Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Neamţ » Manastirea Buhalnita
GEKO's WorkGroup Inc.
Buhalnita0032

Manastirea Buhalnita

Manastirea Buhalnita.Com Hangu-Neamt

Hram: Intrarea in Biserica al Maicii Domnului, Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

Trecând de Bicaz, şoseaua (DN 15) se desfăşoară dintr-o serpentină în alta şi, după ce urcă pintenul de deasupra “golfului” Potoci, se avântă spre Buhalniţa, localitate aflată la 50 km de Piatra-Neamţ. Un roi de case acoperă terasa mai înaltă a Bistriţei şi coastele din jur, iar pe fundalul acestui decor mirific se profilează silueta zveltă şi strălucitor de albă a strămutatei biserici a fostei Mănăstirii Buhalniţa, având hramul “Intrarea în Biserică”.

Pomenită vreme îndelungată sub numele de Mănăstirea Hangu, biserica de pe moşia cu acest nume este ctitorită de Miron Barnovschi Voievod aşa după cum el însuşi mărturiseşte în aşezământul din 25 martie 1627:

… Început-am a zidi şi am făcut biserica aceasta… care iaste în partea apusului depărtet şi întru deosebită pustie, în locul ce se cheamă Hangul. Şi această urmare şi facere am pus domnia mea a fi nerăşuită în veci întru a noastră din nou zidită mănăstire de mai sus numită Hangul.

Nu este exclus ca biserica lui Miron Barnovschi să fi fost zidită pe locul unui schit de lemn suficient de modest pentru a nu mai lăsa nici o urmă după aceea. În orice caz însă, nu poate fi vorba de o aşezare călugărească mai trainică înainte de secolul al XVII-lea, deoarece investigaţiile arheologice făcute în incinta mănăstirii înainte de formarea lacului de acumulare au dovedit cu certitudine inexistenţa unor vestigii anterioare acestui secol. De altfel, se pare că biserica de la Buhalniţa a fost zidită pe moşia vechiului schit Poienile, ctitorie a lui Gheorghe Movilă (identificată cu biserica din fostul sat Boura-Fârţâgi).

În 1627 se pare că Miron Barnovschi dăruieşte mănăstirii şi o berărie, fiind prima berărie din ţinutul Neamţului. După 1627, Miron Barnovschi, Vasile Lupu şi alţi voievozi ai ţării, înzestrează “Mănăstirea Hangu” cu întinse moşii, mori şi heleşteie. Ctitoria lui Miron Barnovschi îşi va spori necontenit avutul şi va deveni astfel un puternic rival pentru boierii Cantacuzini, stăpâni ai moşiei Hangu, care-şi revendică unele sate cedate mănăstirii printr-un schimb făcut cu Miron Barnovschi. Aceste disensiuni dintre călugării de la Buhalniţa şi Cantacuzini vor provoca un lung şir de procese, începând din 1653 şi până la jumătatea secolului XIX.

În anul 1715, în timp ce patriarhul Chir Samuil din Alexandria se afla în Moldova, voievodul Nicolae Mavrocordat închină Patriarhiei Mănăstirea Buhalniţa cu tot venitul ei. De la această dată începe o grea perioadă în existenţa obştei monahale de la Buhalniţa, ca o consecinţă a practicării sistemului de arendare a egumeniei. Conducerea mănăstirii era încredinţată – prin licitaţie – aceluia care oferea un “embatic” anual mai mare. Egumenul Daniil, de exemplu, rânduit în 1814 pe o perioadă de 15 ani, se angaja să plătească Patriarhiei din Alexandria un embatic anual de 5.000 lei în primii 3 ani şi 7.000 lei în anii următori, să nu facă nici o datorie care ar putea să greveze veniturile mănăstirii şi să lase Patriarhiei întreaga-i avere. Dintr-un alt document rezultă că în 1834, Atanasie Sevastin a oferit Patriarhiei un venit anual de 25.000 lei pentru a fi confirmat ca egumen al acestei mănăstiri.

Din păcate, în numeroase cazuri, egumenul-arendaş nu se ocupa direct de valorificarea moşiilor mănăstirii, apelând – pe baza aceluiaşi sistem – la o serie de intermediari dornici să obţină profituri cât mai mari de pe moşiile arendate. De aici o serie de abuzuri şi încălcări care apăsau asupra celor care lucrau efectiv pământul, dar care influenţau negativ şi viaţa obştii călugăreşti. Plângerile ţăranilor şi călugărilor nu găseau nici un ecou nici chiar în faţa domnului ţării, care în fapt nu putea interveni fără mari riscuri în treburile mănăstirilor închinate.

Prin secularizarea din 1863 mănăstirea este transformată în biserică parohială, iar în 1865, în unele chilii începe să funcţioneze o şcoală primară unde copiii se familiarizau chiar de la primele lecţii cu alfabetul latin. După 1900, această şcoală se va muta într-un nou local, vechile construcţii din incinta mănăstirii aflându-se într-un avansat stadiu de degradare. Abia în 1958, când începe strămutarea masivă a satelor din zona lacului de acumulare al hidrocentralei de la Bicaz-Stejaru, biserica fostei Mănăstiri Buhalniţa este demolată cu grijă şi reconstituită întocmai pe locul actual.

Sursa: http://www.neamt.ro/Info_utile/Manastiri/M-rea_Buhalnita.htm

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

manastirea-varatec-neamt-1

Manastirea Varatec

Manastirea Varatec.Com Agapia-Neamt Hram: Adormirea Maicii Domnului, Sf.Iosif de la Varatec Mitropolia Moldovei si Bucovinei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.