Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
dsc00552copy

Schitul Cucuis

Schitul Cucuis.Com Beriu, Sat Cucuis-Hunedoara

Hram: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Episcopia Devei si Hunedoarei

 

Este situat pe soseaua Orastie – Cotesti, la Costau (2 km din Orastie), ramificatie stanga 13 km pe drum de piatra carosabil. Din gara Orastie pana in centrul orasului Orastie, 3 km se circula cu autobuzele de transport local prezente la fiecare tren. Autobuzele de transport public local circula prin satul Costau pana in Sibisel Baia, si de aici se poate trece peste munte 3 km la schitul Cucuis, dar numai cu o calauza, pentru a fi siguri ca nu ne ratacim. Nu exista autobuze direct spre Cucuis. Ajunsi la Scoala elementara, care este si camin cultural, mai avem de parcurs pana la schit inca 3 km de urcus lin pe drum din piatra. Asezamantul este amplasat intr-o poiana la poalele muntilor Surianu.

In trecutul indepartat, in zona a existat o sihastrie in amintirea careia s-a ridicat o troita, prezenta si astazi. Ultimul calugar care a sihastrit aici s-a dus la Domnul cu 95 de ani in urma. Este cunoscut de sateni sub numele de Demian Vasile. Initiativa infiintarii unui asezamant monahal in zona a avut-o familia Gheorghe si Lidia Munteanu din Orastie. Unul dintre fiii familiei este calugar la Sfantul Munte Athos, din Grecia. Episcopia Aradului a aprobat infiintarea schitului si a sfintit piatra de temelie in anul 1992. Familia Munteanu a finantat construirea bisericii, a doua mici cladiri pentru chilii si a alteia pentru ateliere si garaj. S-a ocupat in mod special de constructii Lidia Munteanu, care, suferind cu inima, a fost chemata la Domnul la numai 58 de ani. A fost inmormantata in incinta schitului, la 20 m sud-vest de biserica.

Biserica este o constructie din zid de caramida, de forma dreptunghiulara, cu lungimea de 16 m si latimea de 6 m. Spatiul este repartizat in altar -luminat de trei ferestre la est si cate una la nord si sud -, naos – luminat de doua ferestre la sud si alte doua la nord (ferestrele sunt simple, din lemn, dreptunghiulare) – si pridvor inchis. Pe naos, in partea de vest exista o turla oarba, cu baza patrata si acoperisul piramidal. Pe dreapta si pe stanga pridvorului inchis se afla cate o camera. Intrarea in pridvor se face prin partea vestica, pe o usa de lemn cu doua canaturi. Catapeteasma este din scandura, fara sculptura. Plafonul bisericii este plat, pardoseala din dusumea de scandura, acoperisul cu placi de azbociment, iar turla este acoperita cu tabla. Din cauza diferentei de nivel a terenului, se intra in biserica pe o scara de beton cu 14 trepte. Sub biserica sunt plasate bucataria, trapeza si camarile de alimente.

La 15 m vest de biserica, este construita o cladire fara etaj, cu doua apartamente, care are un cerdac inchis cu geamuri. Este acoperita cu placi de azbociment. O alta cladire mica din zid, construita la 100 m nord-vest de biserica, este acoperita cu tigla.

 

Sursa: http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-sf.-mare-mucenic-gheorghe-cucuis.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

07_big

Schitul Vulcani

Schitul Vulcani.Loc Vulcani-Hunedoara Hram: Sfantul Ierarh Nicolae Episcopia Devei si Hunedoarei   Schitul Vulcan a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.