Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
manastirea-faget1

Manastirea Fagetel

Manastirea Fagetel.Com Frumoasa, Sat Fagetel-Hraghita

Hram: Sfanta Treime, Taierea Capului Sfantului loan Botezatorul

Episcopia Civasnei si Harghitei

 

Se află pe văile Trotuşului şi a Ghimeşului, pe drumul naţional 12A, la aproximativ 24 de kilometri de Miercurea Ciuc şi 58 de kilometri de Comăneşti, în apropierea comunei Făgeţel.

Este o mănăstire mică, dar foarte frumoasă situată într-un cadru natural extraordinar, într-o vale străjuită de versanţii înverziţi ai muntelui. Intrarea în curtea mănăstirii se face pe sub clopotniţa construită în 1998. Biserica mică şi corpul de chilii cu trapeză, situat cu câteva zeci de trepte mai sus, sunt despărţite de şoseaua principală prin ziduri de piatră construite în ultimii ani.

Biserica mănăstirii Făgeţel a fost ctitorită în anul 1901 de către credincioasa Rozalia. În 1936 a fost înfiinţat un schit călugăresc. Primii călugări au venit de la mănăstirea Bogdana din judeţul Bacău dar n-au stat decât câţiva ani de zile pentru că a venit odiosul Dictat de la Viena. Între 1940 şi 1945 călugării şi-au întrerupt activitatea, au plecat înapoi la mănăstirea lor.

Biserica Mănăstirii Făgeţel a fost construită în 1903 din piatră şi cărămidă. Timp de 28 de ani a servit drept capelă particulară, iar în 1932, prin grija şi efortul părintelui Dionisie Şova, s-au făcut lucrări de reparaţie a bisericii şi s-au construit chilii şi alte anexe gospodăreşti, constituindu-se un frumos schit monahal.

În 1995, după înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, P.S. Ioan Selejan a transferat un grup de trei călugări de la mănăstirea Topliţa şi a redeschis mănăstirea. Aici a reînviat viaţa monahală. Se săvârseşte tot tipicul călugăresc, Sfânta Liturghie zilnic şi parastasele pentru ctitori şi pentru toţi cei care au lăsat pomelnice pentru cei adormiţi. Hramul mănăstirii noastre este “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

În perioada 1995 – 2002 s-a refăcut şi pictat biserica, s-a construit clopotniţa şi s-a pictat, s-a construit şi pictat corpul de chilii şi s-au construit anexe gospodăreşti.

Sursa: http://cesavezi.ro/obiective-turistice/3-manastiri/904-m%C4%83n%C4%83stirea-f%C4%83ge%C5%A3el#!/catid=undefined

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

117820_manastirea_sfantul_nicolae_miercurea_ciuc_w220

Manastirea Sfantul Nicolae

Manastirea Sfantul Nicolae din Mercuirea Ciuc-Harghita Hram: Sfantul Ierarh Nicolae (capela Centrului eparhial) Episcopia Covasnei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.