Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Mureş » Manastirea Cipaieni
GEKO's WorkGroup Inc.
DSCI0162

Manastirea Cipaieni

Manastirea Cipaieni.Com Sanger-Mures

Hram: Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul

Arhiepiscopia Alba Iulia

 

Mănăstirea, aflată pe coama unui deal, într-un loc cu o priveliște aparte, este cunoscută de localnici ca Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul de la Sânger-Chimitelnic (dupa vechea denumire a satului).  Tradiția, consemneaza că pe aceste locuri, în trecutul îndepărtat, s-ar fi înălțat cândva turlele unei mănăstiri care impresionau din depărtare călătorii. Cu toate acestea, vechea mănăstire s-a pierdut în negura vremii, iar începuturile noii mănăstiri sunt recente. Între anii 1994 – 2001, la inițiativa preotului Ioan Lazăr, cândva preot paroh în satul Chimitelnic, s-au ridicat clădirile actuale:  biserica, stăreția (corpul de chilii) și altarul de vară. Apoi, între 2001 – 2008, mănăstirea a fost abandonată, din lipsă de personal monahal, înainte de a fi finalizate complet lucrările. Biserica nu este pictată, însă, de la venirea soborului actual, în ea se oficiază cu regularitate toate slujbele, iar cadrul pitoresc al locului, nu departe de salba de lacuri de la Zau de Câmpie,  face ca mănăstirea să fie cercetată de căutătorii de liniște și reconfortare sufletească.

        Stareța și soborul mănăstirii, împreună cu duhovnicul, au venit, la îndemnul arhierului eparhiot, de la Mănăstirea RECEA, jud. Mureș, aflată la jumătate de oră distanță.

        Mănăstirea se află sub ocrotirea Sfântului Măritului Proroc Ilie Tesviteanul, sărbătorindu-și hramul în fiecare an la data de 20 iulie.

        De asemenea, altarul de vară al mănăstirii, a fost sfințit în anul 2001, cu hramul binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, sărbătorit la data de 2 iulie a fiecărui an, prin săvârșirea Privegherii și a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

Sursa: http://www.manastirea-sanger-chimitelnic.ro/istoric/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

poza-manastirea sf. dimitire

Manastirea Sighisoara

Manastirea Sighisoara.Orasul Sighisoara-Mures Hram: Sfantul Mare Mucenic Dimitrie (biserica); Izvorul Tamaduirii (paraclis) Arhiepiscoia Alba Iulia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.