Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
5

Schitul Chiuzbaia

Schitul Chiuzbaia.Com Chiuzbaia-Maramures

Hram: Nasterea Maicii Domnului

Episcopia Maramuresului si Satmarului

 

Schitul Chiuzbaia, cu hramul Nasterii Maicii Domnului praznuit in 8 septembrie, este situat in satul Chiuzbaia, (jud. Maramures), la 18 km nord-est de Baia Mare. Schitul a fost construit intre anii 1995-1998 cu ajutorul satenilor, prin stradania parintelui paroh Viorel Mada, caruia i s-a aratat in vis necesitatea ridicarii unei mici asezari monahale in aceasta zona, la poalele Muntilui Gutaiului, in apropierea varfului Ignis (1307 m), in care nu existase nimic de felul acesta.

Pictura bisericii a fost realizata tot in urma unui vis al pictorului Stefan Salajean si al mamei sale. Sculptura altarului a fost realizata de doi tamplari din sat.

In anul 2001 a avut loc un incendiu in urma caruia lacasul si chiliile au ars, fiind din lemn. Acestea au fost reconstruite anul urmator din piatra si caramida prin stradania staretului schitului – Varlaam Coroian. In apropiere este “Rezervatia fosilifera Chiuzbaia” http://www.marasilva.ro/AP28.php, cu o suprafata de 50 ha, in care puteti vedea, peste milenii, marturia plantelor ce si-au lasat amprenta pe roci vulcanice.

Acces: La schit se ajunge din DN18, care uneste Baia Mare de Sighetul Marmatiei. Din Baia Mare, la intrarea in Baia Sprie, se face la stanga, spre nord, un drum neasfaltat de 6 km care duce in satul Chiuzbaia. De aici, mai sunt doi km pe Valea Chiuzbaia.

Sursa: http://www.cazarelapensiune.ro/baia-sprie/obiective-turistice-baia-sprie/schitul-chiuzbaia

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul Sf. Vasile cel Mare Baia Borsa Vinisoru9

Schitul Vinisorul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.