Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
biserica_manastirii_lacuri

Manastirea Lacuri

 

 

Manastirea Lacuri.Loc Harlau-Iasi

Hram: Sf.Ierarh Nicolae

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

 

Este situata la 77 km nord-vest de Iasi, fiind folosita soseaua Iasi-Tg. Frumos-Harlau-Botosani sau linia ferata Iasi-Harlau. Credinciosii care vin din Botosani cu mijloace de transport proprii, pe vreme buna, pot ajunge prin Harlau-Deleni pana la manastire. Din Harlau la manastire, care se afla la sud de oras, sunt 10 km, iar din Deleni, 4 km. In sezonul ploilor si zapezilor drumul dintre Deleni si manastire nu este practicabil pentru autoturisme, asa ca se merge pe jos pe langa livada, distanta fiind de 3 km. Satul Deleni este traversat de mai multe ori pe zi de autobuzele Harlau-Poiana. Asezamantul este construit intr-o poiana din mijlocul padurii, in zona fostului sat Lacuri, de la care schitul si-a luat denumirea, sat care intre timp a fost transferat la Deleni. De la manastirea Lacuri, mergand prin padure spre nord 7 km pe drum de pamant, se ajunge la manastirea Bals, jud. Botosani. Manastirea Lacuri este frecventata mai des de credinciosii din satele Deleni, Parcovaci, Slobozia, Poiana si Plugari.

Schitul Sfantul Nicolae din Lacuri sau sihastria din codrii Delenilor, cum i s-a mai spus, a fost construit in 1724 de marele vistiernic Iordache Cantacuzino si Gheorghe Cantacuzino. A functionat pana in 1872, cand ultimul monah a fost trimis la manastirea Cosula din jud. Botosani. O parte dintre obiectele de cult ale schitului au fost date in pastrare la biserica parohiala din Deleni. Nefiind facute actele de succesiune a mostenitorilor lui Grigore Ghica, nu se stia carui mostenitor ii apartine schitul pustiu, ramas fara ingrijire. In 1940 un comitet de actiune, avandu-1 in frunte pe consilierul Gheorghe Loghin, de la parohia Deleni, a incercat redeschiderea schitului. Mitropolia Moldovei si Sucevei a aprobat, cu conditia ca tribunalul Botosani sa scoata schitul din inventarul succesiunii defunctului Grigore Ghica Deleni, si pentru aceasta comitetul de actiune a trebuit sa introduca o contestatie la tribunal. Data precisa a redeschiderii schitului nu este cunoscuta, dar in arhiva schitului se gaseste o adresa de la 24 noiembrie 1948 a staretului, Protosinghel Sava Alamuriana, catre protoieria Botosani, de care tinea schitul Lacuri.

Aceasta dovedeste ca in 1948 exista la Lacuri viata monahala. In 1959, din pricina decretului 410, schitul a fost desfiintat, ramanand in paza unui taran gospodar din zona. De la aceasta data slujbele se tin clandestin si numai de hram, preotii intrand in biserica prin fereastra clopotnitei. Parohia comunei Deleni a pus bisericii acoperis nou din dranita (sindrila) in anii 1988-1989. Revolutia din 1989 a creat conditii pentru redeschiderea schitului. Dupa aceasta data s-a construit din boltari, la 35 m de biserica, o cladire pentru chilii. In 1993, la 15 m vest de biserica, s-a construit o noua cladire din chirpici, tencuita in interior si exterior si acoperita tot cu dranita. In aceasta cladire se afla trapeza, bucataria si doua chilii. O a treia constructie pentru chilii si magazii s-a construit in perioada 1993-1994, la 100 m sud-vest de biserica.

 

Sursa: http://judeteonline.ro/turism/manastiri/manastirea-lacuri.html

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

biserica_vladiceni

Manastirea Sf.Ioan Teologul Vladiceni

Manastirea Sf.Ioan Teologul Vladiceni.Loc Iasi-Iasi Hram: Sf Ioan Teologul, Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul – paraclisul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.