Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
index

Manastirea Cerneti

Manastirea Cerneti.Com Cereti, Sat Simian-Mehedinti

Hram: Sfanta Treime, Cuvioasa Mare Mucenita Anastasia Romana

Episcopia Severinului si Strehaiei

 

Aceasta veche vatra monahala este asezata în imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu- Severin, la o distanta de trei kilometri, mai precis în satul Cerneti, comuna Simian, Judetul Mehedinti, fiind o manastire de maici, actualmente având doua vietuitoare.

Construita în anul 1662 de Grigore Ghica voievod, cu transformari ulterioare între anii 1784 – 1794. Biserica fortificata, având un turn clopotnita masiv si înalt, ziduri groase si ferestre de tragere înguste, permitând apararea din interior. Face parte din ansamblul fostei manastiri, din care se mai pastreaza urme din ruinele chiliilor si zidului de incinta. Alaturi de Gura Motrului, Topolnita, Valea cu Apa, manastirea Cerneti a fost printre metoacele închinate manastirilor Tismana si Bistrita.

Manastirea Cerneti este cunoscuta în istorie si ca asezamânt episcopal, atestata ca asezare monahala de calugari, iar ca ultim monah vietuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837. Slujbele în biserica manastirii au fost oficiate o buna parte de timp, de preotul paroh, iar din anul 1970 a fost trecuta în patrimoniul muzeului „Portile de Fier”, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului, loc în care se pot vedea si astazi.

În temeiul prevederilor statutare, Consiliul Eparhial al Episcopiei Severinului si Strehaiei, în sedinta de lucru din 16 decembrie 2004, a dezbatut si aprobat reactivarea Manastirii ,,Sfânta Treime” din satul Cerneti, iar Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în sedinta din data de 5 iulie 2005, a aprobat reânfiintarea acestui lacas monahal care va functiona în cadrul protoieriei Drobeta Turnu-Severin Sud.

În luna august 2007, s-au început lucrarile de sapare a fundatiei pentru doua corpuri de chilii, precum si pentru trapeza si bucatarie.
Biserica Domneasca Sf. Treime Cerneti

–         plan triconc, cu turla pe naos

–         boltirea cu patru arce sustinute de patru piloni puternici, sistem similar celui de la Vodita

–         cupola semisferica, cu pandantivi

–         turla scunda

–         taverna din fata altarului adanceste absida altarului

–         turnul clopotnitei are utilitati de aparare

 

Este cea mai veche biserica de aci si care a dainuit pâna astazi ;dateaza din veacul al XVII si anume din 22 mai 1663 , ridicata de catre domnitorul Munteniei Grigore Ghica si închinata Tismanei. Este locul de rugaciune care va avea hramul Sf. Treime si care va fi mânastire cel putin pâna în 1730.

Cum Cernetiul apare ca stat cu sase decenii mai înainte, nu e de conceput ca locuitorii lui sa fi trait fara locas de închinare . Sigur ca a existat o bisericuta de lemn care a cedat locul ei mândrei constructii a lui Grigore Ghica. Pisania bisericii Sf. Treimi a fost refacuta în 1827. Ea se afla în pronaos are urmatorul cuprins : “aceasta sfânta si dumnezeeasca biserica unde se cinsteste si se prazmuieste hramul nedespartitei Sfinte Troit s-au început din temelie de vesnic întru pomenire domnul nostrum Ioan Grigore Ghica , voievod la leat 7.271 iar acum în zilele prea înaltatului nostrum domn Ion Grigorie . Dimitrie Ghica voevod de iznov s-au înfrumusetat si s-au zugravit cu cheltuiala bisericii , episcope fiind robitorul de parintele nostrum Neofit si Egumen al sfintei noastre Manastiri Tizmeni chiar Neofit în anul mântuirii 1827 August ”.

Cu timpul sau adaugat în cuprinsul acestei bisericii o serie de inscriptii pe amvon , pe policandre, în altar , pretutindeni. Astfel, la prima despartitura de la intrare se poate citi urmatoarea inscriptie : “Cade-s a stii ca acest anvon sau zugravit cu toata cheltuiala negustorilor oraseni si negustori cum la vale arata spre pomenirea domnilor :  Stefan Miclescu , Stanciu Fratosniteanu , Ion Gardareanu , Nica Popovici, Ion Vicasoran , Stefan Burilean , Dumntru Pleniceanu , Mihai Ciupagea , Stancu Puroicea Ion Burileanu, Alecsa Petrescu , Ion Ciupagea, Nicu Lupulescu, Calui si cizmarii lui ”.

Pe masura ce populatia Cernetului s-a înmultit s-a simtit nevoia altor locasuri de rugaciune. Astfel la , 1794 se termina biserica Sf. Nicolae , începuta, dupa cum reiese din pisania ei , ceva mai demult.

Dar iata aceasta pisanie :

Aceasta Sfânta si Dumnezeeasca biserica ce se praznuieste hramul Sf. Nicolae si Sf. Spiridon din temelie s-au început de dumnealui Radu Plesoianu si nedându-le mâna a mai lucra la biserica au ramas pustie , iar de la ferestre în sus i-au îndemnat dumnealui liv. vel logofat Ioan Golgoveanu de au zidit si au înfrumusetat dupa cum se vede în zilele prea înaltatului I. Alexandru Constantin Moruzi voevod , cu blagostovia prea sfitei sale iubitorului de Dzeu Kiru Nectarie Episcopu Rîmnicului si s-au savârsit la leat 1794 septembrie 30 . Zugrav fiind dumnealui Gheorghe. ”

  Biserica Sf. Nicolae e un lacas mare având în fata un pridvor sprijinit de stâlpi puternici. De jur împrejur e înconjurata de un zid gros ca si Sf. Treime de altfel. Câtiva ani dupa terminarea bisericii Sf. Nicolae , câtiva boieri zelosi Kir Pan Ioanu , polcovnicul Gheorghe Badescu , logofatul Ioan Ciocazan si logofatul Patrascu se apuca sa înalte o biserica la Piatra Alba , având hramul Adormirea Maicii Domnului si Sf. Dimitrie , dar n-o duc la bun sfârsit întrucât se iveste razvratirea Cîrjenilor – 1812. Doi ani mai târziu , sub domnia lui Caragea , biserica e terminata de acelasi logofat , Patrascu Leoveanu , ajutat de Kir Gheorghe Coseriu , de polcovnicul Istrate Selisteanu si de „coconul” Dumitrache Ghica (octombrie 1864).

Iata si pisania de la biserica Sf. Ion :

În zilele prea luminatului domnului nostrum cu Alexandru Nicolae Sutu voevod cu blagoslovenia prea iubitului de Dumnezeu episcopul nostrum Galaction s-au sadit din temelie si s-au împodobit cu zugravitu si cu alte podoabe , cu toata cheltuiala si osteneala dumnealui Jipan Stefan Miculescu liv vel clucer za arie i dlui Jipan Kir Jivanita Armeanu adaugând si prisoasele ce se vad în launtru zugravit cu o suma de taleri 555 bidialte daruri ce au dat si vor maid a de acum înainte. Si sau zugravit de Popa Mihai Chiricu ot Târgu – Jiu si lioan Sav. Popa Dobre calf 1820 oct 15.

Portretul bisericii este tinut la stânga “ Jipan St. Miculescu, liv vel clucer ot…” Vin apoi pe rand : “ Rosanda , Marina, Socodlu , Dimitrie Ghica” . Pe zidul dinspre sud se poate citi : “ Marina Oprescu , Elena sotie, Constandin Brailoiu liv vel clucer ot…Alexandru Sutu voievod ”, alaturi , “ Emeliad Galaction Ep. Rîmnicului.” La dreapta intrarii, chipul bisericii este tinut de “ Jipan I. Grecescu polcovnicu ot….” cu “fiu Costandin “ “Sotia Radita cu fiica Maria si  Constandin apr. ” Dar galleria de figure cernatene nu se mai termina aici . Ea este deosebit de  mare si de importanta. Astfel , pe zidul dinspre nord ,gasim pe : Jupan Dumitru Armeanu , Stoie cuhnat. Maria Iancu Armeanu , Ioana C. Popovici , Sara Ginail , Ctin Stronogov , Marina Sandu Bnesenescu , Caterina Smaranda Grigorifiu Tudor Udris Catinca. Sunt zugravite în totul 34 de persoane , în costume deosebit de interesante . E o galerie de chipuri cum rar putem întâlni la vreuna din bisericile din tara , un cortegiu impunator de boieri , de doamne , de oameni cu vaza, si de jupânite cu haine largi , luxoase, bogate în blanuri si-n matasuri în aceeasi biserica , pe o evanghelie gasim urmatoarea inscriptie facuta de preotul Gheorghe Slatineanu ( sau popa Ghita cum e cunoscut , mai cu deosebire)în care ne arata necazurile pe care le-a indurate cu prilejul revolutiei de la 1848 :

În anul 1843 februarie 14 au încetat din viata duhovnicescul meu parinte Sfintia sa parintele Ghenadie Protosinghelul , în care zi au fost lasatul de carne si încoronatia dumnealui Gheorghe Dimitrie Bibescu vvd si la anu 1844 august 22 m-am hirotonisit preot bisericii Sfânta Troita din orasul Cerneti , judet Mehedinti unde în anul 1827 la dascalul Toma Paraipan Bucuresteanul am învatat cântari muzicesti si din anul 1835 mai 17 am stat cântaret pâna în leat 1848 octombrie 15. Apoi din pîra mai multor fete boieresti au fost ridicat în car la Vacaresti (monostirea greceasca a Sfântului mormânt) cu triunf de spangi, pusti încarcate si sabii goale , afar in sulitele cazacilor rusi si care intrând far voe în mânastire la 7 de noiembrie si dupa cercetarea comisiei în trei rânduri arestatilor politici în suma de 175 întocmita de boierii tarii :  Mihalache Comescu si Bizadea Scorlat Ghica , maior Darbasiu si procoror Iancu Sutu , iar secretar Todorache Iatropolu . Drept a zice cam grabnicu triunf si cercetare. Dar cei faci ca asa se soarbe politica si fiecare sfânta Evanghelie au batut-o si o izgoneste ca si pre top slujbasii ei. Amin. Pro. Gheorghe R. Slatineanu protonotor si duhovnic . Si la 12 febr. anul 1849  am fost slobozit si popit din slujba , apoi la septembrie ni s-au dat voie iarasi. Dar ce folos ca dupa ce mi-am pierdut nenorocita sotie precum si pe fiul meu Gheorghita la 1851 ghenar, tot rau am fost tratat de marele sardar Dimitrie Pleniceanu episcopul bisericii numai din pîrile purtatorilor de javralîc , iar nu ca urmam fapta, sau macar precugetare de a le fi suparatori . Afara numai de cel ce se atingeau de mânastirea sufletelor în genere…dar fie numele domnului …1852 mai 18 .” Dupa cum vedem, din aceasta lunga poveste de mai sus Popa Ghita Slatineanu era un om nelipsit de duh si caruia nici  darul povestirii nu-I era strain . Remarcam, de asemenea, frumusetea unei cugetari a sa : “ Dar ce-i faci ca asa se soarbe politica si fiecare sfânta Evanghelie au batut-o si o izgoneste ca si pe toti slujbasii ei. ” Dar fiindca vorbim de biserica Sf. Ioan , amintim si faptul ca în stânga ei aproape de intrare gasim mormântul boierului Stefan Miculescu cu inscriptia “ Aiciodihneste robul lui Dumnezeu Serdaru Stefan Miculescu , carele ales fiind de toata obstea în porunca stapânirii si au trimis din partea judetului deputat în Bucuresti , pentru întocmirea reformei legilor tarii , unde în 17 ghenarie anul 1832 si-a dat obstescul sfârsit. Si slujindu-se de trei arhierei s-au trimis spre îngropare aici în vederea familiei. Au petrecut întru aceasta lume 42 de ani ”.

Sursa:http://www.mehedinti.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=995&lacas=true

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

manastirea-vodita-3

Manastirea Vodita

Manastirea Vodita. Drobeta Turnu Severin-Mehedinti Hram: Sfantul Antonie cel Mare si Nasterea Maicii Domnului Episcopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.