Manastirea Cipaieni.Com Sanger-Mures
Hram: Sfantul Proroc Ilie Tezviteanul
Arhiepiscopia Alba Iulia
Mănăstirea, aflată pe coama unui deal, într-un loc cu o priveliște aparte, este cunoscută de localnici ca Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul de la Sânger-Chimitelnic (dupa vechea denumire a satului). Tradiția, consemneaza că pe aceste locuri, în trecutul îndepărtat, s-ar fi înălțat cândva turlele unei mănăstiri care impresionau din depărtare călătorii. Cu toate acestea, vechea mănăstire s-a pierdut în negura vremii, iar începuturile noii mănăstiri sunt recente. Între anii 1994 – 2001, la inițiativa preotului Ioan Lazăr, cândva preot paroh în satul Chimitelnic, s-au ridicat clădirile actuale: biserica, stăreția (corpul de chilii) și altarul de vară. Apoi, între 2001 – 2008, mănăstirea a fost abandonată, din lipsă de personal monahal, înainte de a fi finalizate complet lucrările. Biserica nu este pictată, însă, de la venirea soborului actual, în ea se oficiază cu regularitate toate slujbele, iar cadrul pitoresc al locului, nu departe de salba de lacuri de la Zau de Câmpie, face ca mănăstirea să fie cercetată de căutătorii de liniște și reconfortare sufletească.
Stareța și soborul mănăstirii, împreună cu duhovnicul, au venit, la îndemnul arhierului eparhiot, de la Mănăstirea RECEA, jud. Mureș, aflată la jumătate de oră distanță.
Mănăstirea se află sub ocrotirea Sfântului Măritului Proroc Ilie Tesviteanul, sărbătorindu-și hramul în fiecare an la data de 20 iulie.
De asemenea, altarul de vară al mănăstirii, a fost sfințit în anul 2001, cu hramul binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, sărbătorit la data de 2 iulie a fiecărui an, prin săvârșirea Privegherii și a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.