Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Schituri Giurgiu » Schitul Delta Neajlovului
GEKO's WorkGroup Inc.
Schitul_Delta_Neajlovului_Biserica

Schitul Delta Neajlovului

Schitul Delta Neajlovului.Com Comana-Giurgiu

Hram Inaltarea Domului

 Pe drumul Comana-Calugareni, cam la 7km din drumul national (DN5 Bucuresti-Giurgiu), se face un drum spre dreapta-venind dinspre soseaua nationala-spre lunca Neajlovului, printre lanuri de porumb, care dupa cateva sute de metri iti dezvaluie o priveliste care pare (pentru un neobisnuit al locului) a fi aparut ca prin minune. O bisericuta din lemn, al carui gard inconjoara si cateva acareturi, tot ansamblul constituind schitul Delta Neajlovului. Istoria foarte scurta a acestui locas de cult care s-a facut rapid cunoscut credinciosilor din imprejurimi si de mai departe (multi bucuresteni calcand pragul frumoasei bisericute mai ales de sarbatori mai importante), este pe cat de interesanta, pe atat de atragatoare prin optimismul intentiilor ctitorului si prin optiunea de apartenenta la comuna Calugareni.

Era prin ultimii ani ai “mileniului 2″, cand parintele arhimandrit Irineu – era atunci staret al Manastirii Comana – a facut o plimbare pe malul Neajlovului, prin zona unde acesta face niste meandre si creeaza un fel de mlastina, de-i zic unii Delta, foarte pitoreasca. Locul putin retras, aproape egal distantat de satele cele mai apropiate Branistari si Budeni inspira atata liniste si se ofera pentru reculegere.

Parintele Irineu a incercat – si a reusit – sa solicite autoritatilor locale sa capete aici, cele 10ha., proprietate a manastirii Comana. Pe o colina din vecinatate, a cumparat 1 ha de teren agricol, pe care l-a donat manastirii in scopul construirii unei biserici. Asa se face ca in august 2000, a fost pusa piatra de temelie a acesteia cu sfintirea momentului si locului de catre Prea Sfintitul Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Constructia bisericii si organizarea vietii de obste in jurul acesteia necesita tot mai mult timp.

La cererea sa, parintele Irineu se pensioneaza la 1 noiembrie 2003 si preda staretia manastirii Comana dedicand tot timpul si toata puterea sa de munca, terminarii constructiei noii bisericute. Astfel, la 2 mai 2004 – in prezenta Prea Fericitului Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Sfintitului Varsanufie, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si parintelui Constantin Buga protopop de Giurgiu – a avut loc tarnosirea noii biserici cu hramul Inaltarea Domnului. Intrebat de ce a ales “Inaltarea Domnului” drept hram al bisericii schitului, parintele Irineu isi aminteste: “La varsta de 17 ani eram frate la manastirea Neamt, care are drept hram Inaltarea Domnului. Inca de pe atunci doream ca la pensie sa ma retrag acolo.” Daca asta nu s-a intamplat si probabil nici n-o sa se mai intample, parintele staret s-a hotarat sa ctitoreasca o biserica cu acest hram.

Tarnosire, 2 mai 2004

Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului, cu savarsirea Sfantului Duh, sfintitu-s-a Aceasta Sfanta Manastire cu hramul Inaltarea Domnului, din Protoieria Giurgiu Sud, Arhiepiscopia Bucurestilor, astazi 2 mai, anul mantuirii 2004 si 7512 de la facerea lumii, in cea de a patra Duminica dupa Sfintele Pasti, de catre Prea fericitul Parinte TEOCTIST, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si al Dobrogei si Patriarh al Biericii Ortodoxe Romane, in cel de-al 18-lea an de arhipastorire si de Prea Sfintitul Parinte VARSANUFIE PRAHOVEANUL, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

Ziditu-s-a aceasta biserica de catre Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Iurascu, Staretul Manastirii Comana, intre anii 2000-2004, cu osteneala proprie si cu jertfa binecredinciosilor crestini de pe aceste meleaguri.

Astazi cand biserica SCHITULUI DELTA NEAJLOVULUI primeste hramul sfintirii, Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Irineu Iurascu, cel dintai egumen al acestui schit, multumeste Bunului Dumnezeu pentru binefacerile Harului Divin revarsat cu Binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST, a Prea Sfintitului Parinte Episcop Varsanufie Prahoveanul precum si tuturor slujitorilor si inchinatorilor acestui Sfant Lacas/ Pr. Buga Constantin Preotii slujitori.

Binecuvanteaza Doamne si Sfinteste pe cei ce iubesc podoaba casei Tale!

TEOCTIST
Arhiepiscop al Bucurestilor,
Mitropolit al Munteniei si al Dobrogei
si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Episcop Vicar, P.S. VARSANUFIE PRAHOVEANUL

Exarh, Protoiereu, Arhim. Macarie Ciolan,

Pr. Buga Constantin

Derularea serviciului religios cu regularitate in Schitul Delta Neajlovului, lucrarile de constructie pentru cladirile necesare vietii monahale, printre care si o frumoasa trapeza, pentru acareturile gospodariei anexe, nu i-au ocupat intr-atat timpul parintelui staret incat sa nu poata visa cu ochii deschisi, sa faca planuri – cu arhitect de specialitate – pentru manastirea Delta Neajlovului, cu hramul Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie). Drept pentru care a mai cumparat 1 ha de pamant spre drumul Comana-Calugareni si inca mai intentioneaza sa mai cumpere, dar – o spune cu mare regret – vecinii dinspre Branistari nu vor sa vanda.

Planul viitoarei manastiri, infatiseaza o adevarata cetate monahala cu o biserica tip catedrala in partea centrala a curtii incadrate pe trei din cele patru laturi ale dreptunghiului (160m x 50m) de chilii (36 la numar), pe latura dinspre drumul Comana-Calugareni fiind intrarea principala in cladirile importante, precum si o parcare frumos amenajata. Biserica este gandita a avea 30m lungime, latimea absidei de 18m si inaltimea pana la varful turlei de 30m. Daca aceste planuri par utopice sau cel putin cu lunga bataie de cap, realizabile doar intr-un viitor indepartat, tinem sa aducem la cunostinta scepticilor ca pe locul parcarii a inceput sa se aduca si sa se depoziteze balast, pietris si alte materiale necesare. Pe 11 septembrie s-a facut sfintirea locului pe care se va construi noua biserica a manastirii cu hramul Nasterea Domnului, in prezenta protopopului de Giurgiu.

Este un prilej, o oferta celesta pentru Calugareni de a avea in comuna lor un asemenea sfant lacas. Apartenenta administrativa la comuna Calugareni se sustine si prin faptul ca – potrivit legendei -numele localitatii s-ar trage de la calugari ce aveau un schit prin aceste locuri, metoc al manastirii Glavacioc, fara a mai socoti faptul ca ar fi nedrept sa aiba Comana doua manastiri. Si mai sunt inca si alte temeiuri, cum ar fi cel turistic, inscrierea in preocuparile unor institutii privind dezvoltarea partii de sud a Zonei Metropolitane Bucuresti.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, si prin osteneala dumneavoastra, se va duce la bun sfarsit initiativa de a avea o manastire (deocamdata un schit) si Calugarenii lui Mihai Viteazu.

Sursa: http://episcopiagiurgiului.ro/Index/index.php?dir=Manastiri&page=deltaneajlovului

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

13115267907766609198

Schitul Strambu Gaiseni

Schitul Strambu Gaiseni.Com Gaiseni-Giurgiu Hram.Sf. Nicolae, Sf Neagoie Basarab  Schitul Strâmbu-Găiseni este înfiinţat în secolul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.