Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
47672132

Schitul Braniste

Schitul Braniste.Com Vanatori-Neamt

Hram: Sf Apostoli Petru si Pavel

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

Schitul Braniste apartine canonic si administrativ de Manastirea Neamt si reprezinta o gospodarie anexa a acesteia din cele mai vechi timpuri. Schitul s-a infiintat in anul 1582 cand domnul „Petru Schiopul”, imputerniceste pe calugarii Manastirii Neamt „sa apere si sa tina o braniste dintr-un pisc, care se va alege in ocina manastirii ”, iar in anul 1602 Ieremia Movila intareste o prisaca in “Braniste pe Bohotin”.

In timpul staretiei parintelui Arhimandrit Benedict Sauciuc s-au realizat importante lucrari de constructie si infrumusetare a schiturilor care apartineau de Manastirea Neamt. Astfel, intre anii 1999 – 2003 la Braniste, pentru dinamizarea vietii spirituale, s-a construit un nou corp de chilii iar in interior a fost amenajat un paraclis. Paraclisul poarta hramul „Sf. Apostoli Petru si Pavel” sarbatorit in fiecare an la 29 iunie.

In prezent, la schitul Braniste sunt doar 4 vietuitori care savarsesc zilnic cele sapte laude, iar duminica si la sarbatorile legale savarsesc Sfanta Liturghie. Alaturi de aceti monahi cu viata de obste, egumenul schitului Ierod. Ghenadie Buhaianu se ingrijeste de bunul mers al vietii monahale.

Sursa: http://www.viziteazaneamt.ro/2010/01/schitul-braniste-judetul-neamt/

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Schitul-Vovidenia-20101206100605

Schitul Vovidenia

Schitul Vovidenia.Com Vanatori-Neamt Hram: Sfantul Ierarh Spiridon, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului Mitropolia Moldovei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.