Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Prahova » Manastirea Malaiesti
GEKO's WorkGroup Inc.
antonie-mare-malaiesti-(11)

Manastirea Malaiesti

Manastirea Malaiesti.Com Dumbraveni, Sat Malaiesti-Prahova

Hram: Sfantul Antonie cel Mare, Sfantul Mucenic Fanurie, Nasterea Sfantului loan Botezatorul

Arhiepiscopia Bucurestilor

 

Manastirea Sfantul Antonie cel Mare este o manastire ortodoxa ce se inalta in satul Malaiesti din rasaritul comunei Dumbravesti, judetul Prahova. Accesul catre manastire se poate face de pe Drumul Judetean 102, drum care face legatura intre orasele Ploiesti si Slanic – Prahova. Manastirea este situata la o distanta de aproximativ 28 de kilometri de Ploiesti si la 16 kilometri de Slanic-Prahova.

Manastirea Sfantul Antonie cel Mare – scurt istoric

In padurea de la Malaiesti a existat, cu multi timp inainte – 250 de ani – un schit de calugari care apartinea de Manastirea Vulcanesti. Despre acest schit nu se stiu prea multe informatii, un lucru cert fiind faptul ca ultimul monah cunoscut al sau a fost calugarul Vlad.

Inceputurile Manastirii Sfantul Antonie cel Mare se datoreaza Ieromonahului Antonie Lita, de la Manastirea Crasna Prahova. Un ajutor deosebit a venit din partea lui Guiu Ioan, din Ploiesti, care a donat parintelui o parcela de teren semnificativa.

Calugarului Antonie i se arata in vis cladirea unei manastiri si locul exact unde trebuie construita, precum si harul ce o va inconjura. Cu o credinta nezdruncinata, calugarul Antonie porneste pe drumul vazut in vis. Gaseste la Malaiesti locul indicat si incepe seria miracololelor: donatii de teren, materiale de constructii, bunuri, ajutoare de tot felul pica precum mana din cer.

Cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist a fost infiintata actuala manastire de monahi cu hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si a fost instalat staret al noii manastiri ieromonahul Antonie Lita de la Manastirea Crasna – Prahova.

Locul a fost sfintit la data de 17 septembrie 1995, iar piatra de temelie a bisericii a fost sfintita in luna octombrie a anului urmator. In jurul parintelui Antonie s-a adunat o mica obste de frati ravnitori impreuna cu care au inceput randuiala slujbelor dupa tipicul manastiresc intr-o incapere improvizata cu acest scop. Orientarea manastirii a fost dintru inceput una misionara; a inceput sa se savarseasca in mod regulat Sfantul Maslu pentru credinciosi.

Cu ajutorul crestinilor din imprejurimi s-a inceput ridicarea bisericii manastirii. Aceasta nu a putut fi terminata de catre Parintele Staret Antonie din pricina ca parintelui i s-a randuit ca ascultare intemeierea unei alte noi manastiri in Eparhia Alexandriei si Teleormanului. Manastirea Sfantul Pantelimon este situata langa comuna Silistea Gumesti.

In anul 1998 in locul Parintelui Antonie a fost randuit in ascultarea de staret Parintele Ieromonah Lazar Nan de la Manastirea Runc din Arhiepiscopia Iasilor. Noul staret a terminat de construit si de pictat biserica, a ridicat din temelie un aghiazmatar si a inceput un corp de chilii.

Biserica a fost terminata si sfintita la data de 24 iunie 2004 de catre Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul cu un impresionant sobor preotesc. Biserica are trei hramuri: Sfantul Antonie cel Mare, Sfantul Mucenic Fanurie si Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Sfintii ocrotitori ai bisericii sunt reprezentati pe usa bisericii, alaturi de Sfantul Vasile cel Mare.

Usa de intrare, din lemn masiv, este sculptata de mesterul Atomi Gheorghe Constantin din comuna Vanatori, judetul Neamt. Biserica este o cladire de zid in forma de cruce. Altarul, luminat de cate o fereastra spre nord si spre sud, este separat de naos printr-o tampla de stejar sculptata de mesterii populari din Humulesti. Naosul bisericii este si luminat de ferestre, ca si pronaosul, de care este despartit prin stalpi de beton marginali, incadrati ziduri.

Pe naos se ridica o turla octogonala, mare, deschisa, asezata pe un soclu patrat. Pe pronaos exista doua turle mai mici oarbe, si alte doua, si mai mici, tot oarbe, sunt asezate deasupra pridvorului; toate sunt luminate de ferestre.

Pictura in ulei a fost realizata de Ade si Nicoleta Voicu. Sunt pictati portretele ctitorilor: Cucu Vasile din Bucuresti si Blebea Traian din Boldesti – Prahova. Alaturi de acestia se afla si portretele Prea Fericitului Patriarh Teoctist si al Prea Sfintitului Teodosie Snagoveanul.

La mica distanta de cladirea bisericii, inspre sud, se ridica clopotnita, un turn cu doua nivele, cu clopotele la cel de al doilea nivel, cu o inaltime de 14 metri. In partea opusa, spre sud-vest, se afla inaltat corpul de chilii.

Cu binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, in anul 2006 Parintele Staret Lazar a fost mutat staret la noua ctitorie a Prea Fericirii Sale: Manastirea Duminica Sfintilor Romani de la Popesti Leordeni (de langa Bucuresti). In locul sau a fost randuit Parintele Ieromonah Petru Ungureanu de la Manastirea Turnu din Arhiepiscopia Bucurestilor pe data de 27 august 2006 care continua lucrarile de constructie.

In prezent (2008) obstea numara sase vietuitori: doi ieromonahi si patru monahi. Ca proiecte de viitor mica obste isi propune sa ridice un zid de incinta si o clopotnita la intrare. Manastirea nu are deocamdata posibilitati de cazare.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/manastiri/manastirea-malaiesti-117444.html

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

MANASTIREA+ZAMFIRA+3

Manastirea Zamfira

Manastirea Zamfira.Com Lipanesti, Sat Zamfira-Prahova Hram: Inaltarea Domnului, Sfantul Nifon al Constantinopolului Arhiepiscopia Bucurestilor   …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.