Breaking News
Home » Mănăstiri şi schituri » Mănăstiri Arad » Manastirea Hodos Bodrog
GEKO's WorkGroup Inc.
pelerinaj_bodrog_1

Manastirea Hodos Bodrog

Manastirea Hodos Bodrog.Com Zadareni, Sat Bodrogu Nou-Arad

Hram: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (biserica veche), Pogorarea Duhului Sfant (biserica noua), Adormirea Maicii Domnului (paraclisul de vara), Schimbarea la Fata (paraclisul de iarna)

Arhiepiscopia Arad

Manastirea Hodos-Bodrog este una din cele mai vechi asezaminte monahale din tara noastra.

Se afla la 15 km distanta de orasul Arad, pe cursul inferior al Muresului.

Dupa o veche traditie locala, se spune ca manastirea ar fi o ctitorie a credinciosilor din imprejurimi. Traditia marturiseste ca un taur din turma unui pastor a scos la iveala dintr-o movila de pamint Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana a luat fiinta Manastirea.

Pentru a confirma datele traditiei, se mai pastreaza si astazi, in biserica manastirii, capul taurului care a descoperit icoana, precum si Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului.

Prima atestare documentara despre existenta manastirii o avem din anul 1177, iar informatiile unor istorici locali vorbesc despre existenta unor “calugari greci” (ortodocsi), la Hodos-Bodrog, inca din sec. al XI-lea.

Alte atestari avem in diferite documente din anii: 1213, 1233, 1278, 1293, cu unele derivatii ale denumirii de Hodos. in anul 1446 se generalizeaza denumirea de Bodrog, iar din anul 1784 apar amindoua impreuna: Hodos-Bodrog.

Actuala biserica dateaza din a doua jumatate a sec. XIV, fiind construita in stil bizantin triconc, din piatra si caramida romana. in interior este impodobita cu pictura “a fresco” din anul 1658, de catre pictorul Nicodim Diaconul. Restaurari ale picturii s-au facut intre anii 1938-1940 de catre pictorii At. Damian si C. Cenan si intre anii 2009-2010 de catre restauratorii Adriana Scarlatescu si Marius Oprea. Mobilierul si iconostasul au fost sculptate de catre staretul Ieronim Balintoni in anul 1940.

In exterior biserica este tencuita pe trei laturi, peretele de nord pastrindu-se netencuit. Este decorata cu nise exterioare, unele din ele fiind pictate “a fresco” de pictorul E. Profeta in anul 1968.

La sfirsitul sec. al XIX-lea mai era vizibila pe peretele de nord inscriptia “Hodos – egumen Mihail 1523″, iar pe peretele de miazazi, intr-o firida este mentionat anul unei restaurari – 1776.

Actualul ancadrament al usilor este facut in 1766 (an gravat deasupra usilor), iar pe doua pietre din exteriorul absidei drepte exista urmatoarele inscriptii: “1742 Nicolae Ioanovici am scris aicia” si “Ioan Dragoevici pravoslavnic roman”.

Din 1790 pina in 1976 biserica a avut si un pridvor inchis, refacut in 2000.

De-a lungul timpului au existat o serie de personalitati care si-au adus aportul la dainuirea acestui monument: Sava Brancovici – 1607; Sofronie, episcop la Lipova si Gyula – 1651; Isaia Diacovici – 1690; Eugeniu de Savoya, care a acordat protectie manastirii in anul 1716; calugarul protopsalt Naum Rimniceanu – 1788; Nicolae Iorga – 1906 si multi altii.

Dintre cladirile vechi se mai pastreaza turnul clopotnita, cladirea staretiei si o parte din zidul de incinta, pe latura de nord.

In sec. al XVIII-lea, aici isi faceau ucenicia tinerii care doreau sa ajunga preoti, remarcindu-se magistrul Timotei de Hodos – 1714, precum si arhimandritii Gheorghe si Vicentiu. Tot aici copiii taranilor din satele vecine au invatat scrisul si cititul.

Manastirea mai poseda si o valoroasa colectie de arta veche bisericeasca.

in ultimii ani s-au facut reparatii la intregul complex manastiresc, s-a creat o noua incinta, un turn clopotnita si poarta de intrare.

Activitate

 

Manastirea Hodos – Bodrog a vegheat dintotdeauna la neobosita propovaduire a credintei crestine, tinind treaza constiinta credinciosilor care frecventau acest sfint asezamint in duminici si sarbatori, dar mai ales cu ocazia hramului.

Organizarea pelerinajelor este amintita pentru prima data in documente in anul 1771, luind o amploare deosebita mai ales sub pastorirea episcopului Grigore Comsa (1925-1935), situatie care se mentine si in prezent.

Manastirea se ocupa si de viata religioasa din satele: Bodrogu Vechi, Bodrogu Nou, Calugareni si Zadareni, a caror conscriere se pastra la manastire.

Staretii sau alti vietuitori ai manastirii erau de multe ori solicitati sa ajute la conducerea Episcopiei Aradului, mai ales in absenta episcopilor, sau sedisvacantelor episcopale, lor revenindu-le rolul de a prezida Consistoriul eparhial.

Manastirea Hodos – Bodrog gazduia unul din cele mai vechi asezaminte scolare nationale de pe aceste meleaguri unde copiii taranilor din satele invecinate invatau scrisul si cititul, dar care facea si instruirea cadrelor necesare pentru diferite parohii.

In anul 1939, Manastirea Hodos – Bodrog a iniintat o scoala-orfelinat care a functionat la inceput in satul Calugareni, iar mai pe urma s-a mutat in incinta manastirii. Copiii orfani au fost educati aici pina in anul 1948, cind reforma de atunci a invatamintului a interzis activitatea scolii.

De educatia elevilor si gospodarirea scolii s-a ocupat in mod special ieromonahul Matei Domocos, care, in colaborare cu conducerea manastirii s-a straduit sa creeze conditiile necesare desfasurarii activitatii scolii, incluzind in programul scolii pe linga orele de curs si ore de activitati practice si distractive. De asemenea si pe perioada vacantelor, elevii aveau preocupari practice, avind si profesori de lucru manual, ocupindu-se cu impletitul cosurilor si confectionarea altor lucruri utile manastirii si scolii.

De mentionat ca tinerii care au fost scolarizati de manastire, prin parintele Matei Domocos, in marea majoritate au urmat si invatamintul superior de stat, devenind oameni folositori societatii, multi dintre ei ajungind medici, ingineri, profesori, directori de intreprinderi.

Viata duhovniceasca si gospodareasca

Manastirea Hodos – Bodrog isi desfasoara activitatea in conformitate cu rinduielile vietii monahale si a statutului pentru organizarea si functionarea manastirilor ortodoxe, conform principiului “ora et labora” (roaga-te si munceste).

Rinduiala este cea a vietii de obste, din care fac parte aproximativ 25 de vietuitori: ieromonahi, ierodiaconi, monahi, rasofori si frati.

Programul zilnic al slujbelor este cel rinduit vietii manastiresti: cele Sapte Laude, Acatiste, Paraclise, Sfinta Liturghie, precum si Sfintul Maslu de obste in fiecare vineri, dimineata si la miezul noptii, sau la cerere de cite ori este nevoie.

Zilnic ieromonahii manastirii sunt la dispozitia credinciosilor care vin si solicita povatuire si asistenta religioasa.

Dupa Sfintul Maslu de obste din fiecare vineri si dupa Sfinta Liturghie din duminici si sarbatori se fac rugaciuni speciale, molifte si deslegari de obste, pentru toti credinciosii care vin la manastire.

Cu ocazia Hramului manastiii, la 14 august si in Vinerea Mare se face procesiunea “Drumul Crucii”.

Dupa programul slujbelor, calugarii se ocupa cu diferite ascultari in gospodaria manastirii: gradinarit, stuparit, ingrijirea animalelor, croitorie, timplarie s.a.

In timpul liber calugarii se ocupa cu cititului Sfintei Scripturi, a cartilor ziditoare de suflet, cu meditatia si cu pravila de rugaciune particulara.

Edificii Manastiresti

 

Biserica manastirii cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” (21 Noiembrie), dateaza din a doua jumatate a sec. XIV, din jurul anului 1370, fiind construita in stilul triconc bizantin.

Acest stil era foarte raspindit in intregul Orient crestin, in Tarile Romane aparind mai frecvent dupa anul 1370. Existenta acestui stil in partile acestea arata influenta puternica pe care a avut-o Orientul, cu arta lui bizantina, asupra acestei zone geografice.

In decursul timpului biserica a trebuit sa fie de mai multe ori restaurata, pastrindu-se insa forma ei initiala, intervenindu-se doar la acoperis, care, in sec. XVIII, a primit o forma baroca.

O inscriptie aflata deasupra usilor bisericii, indica anul 1766, an in care s-au facut unele restaurari; dupa acest an s-a executat tencuirea bisericii in exterior, cu tencuiala de var si nisip cu influente baroce.

Pentru a putea fi mai bine protejata si pentru a-i mari interiorul, in anul 1790 s-a mai adaugat un pridvor, care era prevazut a fi cu turla, dar din lipsa de fonduri nu a mai putut fi terminat.

Zidul de nord al bisericii s-a pastrat netencuit, evidentindu-se materialul din care a fost construita biserica: pietre si caramizi romane.

Pictura bisericii dateaza din anul 1658 si afost executata de catre pictorul Nicodim Diaconul. Este o pictura bogata in conformitate cu erminiile ortodoxe.

Din cauza deselor inundatii si a pinzei de apa freatice, igrasia a patruns pina la nivelul ferestrelor, ceea ce a facut necesara restaurarea picturii vechi, de pictorii Anastase Demian si Cornel Cenan, in anii 1938, respectiv 1943.

In exterior, ocnitele de pe latura de nord, au fost impodobite cu pictura de catre pictorul Eremia Profeta in anul 1968.

Sculptura iconostasului si a mobilierului dateaza din anul 1940 si este opera staretului Ieronim Balintoni.

Din aceeasi perioada cu biserica de sec. XIV, dateaza si turnul-clopotnita, zidit din caramida, care a fost restaurat in anul 1904, aplicindu-i-se niste contraforti, o scara metalica si un acoperis. O alta restaurare s-a facut in anul 1978.

Pe latura de sud a turnului-clopotnita se gaseste o emblema care reprezinta doi ostasi cu capete de turci in virful sabiilor. Clopotnita a servit si ca turn de observare pe vremea cind ostile otomane amenintau manastirea.

Alte cladiri

O imagine din 1750 arata manastiea inconjurata de cladiri cu etaj pe trei laturi – la rasarit, la nord, si la apus, iar la sud fiind strajuita de riul Mures.

Se crede ca aceste cladiri dateaza din sec. XVII, dainuind in aceasta forma pina la anul 1900, cind staretul Augustin Hamsea, face unele modificari. Cladirea de la apus a fost inlaturata, construindu-se alta mai la apus, marindu-se astfel incinta; cea de la nord a fost demolata, pastrindu-se doar un zid, care delimiteaza curtea bisericii de cea de-a doua incinta, creata prin construirea unor cladiri gospodaresti dupa anul 1900. Cladirii de la rasarit i s-a inlaturat etajul, i s-a mai inaltat parterul, dindu-i-se destinatia de staretie, trapeza oficiala si paraclis de iarna. O alta reparatie mai substantiala la aceasta cladire a fost facuta de manastire in 1978-1980.

In anii 1990-1991, paraclisul cu hramul “Schimbarea la fata” (6 August) din capatul de nord al acestei cladiri a fost impodobit cu pictura de pictorii Gheorghe Bratiloveanu si sotii Radu cu Alexandrina Jitariu din Arad.

Latura de sud a manastirii este imprejmuita de un gard format din stilpi de caramida cu grilaje din fier, doua turnulete de colt si doua porti simetrice, datate din anul 1803.

Sub pastorirea episcopului Grigore Comsa si a staretului Policarp Morusca, in anul 1935 in partea de rasarit a curtii s-a construit un paraclis de vara cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, unde se savirseste Sfinta Liturghie la hramul manastirii (15 august), la praznice, in dumineci si sarbatori, cind numarul credinciosilor este mai mare.

Sub paraclisul de vara, la demisol a fost amenajata “Cripta episcopala”, unde-si dorm somnul de veci Episcopii Aradului: Iosif Goldis (+ 1902), Grigore Comsa (+ 1935), Andrei Magieru (+ 1960) si Visarion Astileanu (+1984). In mod cu totul exceptional, cu binecuvintarea Prea Fericitului Teoctist, care era episcop de Arad, a fost deshumat si Arhimandritul Augustin Hamsea si introdus intr-o nisa din cripta episcopala; de asemenea, tot aici a fost inmormintat si Arhimandritul Timotei Iftimie (+ 1991), staret al manastirii in perioada 1965-1991.

In anul 1997, cu binecuvintarea Prea Sfintitului Parinte Dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, s-au facut unele reparatii si lucrari de inlaturare a igrasiei din cripta episcopala, impodobindu-se cu pictura in tehnica “fresco” si “tempera grasa” de pictorii Radu si Alexandrina Jitariu din Arad.

In anul 1988 s-a facut o extindere a cladirii de la apus, pentru a fi marit spatiul care adaposteste colectia de obiecte vechi bisericesti. Aici se pastreaza un numar de obiecte vechi, nu multe, dar foarte importante, atit pentru manastirea noastra, cit si pentru zona geografica in care se afla.

In anul 1989 cu binecuvintarea Prea Sfintitului Parinte Timotei al Aradului, obstea manastirii in frunte cu staretul Timotei Iftimie, au inceput construirea unei noi biserici, pe locul unde mai inainte fusese amenajat un paraclis de iarna.

Lucrarile au fost finalizate abia in anul 1997, la 28 septembrie, cind Prea Sfintitul Parinte Timotei a savirst slujba tirnosirii bisericii.

Pictura in tehnica “fresco” a fost executata de pictorii Radu si Alexandrina Jitariu, mozaicurile exterioare au fost realizate de pictorul Victor Jurca din Lugoj, iar lucrarile de sculptura din interior de Gavriloaia Vasile din Tirgul Neamt. Hramul bisericii noi este “Pogorirea Duhului Sfint”.

Tot in ultima vreme, Manastirea Hodos – Bodog a fost inzestrata cu noi chilii si edificii gospodaresti, precum si cu o casa si gospodarie anexa in satul Bodrogu Nou – ca loc de refugiu in cazurile in care apele Muresului se revarsa pina in incinta manastirii. Aceasta va servi si ca arhondaric (casa de oaspeti).

De asemenea, in data de 21 Noiembrie 2000, cu binecuvintarea si participarea Prea Sfintitului Parinte Dr. Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, s-a pus piatra de temelie la biserica cu hramul “Cuvioasa Parascheva” (14 octombrie) al metocului manastiii aflat in padurea Ceala.

Sursa: http://www.manastireabodrog.ro/

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Manastirea-FEREDEU--Siria-Arad

Manastirea Feredu

Manastirea Feredu.Com Siria-.Arad Hram: Sfantul Ilie Tezviteanul (Feredeul din Vale), Sfantul Gheorghe (Feredeul din Deal) …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.