Manastirea Casva.Com Gurghiu, Sat Casva-Mures
Hram: Duminica Tuturor Sfintilor
Arhiepiscopia Alba Iulia
Este situata pe soseaua Tg. Mures-Reghin-Deta, din Reghin ramificatie dreapta Gurghiu 15 km si in continuare Casva-Glajaria la 20 km est de Reghin. Asezamantul se afla in dreapta soselei Gurghiu-Glajaria, peste paraul Valea Glajariei la 300 m. Este construita pe un platou al dealului La Manastire, invecinat cu poiene de pasuni si fanete, iar la distante de 200-500 m, dealuri acoperite cu paduri din specii de foioase. La nord-vest de manastire este dealul Otoiu, iar la nord-est dealul Carbunasa, amintindu-le pe cele mai cunoscute. De langa biserica, in special spre nord-vest, se deschide o panorama foarte frumoasa, cuprinzand paraul Valea Glajariei, casele catunului Pauloaiei si dealul cu padurile lui.
Traditia orala zice ca in zona, destul de aproape de actualul asezamant monahal, a existat o veche manastire de calugari si de aceea exista si numirea locului La Manastire. In istoricul manastirii Pangarati se spune ca datorita luptelor duse de marele Stefan cu turcii in 1476, cuviosul Simion si-a luat ucenicii si s-a stabilit in Transilvania la manastirea Casva, unde a si murit. Dupa luptele cu turcii, Stefan cel Mare a trimis sa-i aduca moastele intr-o racla, pe care a tinut-o cu cinste in cetatea de scaun Suceava. Moastele au fost multa vreme venerate ca facatoare de minuni. Prin urmare, Casva exista la jumatatea secolului al XV-lea. Credinciosii satului au dorit reinfiintarea vietii monahale pe meleagurile lor, dorinta fiind insusita de Arhiepiscopia Alba, care a dat binecuvantarea reinfiintarii manastirii, la 18 martie 1994 sfintindu-se locul, dupa care s-a deschis santierul si in ziua a doua de Craciun, in 1995, s-a sfintit paraclisul.
Biserica mare, in forma de cruce, se afla in constructie la 8 m nord de paraclis. Constructia este din piatra de cariera, captusita in interior cu caramida BCA. Este compartimentata in altar, naos cu abside foarte largi si pronaos. Are si un pridvor deschis, sustinut de opt stalpi, din care patru in fata. Altarul este ! luminat de o fereastra la est iar naosul de cate o fereastra pe fiecare absida.
Sursa: http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-tuturor-sfintilor-casva.html