Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Suceava » Manastirea Pojorata Corlateni
GEKO's WorkGroup Inc.
8891

Manastirea Pojorata Corlateni

Manastirea Pojorata Corlateni.Loc Pojorata-Suceava

Hram:Sf. Treime, Sf Iacob de la Neamt

Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

 

Manastirea Pojorata se afla in localitatea Pojorata, din judetul Suceava. Din localitatea Campulung Moldovenesc se merge spre Vatra Dornei, iar in localitatea Pojorata se coteste la stanga si se merge pana la manastire. Este o manastire cu obste de monahi. Vechea biserica este inchinata Sfantului Ioan Iacob de la Neamt (5 august), iar noua biserica este inchinata Sfintei Treimi (a doua zi dupa Rusalii).

In biserica manastirii se afla particele din cinstitele Moaste ale urmatorilor sfinti: Sfantul Ioan Iacob de la Neamt, Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul, Sfintii Mucenici Prov, Tarah si Andronic, Sfantul Mare Mucenic Procopie si Sfintii Mucenici ucisi in pustiul Hozeva. In biserica se afla si o icoana facatoare de minuni cu Sfanta Ana, mama Maicii Domnului.

Manastirea Pojorata – Corlateni

Pojorata este o localitate aflata la poalele Masivului Giumalau (1857 m), in vaile raurilor Moldova si Putna. Pentru ca nu mai stia nimic despre fiul sau, plecat pe front, Constantin Corlateanu, un localnic din Pojorata, a hotarat sa posteasca vreme de patruzeci de zile pentru a aflat macar o veste despre acesta. In locul in care se afla astazi Manastirea Pojorata, in anul 1917, tatal a auzit de la un inger al Domnului faptul ca baiatul sau, Stefan, traieste.

Inceputul asezarii monahale din Pojorata putem spune ca a avut loc in anul 1925, cand credinciosul Constantin Corlateanu a ridicat pe culmea Obcina Floreasca o cruce de fier asezata intr-un postament de beton. Stefan Corlateanu se va intoarce acasa si, dupa o vreme, va fi ales drept primar al localitatii Pojorata.

In anul 1934, familia Corlateanu, impreuna cu alti cativa credinciosi din localitate, au construit in poiana cu pricina un schit modest. Biserica acestuia va fi sfintita de catre mitropolitul Nectarie, din Cernauti.

Pisania vechii bisericute, inchinata Sfantului Ioan Iacob Hozevitul, marturiseste acestea: “Corlateanu Constantin ridica o cruce de fier cu postament de ciment spre lauda lui Dumnezeu, marturie sta inscriptia de pe tabelele de arama din postamentul crucii, catre anul 1927 a fost sfintita de catre preotii din imprejurimi. Dupa trei ani batranul Corlateanu are o vedenie in care insusi Maica Domnului i se arata si ii daruieste ca in acest loc sa faca un altar de rugaciune, care dupa un timp scurt, ajutat de fiul sau Ștefan si de o parte de credinciosi, ridica un schit care a fost sfintit de Mitropolitul Nectarie, in anul 1934, aici au slujit calugari pana in anul 1962, cand au fost dimulat si trasportat in comuna Voronet, unde a fost ridicata o biserica pentru aceasta parohie, iar o parte din obiectele de cult au fost luate de catre Manastirea Putna. Inainte de dimularea schitului, in anul 1957, batranul ctitor, in varsta de 96 de ani, pleaca in locul de veci, multumit in suflet de faptele facute in slujba lui Dumnezeu. Amin.”

In anul 1962, in timpul autoritatilor comuniste, Schitul din Pojorata a fost desfiintat, iar biserica acestuia a fost demontata si mutata in satul Voronet. Obiectele de cult au fost asezate in Manastirea Putna, iar intre daramaturi nu a mai ramas decat o veche icoana cu Maica Domnului, trecuta cu vederea parca in chip minunat. Aceasta icoana se afla astazi in biserica Manastirii Pojorata.

In anul 1966, cativa credinciosi din localitate au construit o capela pe locul fostului schit, in jurul crucii de fier, iar in anul 1970, aceasta a fost inlocuita de actuala biserica a manastirii, prin efortul considerabil al lui Ilie Tampau.

Pisania acestei biserici spune urmatoarele: “Dupa dimularea schitului, populatia de pe aceste meleaguri, simtind lipsa schitului, au ridicat in anul 1966 o capela imprejmuind crucea care mai ramasese, cu speranta ca se va putea face cate o slujba de preotul parohiei, dar fiindca nu se poate fara a fi un altar sfintit de a se slujii, ne-am hotarat de a mari incaperea, facand si Sf. Altar, asa dupa cum se vede actualul schit si care s-a inzestrat de catre credinciosii care il viziteaza si ramane ca cat timp va dainui acest schit sa ramana deschis pentru toate slujbele bisericesti, inspre folosul si lauda lui Dumnezeu, in veci. Amin. Va mutumim si Dumnezeu sa va rasplateasca tuturor acelora care a-ti contribuit cu orice fel de ajutoare inspre lauda lui Dumnezeu. Credinta te va mantui. Noiembrie 1969. Ilie Timpau.”

Biserica veche isi poarta inca pictura originala, zugravita la scurt timp dupa anul 1970. A fost realizata de un satean incepator, fara studii de specialitate, in stilul naiv. Cu toate acestea, pictura respecta toate dogmele bisericesti.

Schitul din Pojorata a fost reinfiintat si biserica acestuia a fost resfintita in data de 15 iunie 1990. Cel care l-a reinfiintat duhovniceste a fost parintele staret Visarion Breaban, care a dorit mult ca randuiala liturgica si monahala a schitului sa fie fidela celei din Sfantul Munte Athos.

Pentru a se sluji in ambele bisericute ale manastirii, programul s-a randuit astfel: in biserica noua se slujeste incepand de la Sfantul Ioan Iacob Hozevitul (5 august) si pana la Sfanta Treime (a doua zi dupa Rusalii), iar in biserica cea veche se slujeste in perioada ramasa.

Sursa:http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-pojorata-corlateni-141805.html

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Manastirea-Voronet1

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet.Loc Gura Humorului, Sat Voronet-Suceava Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfantul Daniil Sihastrul Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.