Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
straja-126

Schitul Straja

Schitul Straja. Statiunea Straja.Oras Lupeni-Hunedoara

Hram: inaltarea Sfintei Cruci, Sfintii imparati Constantin Eiena

Episcopia Devei si Hunedoarei

 

Este situat in muntele Straja, la 9 km de gara Lupeni, circulatia facandu-se pe drum forestier pietruit. Cine doreste sa evite urcusul pana la 1450 m altitudine, unde este amplasat schitul, poate folosi telescaunul. De la telescaun la schit se urca inca 300 m. Din gara Livezeni, in care opresc numai trenurile personale, circula mai multe trenuri pe zi spre Lupeni. Dar din orasul Petrosani, cu trecere prin Livezeni, exista autobuze locale de transport public si microbuze particulare, care circula la fiecare jumatate de ora. La 120 m sud de schit, unde altitudinea este de 1485 m, s-a ridicat o cruce metalica in memoria celor care, de-a lungul veacurilor, au luptat si s-au jertfit in Valea Jiului pentru neam si tara, pentru libertate sociala si o viata mai buna. Crucea are o inaltime de 18,6 m si anvergura (bratul) de 9 m. A fost proiectata si executata de mina Lupeni, sponsor fiind Emil Ilie Parau din Lupeni. A fost inaugurata si sfintita la 30 octombrie 1996. In sud-estul schitului se afla varful muntos Mutu (din lantul muntilor Vulcan). De la schit avem, spre vest si nord, o foarte frumoasa panorama cu orasul Lupeni vazut in intregime.

Acesta este cuprins in pisania aflata deasupra usii de intrare din interior, care ne spune: Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu impreuna lucrarea Duhului Sfant s-a zidit si pictat aceasta sfanta biserica cu hramul �Inaltarea Sfintei Cruci�. Intreaga lucrare a inceput in 22 mai anul Domnului 1999, cu binecuvantarea chirarhului locului PS Dr. Timotei Seviciu, prin grija, osteneala si cheltuiala Dlui Emil Ilie Parau alaturi de familia sa, sotia Marcela cu fiii Alin si Dorin. Tot in acest an biserica a fost impodobita cu pictura in ulei executata de pictorul Petru Danut din Somosches, judetul Arad, sfintindu-s-a in anul Domnului 1999, octombrie 23, de catre Prea Sfintia Sa Dr. Timotei Seviciu, episcop al Aradului si Hunedoarei. Pentru grija deosebita de a-si implini visurile dintr-o curata si statornica dragoste fata de Dumnezeu, primeste Doamne pe binefacatorul, ostenitorul si iubitorul acestui sfant locas impreuna cu familia sa. Fie aceasta biserica o vie multumire adusa lui Dumnezeu de ctitor si familia sa in veci, amin. Data 23.X.1999′

Biserica este din lemn, in forma de nava, pe fundatie de beton. Are lungimea de 10 m si latimea de 7,5 m. Spatiul este repartizat in altar si naos. Are si un pridvor deschis, sustinut in fata de patru stalpi din lemn. Pridvorul este imprejmuit cu un grilaj din lemn inalt de 105 cm. Altarul este luminat de o fereastra la sud-est si alta la nord-est. Catapeteasma este din lemn de paltin, sculptat cu Sf. Apostoli si Cina cea de Taina sus, ingeri si Maica Domnului pe Usile imparatesti si diaconesti. Langa catapeteasma, pe peretele nordic, este sculptata in marime naturala Sf. Mucenita Varvara, ocrotitoarea minerilor. In partea vestica a naosului se afla balconul pentru cor, sustinut de patru stalpi din lemn impodobit cu sculptura, dar si cu o cruce mare sculptata, care se inalta de la pardoseala pana in partea superioara a balconului. Pe naos se ridica o turla oarba, in forma patrata, cu un acoperis piramidal foarte inalt. Turla are functie de clopotnita. Stranele credinciosilor sunt din lemn de paltin sculptat. Sculptura din partea superioara a stranelor reprezinta sfinti. Intrarea in biserica se face prin vest, pe usa din paltin cu doua canaturi. In biserica, pardoseala este din dusumea de scandura, iar in pridvor, din beton. Biserica este acoperita cu sindrila.

Este in ulei, opera pictorului Petru Danut, este executata pe placaj. In partea inferioara a peretilor sunt pictati sfinti, inclusiv cei romani, iar pe tavan, scene biblice. La intrare, in partea dreapta a usii, este pictat Prea Fericitul Patriarh Teoctist, iar in stanga, PSS Dr. Timotei Seviciu, Episcop al Aradului si Hunedoarei.

La 15 m sud-est de biserica, este construit corpul de chilii din zid, la parter, si din lemn, la etaj, pe fundatie de beton. Cladirea este inzestrata cu instalatii sanitare si apa curenta obtinuta prin cadere dintr-un bazin in care se capteaza apa din izvoare. Cladirea este acoperita cu o frumoasa tigla de culoare rosu-inchis.

 

Sursa: http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-schitul-straja.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

07_big

Schitul Vulcani

Schitul Vulcani.Loc Vulcani-Hunedoara Hram: Sfantul Ierarh Nicolae Episcopia Devei si Hunedoarei   Schitul Vulcan a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.