Schitul Breaza. Sat Breaza-Brasov
Hram: Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul
Arhiepiscopia Sibiului
In jurul satului Breaza au existat, în vremuri vechi, trei așezăminte monahale: la Chilii, la Poiană și la Fântâniţă. Întregul ţinut e legat de trecut prin urzeală de legendă. Se spune că o dată, călugării de la Fântâniţă au scăpat cu viaţă doar pentru că din fântâniţă a curs vin, ce a devenit plată către asupritori.
Despre cei patru călugări de la Poiană se știe că au pierit în flăcări odată cu așezământul incendiat de soldaţii austrieci în 1761. Despre schitul ce stă azi lângă satul Breaza se știe că a fost clădit din legământ făcut în închisorile comuniste. Părintele Ioan Năftănăilă era întemniţat când s-a legat că, dacă va reuși să supravieţuiască, va clădi o biserică.
După 1990, sprijinit de fiii săi, Ioan și Eugen, și de preoteasă, părintele a reușit să împlinească jurământul. El a slujit aici cât timp l-a ajutat sănătatea. Eugenia, soţia lui, i-a fost alături și de ajutor și la slujbe. În vara anului 2006, cu binecuvântarea mitropolitului Laurenţiu Streza, aici s-au așezat la schit călugări. Ei se îngrijesc de rosturile vieţii dusă-n rugăciune, dar sunt gazde primitoare, căci schitul poate găzdui mulţi oaspeţi.