Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
68122_manastirea-pissiota-co

Manastirea Pisiota

Manastirea Pisiota.Com Poienarii Burchii-Prahova

Hram: Nasterea Maicii Domnului

Arhiepiscopia Bucurestilor

 

Manastirea Pissiota este situata in Comuna Poenarii Burchi, judetul Ploiesti, la 40 de kilometri nord de Bucuresti si la 20 de kilometri sud de Ploiesti, pe soseaua Bucuresti-Buftea-Ploiesti. Manastire Pissiota, locuita de o obste de maici, are hramul Nasterea Maicii Domnului.

Pe cel mai circulat drum din Romania, Drumul National 1, care leaga orasul Bucuresti de Ploiesti, exista un indicator, in localitatea Potigrafu, care te indruma spre Manastirea Pissiota.

La aceasta manastire se poate ajunge si cu trenul. Se merge astfel pana la gara Crivina si de aici se merge spre Ploiesti, dupa care la dreapta pe primul drum asfaltat pana intalnim in dreapta soselei manastirea amplasata la mai putin de un kilometru de gara.

Din senin, printre case taranesti si curti inverzite, se iteste o campanila in cel mai pur stil al Renasterii italiene. Frumosul turn este perfect incadrat intr-un ansamblu bizantin de cea mai aleasa factura. O sinteza perfecta, care aminteste pe undeva de stilul bisericilor macedonene. Desigur, aceasta este amprenta ctitorului, marele inginer si om ce cultura aroman Nicolae Pissiota.

Manastirea Pissiota – ctitorul Nicolae Pissiota

Nicolae Pissiota se naste in anul 1860, in satul Hrupiste, langa lacul Kastoria – pe teritoriul Greciei de astazi – dintr-o familie de crescatori de animale – ocupatia predilecta a aromanilor.

Pissiota a fost tot timpul un elev silitor, iar dupa terminarea liceului in Bitolia – capitala neoficiala a aromanilor – a plecat ca bursier la Paris, la Scoala de Drumuri si Poduri. Dupa o scurta intrerupere, din cauza unei tuberculoze pe care si-a tratat-o acasa, cu lapte de capra, aer de munte si odihna, termina cursurile si, la sfatul unui prieten – generalul Burghele – isi paraseste locul de bastina – situat pe atunci in Imperiul otoman – si cere naturalizarea in tanarul si independentul Regat al Romaniei.

Regele Carol I ii acorda acest drept si sfarsitul secolului al XIX-lea il gaseste angajat al CFR si casatorit, in anul 1894, cu Zoe Eustatiu, fiica unui diplomat de cariera. De remarcat faptul ca din partea sotiei, prin alianta cu familia Trestianu, doua fete s-au calugarit, iar una a ajuns chiar stareta Manastirii Ratesti, din Buzau.

Nicolae Pissiota isi creeaza, dupa scurt timp, propria antrepriza de constructii, si astfel ridica Atelierele Grivita si podul de cale ferata peste raul Buzau. Afacerile ii merg destul de bine, iar dupa Razboiul de Reintregire (1916-1918) se hotaraste sa ctitoreasca o manastire.

Locul ales este mosia din Poenarii Burchii – judetul Prahova – pe care o cumpara de la generalul Angelescu, fost ministru de Razboi.

Manastirea Pissiota – scurt istoric

Manastirea Pissiota a fost ctitorita la inceput ca schit, de inginerul Nicolae Pissiota si sotia sa Zoe, intre anii 1928-1929. Odata cu biserica zidita din temelie s-au construit si case pentru calugari. Schitul Pissiota s-a ridicat in zilele sanctitatii sale, primul patriarh regent al Romaniei Mari, Dr. Miron Cristea.

Intre anii 1928-1929 Nicolae Pissiota, pe banii lui, ridica manastirea, urmand proiectul arhitectului Ioan Giurgea. Astfel, asezamantul devine o perfecta sinteza dintre Orient si Occident, dintre Renasterea italiana si stilul bizantin clasic.

Cocheta si armonioasa, biserica va fi pictata de celebrul Costin Petrescu – cel care pictase fresca de la Ateneul Roman si Catedrala din Alba Iulia – va avea mobilierul sculptat de Gheorghe Dima – cel care realizase statuia lui Eminescu din fata aceluiasi Ateneu Roman – va fi pardosita cu marmura de Carrara, iar iconostasul va fi sculptat in lemn de trandafir si cires adus din Grecia.

Cu vremea, cladirile pentru adapostirea calugarilor au inceput sa se ruineze. Insa, din purtarea de grija a lui Dumnezeu, in anul 1953, Patriarhul Justinian repara stricaciunile existente. Tot acum se mai ridica si o cladire noua din zid, pentru chilii si ateliere, lucrarea terminandu-se in 1957.

Intre anii 1928-1948, manastirea cu hramul Nasterea Maicii Domnului – 8 septembrie – a fost de calugari, apoi Patriarhul Justinian o face de maici, pana in anul 1962, cand se desfiinteaza abuziv, in locul chiliilor functionand un dispensar, care va face mari stricaciuni.

Schitul Pissiota, parasit de calugari in timpul ruinarii din 1948, este populat de Patriarhul Justinian cu calugarite aduse de la Manastirea Viforata. Datorita prigoanei comuniste, schitul a fost inchis intre anii 1962 si 1993. Dupa 31 de ani de parasire, in anul 1993, manastirea se redeschide, dar cu ce efort, cu ce truda. Despre asta, insa, imediat.

In anul 1993, ansamblul monahal de la Pissiota s-a reinfiintat de Arhiepiscopia Bucurestilor ca manastire pentru maici si s-a populat cu maici de la Manastirea Ghighiu – Prahova.

Trei maici venite din obstea de la Ghighiu s-au pus pe treaba, incepand cu anul 1993. Astfel, in scurt timp manastirea si-a putut recapata statutul si menirea initiala. Cele trei maici, impreuna cu celelalte calugarite, formeaza obstea de 15 maici de la Pissiota. In obste nu se mananca niciodata carne.

Cu osteneala maicii starete Mihaela Novacovschi si a soborului s-a ridicat o noua constructie din zid in stil brancovenesc pentru chilii si s-a inceput o cladire din zid pentru staretie.

Manastirea Pissiota – arhitectura si podoabe

Biserica este o constructie din zid cu fundatia si soclul din beton, in forma de cruce. Naosul si pronaosul formeaza un spatiu comun. Catapeteasma este din lemn sculptat, la fel si usa de la intrarea in pronaos.

Biserica de la Pissiota are un pridvor inchis, nou pictat, in care se intra printr-o usa metalica. Mai tarziu s-a adaugat si un al doilea pridvor mai mic. Are doua turle, cea de pe pronaos servind si ca clopotnita.

Acoperisul este din tabla. Zidurile exterioare ale bisericii sunt din caramida rosie aparenta, netencuite. De jur-imprejurul bisericii sunt trotuare largi din beton.

Pictura bisericii s-a executat in fresca de catre Vasile Rudeanu. Ctitorul manastirii a inzestrat biserica cu podoabe din argint masiv si aurite.

Biserica manastirii ascunde multe comori. Dintre ele, ce mai importanta este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, facatoare de minuni. Aceasta a fost pictata de Eustatiu Stoenescu (1884-1959) cu o tehnica impresionanta: practic, in orice loc din biserica te-ai afla, ochii Maicii Domnului te privesc. Mai mult, maica stareta – cu mare discretie – vorbeste despre lacrimile Maicii lui Dumnezeu. Icoana a plans cate o saptamana, in mai multe randuri.

In biserica mai exista si o racla – donata de P. S. Varsanufie – cu moastele Sfintilor Dimitrie Izvoratorul de mir, Teodor Stratilat, Trifon, Ioachim de Vatoped si ale Cuviosilor ucisi in Sinai si Rait.

In partea de nord a bisericii se afla un muzeu subteran, care are si rol de gropnita pentru ctitori si familia acestora. Aici se gaseste o mica icoana pictata pe lemn de marele pictor Nicolae Grigorescu.

Incinta manastirii este mica iar ansamblul monahal este imprejmuit de un gard din fier forjat la strada si pe celelalte laturi gard de beton. Curtea manastirii contine ceva impresionant: o pereche de struti ajunsi la manastire de la o fosta ferma de struti care s-a dezafectat. Pe langa cei doi rezidenti, mai pot fi vazuti la Manastirea Pissiota si perechi de fazani si de pauni.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-pissiota-67961.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

MANASTIREA+ZAMFIRA+3

Manastirea Zamfira

Manastirea Zamfira.Com Lipanesti, Sat Zamfira-Prahova Hram: Inaltarea Domnului, Sfantul Nifon al Constantinopolului Arhiepiscopia Bucurestilor   …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.