Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
9042_manastirea

Manastirea Lapusna

Manastirea Lapusna. Loc Lapusna-Mures

Hram: Sfantul Nicolae

Arhiepiscopia Alba Iulia

 

Este situata pe soseaua Tg. Mures-Reghin-Deta, din Reghin ramificatie dreapta Gurghiu-Dulcea-Lapusna 41 km sosea asfaltata. Credinciosii lipsiti de mijloace proprii de transport au la dispozitie autobuze din Reghin, pana in satul Dulcea, acestea circuland de mai multe ori pe zi. De aici se continua drumul pe jos inca 15-16 km pana la Lapusna, dar se pot gasi ocazii, ca masini ce transporta lemne din padure sau turisti ocazionali ce vin in Lapusna sa viziteze castelul de vanatoare care a apartinut Casei Regale si biserica din lemn a manastirii, ambele monumente istorice. Drumul asfaltat este foarte placut, printre codrii cu arbori cu esente foioase amestecate cu conifere (mai aproape de manastire numai conifere), insotiti tot timpul de susurul apei raului Gurghiu, care curge involburat printre mari pietroaie, pentru a se varsa in Mures, langa Reghin. Asezamantul monahal este construit intr-o poiana, langa paraul Secuiu, in apropierea varsarii lui in raul Gurghiu, langa castelul de vanatoare al Casei Regale. De langa manastirea Lapusna pleaca mai multe trasee turistice: Casa Secuiu, 1/2 ora de mers; Casa Fundul Secuiului, 3 ore; Poiana Gainoasa, 4-5 ore; Pasul Bucin, 5-6 ore; Poiana Mesterita, la 1 1/4 ore cu Gura Mesteritei, altitudine 785 m, Varful Mocarta la 2 1/2 ore.

In zona n-a fost viata monahala, dar existand aici biserica din lemn, monument istoric, in care nu slujea nimeni,Arhiepiscopul Andrei de Alba-Iulia a initiat infiintarea unei manastiri cu obste de calugari. A fost populata in anul 1997 cu un prim nucleu de calugari, provenit de la manastirea Parva-Rebra din judetul Bistrita Nasaud. In scurt timp, prin eforturi deosebite, staretul manastirii, Ieromonahul Arsenie Boariu si monahul Antonie Chiroiu, au reusit sa ridice corpul de chilii din zid, in care functioneaza si trapeza cu bucataria.

Biserica Sfantul Nicolae – Lapusna a fost construita in satul Comori in anul 1779, cand a preluat mesajul ctitoriei anterioare, de la care i-au revenit si icoanele realizate in 1740, de Vasilascu, zugrav din tara Moldovei, feciorul lui Chiriac, stegarul din Focsani. In 1939 a fost stramutata la Lapusna si asezata in padurea de brazi, la cativa pasi de raul Gurghiu. Este o constructie din lemn, pe fundatie din piatra de rau, legata cu ciment. Peretii se inscriu in plan dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu trei laturi. Barnele sunt imbinate in coada de randunica, consolele fiind decorate cu crestaturi. In partea sudica are o prispa cu umerusei ciopliti. Spatiul este compartimentat in altar, naos. pronaos. Usile imparatesti au o structura florala, delimitata prin baghete in franghie. Bolta de deasupra navei este sustinuta de arce care se sprijina direct pe pereti. Naosul se delimiteaza de pronaos printr-o grinda din lemn si pereti inalti de 1 m. Are si un pridvor deschis, sustinut in fata de 5 stalpi din lemn brut. Deasupra pridvorului este turnul clopotnita cu foisor in console si coif inalt, piramidal, neobisnuit la bisericile de lemn din aceasta zona, aceasta fiind conceptia arhitectului restaurator. Intrarea in biserica se face prin vest, printr-o usa masiva din lemn de stejar, brut. Ancadramentul intrarii are gaura in forma de cheie, impodobit cu rozete si strabatut de un profil crestat cu linii. Lumina patrunde in altar prin trei ferestre asezate cate una la est, sud si nord, iar in naos printr-o fereastra asezata pe peretele sudic si alte doua pe cel nordic. Pardoseala bisericii este din scandura, iar acoperisul este facut cu sindrila.

Pictura murala, cu ample compozitii in care se remarca fondul stelat, este opera zugravului Toader Popovici. Din bogatul program iconografic, consemnam pe bolta navei medalioane cu Iisus Pancrator, mucenici, reprezentari din viata lui Hristos. Pe bolta pronaosului, scena cand s-a spanzurat Iuda in copac, iar pe peretele nordic Punerea in mormant. Pe suprafetele curbe din vest sunt zugraviti evanghelistii. In absida, pe peretii verticali, viziunea Patriarhului Petru si Sfintii Parinti, mironosite si mucenici impodobite cu flori, iar pe bolta este pictata Sfanta Treime, Buna Vestire si cetele ingeresti. Pilda Fecioarelor este desfasurata pe peretele dintre pronaos si naos. Pictura a suferit unele interventii in timpul restaurarii monumentului. Corpul de chilii este construit la cativa metri in fata bisericii.

 

Sursa: http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-lapusna.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-manastirea sf. dimitire

Manastirea Sighisoara

Manastirea Sighisoara.Orasul Sighisoara-Mures Hram: Sfantul Mare Mucenic Dimitrie (biserica); Izvorul Tamaduirii (paraclis) Arhiepiscoia Alba Iulia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.