Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
1246222input_file2105314

Schitul Augustin

Schitul Augustin. Com Augustin-Brasov

Hram: Inaltarea Domnului

Arhiepiscopia Sibiului

 

Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit în Duminica a VI-a după Paşti biserica de lemn a schitului din comuna braşoveană Augustin. La eveniment au participat sute de credincioşi, autorităţi locale, ctitori şi binefăcători, precum şi vieţuitori de la alte mănăstiri. În 2007, la Schitul Augustin s-a pus piatra de temelie pentru o biserică de piatră, care va fi inima aşezământului monahal. Schitul Augustin este aşezat pe locul unde, cu secole în urmă, a existat o mănăstire.

Biserica Schitului Augustin din Protopopiatul Rupea a fost sfinţită duminică, 9 mai, de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Lăcaşul de cult poartă hramul “Înălţarea Domnului” şi este prima biserică a schitului înfiinţat pe locul unde, cu secole în urmă, a existat o mănăstire. Construit din lemn, acesta va funcţiona ca paraclis, până la construirea bisericii mari. Alături de ierarhul amintit s-a aflat un sobor de preoţi şi diaconi, printre care Exarhul eparhial, arhimandritul Visarion Joantă, Marele Eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Macarie Ţuţul, părintele arhimandrit Ilarion Urs, stareţul Mănăstirii “Sfinţii Brâncoveni” de la Sâmbăta de Sus şi duhovnicul mănăstirii Augustin, părintele Iosif Bozna.

Sărbătoarea schitului, aflat pe una din colinele dintre judeţele Braşov şi Covasna, în comuna Augustin, a prilejuit un pelerinaj la care au participat credincioşi din comuna amintită şi din satele din împrejurimi, îmbrăcaţi în tradiţionalele costume populare. Lăcaşul de cult a fost târnosit de soborul de preoţi, după care a fost zidit altarul şi s-au aşezat sfinte moaşte în piciorul Sfintei Mese. Programul liturgic a continuat prin Sfânta Liturghie oficiată pe un altar în aer liber. Elevii de la şcoala din comună care frecventează slujbele religioase la biserica din sat au interpretat cântece religioase specifice perioadei de după Paşti, sub îndrumarea doamnei preotese Ramona Aroneasa.

“Dealul Mănăstirii”, pământ sfinţit

Exarhul mănăstirilor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Visarion Joantă, a mulţumit părintelui Mitropolit pentru grija faţă de locaşurile mănăstireşti din întreaga eparhie, apoi au fost oferite Acte de cinstire ctitorilor lăcaşului de cult de la Augustin, dlui Dan Ioan Cristoloveanu şi soţiei Liliana, primarului comunei Augustin, dl Tokos Jozsef. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească.

Mănăstirea de la Augustin a fost distrusă în 1760, pe locul ei fiind aşezată o cruce, profanată în timpul perioadei comuniste. Locul a rămas cunoscut ca “Dealul mănăstirii”. Pe 20 mai 2007, IPS Mitropolit Laurenţiu a pus piatra de temelie pentru o biserică de piatră. Între timp s­au construit aici un corp de chili şi biserica de lemn.

“Slujba de sfinţire m-a impresionat”

Schitul Augustin a devenit în ultimii ani loc de pelerinaj şi rugăciune pentru credincioşii din comuna Augustin. Sfinţirea primei biserici a fost un moment aşteptat cu bucurie de credincioşi, care au venit aici să se roage împreună cu preoţii. Am stat de vorbă cu pelerinii pentru a ne convinge de însemnătatea momentului pentru comunitatea de la Augustin.

Sursa: http://www.ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/schitul-augustin-de-pe-dealul-manastirii-fost-sfintit

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

asezamantul-sinca-veche-brasov1

Schitul Sinca Veche

Schitul Sinca Veche. Com Sinca Veche Hram: Nasterea Maicii Domnului, Sfantul Ierarh Nectarie (paraclis) Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.