Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
117641_manastirea-bodesti

Manastirea Bodesti

Manastirea Bodesti.Com Bodesti-Neamt

Hram: Sf.Ierarh Vasile cel Mare

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

Mergând spre Târgu Neamţ pe drumul naţional 15C, după aproape 24 km, la intrarea în comuna Bodeşti, vei zări pe partea stângă a drumului silueta îndrăzneaţă a bisericii Mănăstirii Bodeşti.

ISTORICUL MĂNĂSTIRII BODEŞTI

Schitul “Sf. Vasile cel Mare” din Bodeşti (ridicat ulterior la rangul de mănăstire) are o istorie recentă, dar plină de zbucium.

Aşezământul a fost înfiinţat pe un teren donat, în 1996, de Elena Iovu în scopul ridicării unui lăcaş de cult. Întrucât era unic proprietar al terenului, Elena Iovu a făcut această donaţie, autentificată la notariat, fără a mai avea nevoie şi de o semnătură a soţului. De precizat este faptul că, încă de la înfiinţare, aşezământul monahal a fost destinat călugărilor, iar Elena Iovu a fost împuternicită să strângă de la credincioşi donaţii pentru construcţiile care se ridicau. Astfel, toate clădirile din incinta mănăstirii s-au ridicat prin efortul financiar al unor credincioşi aparţinând de Biserica Ortodoxă Română şi nu din veniturile Elenei Iovu. Lucrările au durat mai bine de 8 ani de zile. Ulterior însă, Elena Iovu a încercat să reintre în posesia terenului. Cazul a ajuns în tribunal, Biserica Ortodoxă Română având în cele din urmă câştig de cauză.

În momentul de faţă mănăstirea face parte din patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române şi nu poate fi înstrăinată unui alt cult sau unei persoane fizice.

La data de 30 august 2007, în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Părinte Mitropolit Daniel (la acea vreme) şi a unui număr simbolic de 12 Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, s-a oficiat târnosirea bisericilor din mănăstire, precum şi ridicarea solemnă a schitului la rang de mănăstire, hirotesind protosinghel şi instalând ca stareţ pe egumenul schitului, ierom. Ieronim Andrescu.

În momentul de faţă Mănăstirea Bodeşti reprezintă un punct de atracţie din ce în ce mai apreciat de iubitorii de turism ecumenic, dornici să viziteze şi să cunoască mai îndeaproape mănăstirile mai nou ridicate în zona Neamţ. Pentru aceşti turişti este bine să le reamintim că această mănăstire se află chiar pe traseul ce duce către vestitele mănăstiri ale Neamţului.

Sursa: http://www.neamt.ro/Info_utile/Manastiri/M-rea_Bodesti.htm

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

manastirea-varatec-neamt-1

Manastirea Varatec

Manastirea Varatec.Com Agapia-Neamt Hram: Adormirea Maicii Domnului, Sf.Iosif de la Varatec Mitropolia Moldovei si Bucovinei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.