Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Bucureşti » Manastirea Stavopoleus din Bucuresti Sector 3
GEKO's WorkGroup Inc.
manastirea-stavropoleos-centru-civic-bucuresti-biserici-si-manastiri-8c2f0f9d79-medium

Manastirea Stavopoleus din Bucuresti Sector 3

Manastirea Stavopoleus din Bucuresti Sector 3

Hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Sfantul Atanasie cel Mare,Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, Sfantul Haralambie

Arhiepiscopia Bucurestilor

 

Calatorul apusean aflat pentru felurite pricini in Bucurestii secolului al XVIII-lea putea poposi in citeva hanuri de renume. Construite solid si monumental, marile hanuri bucurestene apar in strinsa legatura cu insufletirea vietii economice, cu negotul tot mai prosper dupa slabirea dominatiei turcesti si inceputurile vietii diplomatice in Capitala Tarii Romanesti.
Marturiile scrise ale misionarilor, diplomatilor sau negutatorilor straini vorbesc despre ziduri solide de caramida ce inconjurau curti patrate comunicind cu strada printr-o singura poarta, avind in interior cladiri de jur imprejurul zidurilor si facind corp comun cu acestea. Cladirile propriu-zise ale hanului cuprindeau pivnite, pravalii si odai de locuit.
Multe din hanurile cunoscute aflate in centrul Bucurestilor aveau in mijlocul curtii interioare biserici sau manastiri; de altfel nu putine au aparut ca anexe ale bisericilor si manastirilor, ridicate de egumeni pentru a spori veniturile acestora.Manastirile Coltea, Sf. Ecaterina, Sf. Ioan, Mihai Voda, Sf. Spiridon, a lui Ghiorma Banul, numita si a Grecilor, Sarindar si Zlatari au avut hanuri mari in Bucuresti.Acestora li se alatura Manastirea Stavropoleos, cu mentiunea ca in acest caz constructia hanului a precedat ridicarea bisericii.
Constructia hanului si bisericii Stavropoleos se leaga de numele calugarului grec Ioanichie, venit, dupa cum singur marturiseste in testamentul din 1733, din comuna Ostanita, din Epir :
Pentru acestea si smerenia mea, din frageda tinerete am ales viata monahala si m-am inchinat Domnului, lasind la o parte ale lumii valuri, la cinstita si sfinta manastire din eparhia Pogonianei, slavita cu hramul preamaritilor voevozi Mihail si Gavriil, numita Gura, linga comuna Ostanita, patria mea, zidita pe o stinca mare.

Istoria noua

Odata cu venirea in 1991 ca preot slujitor a parintelui ieromonah Iustin Marchis in jurul bisericii Stavropoleos s-a format o noua comunitate .

Cautand firescul si autenticitatea traditiei liturgice ortodoxe, parintele a fost de la inceput ajutat de doi (pe atunci) studenti ai Facultatii de Teologie din Bucuresti, buni cantareti la strana: Gabriel Constantin Oprea si Marian Fartat. Intre timp cei doi au fost hirotoniti si slujesc la altarul Bisericii Manastirii Stavropoleos, ca preot si diacon.

Ei folosesc darul pe care il au pentru a-i invata si pe altii muzica de traditie bizantina Parintele Gabriel este lector la Universitatea de Muzica, catedra de Muzica religioasa. Epitrop al fostei Parohii Stavropoleos si cel care a lucrat la amenajarea spatiilor din incinta este pictorul Paul Gherasim. In activitatea de restaurare si reamenajare a bisericii si a spatiilor din incinta, alaturi de Parintele Iustin, au fost restauratorul Dan Mohanu, profesor la Universitatea de Arta din Bucuresti si arhitectul Aurelian Triscu, profesor la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti.

In anul 1995 proiectul de restaurare a asezamantului Stavropoleos a primit din partea Comisiei Europene, Directia de cultura, premiul pentru conservarea patrimoniului arhitectural european.

Atunci a inceput un amplu proces de restaurare atat a bisericii cat si a cladirilor din incinta. Acum din ansamblul manastiresc fac parte biserica si incinta care imprejmuieste curtea interioara, ea a fost construita la inceputul secolului al XX-lea in stil neo-romanesc, dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Aici s-au amenajat chiliile pentru obstea monahala, trapeza, colectia cu obiecte de arta si bibiloteca. Pe latura de vest se afla staretia si cancelaria.

Dar cel mai important lucru care s-a petrecut in toti acesti ani il reprezinta formarea unei comunitati numeroase, astazi biserica este neincapatoare duminica si la marile praznice.

Cel mai important moment din viata comunitatii a avut loc in aprilie 2008 cind sfintul lacas a redevenit manastire. Patru dintre surorile care vietuiau aici de multi ani, pregatindu-se pentru acest moment au devenit monahii. In anul 2011 au fost tunse in monahism alte doua surori. Acum obstea este formata din 6 monahii, stareta fiind stavrofora Mihaela Luchian iar preot slujitor si duhovnic Protos. Iustin Marchis.

Sursa: http://www.stavropoleos.ro/

 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

index

Manastirea Radu Voda din Bucuresti

Manastirea Radu Voda din Bucuresti, Sector 4 Hram: Sfanta Treime Arhiepiscopia Bucurestilor   Mănăstirea Radu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.