Manastirea Nima Raciului.Com Raciu, Sat Nima Raciului-Mures
Hram: Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor)
Arhiepiscopia Alba Iuliei
Este situata in zona central-vestica a judetului Mures, la contactul luncii Muresului cu zona colinara, parte componenta a podisului Tarnavelor, intr-o adevarata zona de verdeata si de liniste. Asezamantul este construit pe o colina la 2 km de aeroportul orasului Tg. Mures si numai la 300 m in stanga soselei nationale Tg. Mures-Ludus-Cluj. Din Tg. Mures, orasul florilor, aflat la 14 km de aici, se ajunge cu autobuze de transport public, iar vinerea, sambata si duminica cu autobuzele orasenesti de transport local. De mai multe ori pe zi sosesc in halta Vidrasau trenuri dinspre Sibiu-Razboieni sau Tg. Mures, iar de la halta pana in manastire sunt circa 2,5 km. Din cele aratate concludem ca accesul la manastire al credinciosilor si turistilor din zona si din alte parti este printre cele mai accesibile. Sa mai amintim celor interesati ca nu departe de Recea se afla Moresti, asezare incarcata de istorie, cu urme ale vechilor culturi din paleolitic si neolitic, precum si ale epocilor moderne. De pe colina manastirii ni se infatiseaza privirii o panorama foarte frumoasa, cu campie in jur, apoi spre sud dupa pista aeroportului, satul Vidrasau si peste el dealul, iar in nord campie, dupa care urmeaza de asemenea dealul.
Aici sau in apropiere n-a fost viata monahala, dar dupa Revolutia din 1989 credinciosii din zona au dorit si au cerut infiintarea unui asezamant monahal. Avand ca baza materiala o capela din lemn in cimitirul satului, ridicata de preotul satului Vidrasau, Ioan Lazar, in anul 1982, precum si o cladire administrativa, ambele aflate in faza primara de constructie. Andrei Andreicut, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, a aprobat infiintarea manastirii Recea cu obste de maici. Sarcina conducerii asezamantului a fost data monahiei Cristina Chichemia, de profesie inginera, cu multa vechime in munca, dar si cu vocatie duhovniceasca. La recomandarea preot profesor doctor Ilie Moldovan, Arhiepiscopul Andrei a invitat ca duhovnic aici, pe incercatul parinte Ioan Iovan din Bucuresti, azi Arhimandrit, in jurul caruia s-a format obstea monastica. Maica stareta, inzestrata cu pricepere, perseverenta, tenacitate, spirit organizatoric si dragoste de Dumnezeu, alaturi de parintele duhovnic Ioan Iovan si mica obste de inceput, au reusit in scurta vreme sa zideasca o mare manastire, avand toate cele necesare traiului si unei inalte vieti duhovnicesti. Numita in octombrie 1991, cand erau conditii grele de vietuire, maica stareta a accelerat finalizarea cladirii administrative in care sa locuiasca obstea. In anul 1992 s-a construit din caramida un altar dotat corespunzator, utilizabil in sezonul cald, precum si clopotnita, ambele respectand stilul arhitectonic rustic romanesc. Cu binecuvantarea Arhiepiscopului Andrei, in luna aprilie 1993 s-a inceput constructia cetatii de chilii, parter si etaj, conceptia arhitectonica apartinand proiectantilor Doru Pasa si Nicolae David, iar executia Societatii Comerciale Ancona-Tg. Mures. Pentru ca in traditia Bisericii Ortodoxe Romane a existat prezenta unei bolnite in manastiri, ca ultim refugiu pentru bolnavi si nevoiasi, maica stareta, stavrofora Cristina, a reinviat aceasta practica, oferind celor in varsta, singuri sau parasiti cladirea administrativa, folosita initial pentru obste, asezamant care a primit ca patron pe Sfantul Apostol Andrei. In luna aprilie 1995 s-a pus piatra de temelie pentru biserica, avand hramul Nasterea Maicii Domnului. La aceasta sarbatoare au participat Arhiepiscopul Andrei Andreicut, Episcopii Irineu Bistritean, si Calinic Argesanu, consulul SUA in Romania, Nathal Blum, Preotul Richard Grobovsky din SUA, Preotul Nicolae Gheorghe Sincan, protopop de Tg. Mures, Prefectul judetului Mures, Ioan Racolta, Presedintele Consiliului Judetean Ioan Toganel, parlamentari si multi credinciosi din zona si alte judete ale tarii. In luna iunie 1996, constructia bisericii a fost terminata si dotata cu candelabre, aplice de alama lustruita si cu vitralii foarte frumoase, reprezentand sfinti si heruvimi.
Biserica catedrala, este o constructie din zid de caramida, cu planul in forma de cruce, cu impartirea spatiului caracteristica bisericii bizantine: nava centrala cu pridvor, pronaos, naos si altar. Dimensiunile bisericii sunt: 30 m lungime, 16 m latime pe partea cilindrica, respectiv 18 m pe absida si inaltimea turlei principale 23 m. Altarul este spatios, luminat de trei ferestre vitralii la rasarit, cu absida la exterior, poligonala. Iconostasul din lemn de stejar sculptat, are o pictura foarte frumoasa. Naosul are absidele largi si profunde, fiecare luminata de cate trei ferestre vitralii in care gasim sfintii: Haralambie, Ierarh Nicolae, Ierarh Spiridon, Ierarh Vasile, Ierarh Grigore si Sfantul Ierarh Ioan. Deasupra naosului este o turla deschisa, octogonala, luminata de trei ferestre inguste si inalte, acoperita cu tigla, avand acoperisul piramidal. Se delimiteaza de pronaos prin doi stalpi marginali care sustin arcada boltii si care se prelungesc cate 1,5 m spre interiorul bisericii. Pronaosul primeste lumina de la cate trei ferestre vitralii la sud si nord, aici fiind reprezentati Sfintii Mucenici: Mina, Gheorghe, Pantelimon, Filofteia, Sfanta Cuvioasa Paraschiva, Sfanta Ecaterina. Ferestrele au 75 cm latime si sunt inalte, toate prevazute in exterior cu grilaj metalic. Bolta este semicirculara. Intrarea din pridvor in pronaos se face printr-o usa de stejar in doua canaturi, sculptata spre exterior. Deasupra pronaosului sunt inca doua turle oarbe, octogonale, asezate dreapta-stanga. Pridvorul, cu intrarea prin vest pe usa de stejar in doua canaturi sculptata la exterior, este putin spatios. Are cate o camera pe o parte si alta, luminate si ele de cate o fereastra la vest. Pridvorul deschis este spatios, sustinut in fata de doua coloane din marmura. Din curte in pridvor se urca pe o scara de marmura cu opt trepte. Pardoseala bisericii, inclusiv a pridvorului deschis, este din marmura. Biserica este acoperita cu tigla. Fatadele exterioare, vopsite in culoare crem, sunt inconjurate in partea superioara, deasupra ferestrelor, de un brau torsada, deasupra caruia sunt ocnite cu discuri de caramida.
In dreapta bisericii, perpendicular pe altar, este casa de oaspeti, inaltata pe parter, avand doua apartamente si o sala de protocol.
Sursa: http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-nima-raciului.html