Izvorul Tamaduirii”.

Schitul Horaicioara impreuna cu Manastirea Horaita asezate intr-un loc binecuvantat de Dumnezeu, continua traditia vrednicilor inaintasi impletind armonios ascultarea, isihamul, rugaciunea si munca. Pelerinul care doreste sa cunoasca acest colt de liniste sufleteasca si spirituala binecuvantat de Dumnezeu, se poate caza in interiorul complexului manastiresc, masa fiind asigurata prin bunavointa vietuitorilor manastirii.

 

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2010/01/schitul-horaicioara-judetul-neamt/

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul-Vovidenia-20101206100605

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia.Com Vanatori-Neamt Hram: Sfantul Ierarh Spiridon, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului Mitropolia Moldovei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.