Breaking News
Home » Obiective turistice religioase » Catedrale » Catedrale Mitropolitane » Catedrala Mitropolitana Cluj
GEKO's WorkGroup Inc.
117824_catedrala-mitropolitana_din_cluj

Catedrala Mitropolitana Cluj

Catedrala Mitropolitana-Cluj

Hram: Adormirea Maicii Domnului

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului

Asezata in centrul capitalei culturale a Transilvaniei, Catedrala arhiepiscopala a Vadului, Feleacului si Clujului a fost construita intre anii 1923-1933, din initiativa si cu contributia speciala a vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan (1855-1936).

Prezenta triumfala pe pamantul ,,dorurilor noastre”, inaltata intr’o epoca marcata de ample framantari sociale, politice si economice, Catedrala eparhiala se impune ca o adevarata implinire a unui orizont de asteptari la care s’au raportat generatiile anterioare. Ea este primul edificiu bisericesc romanesc de amploare ridicat in inima tarii reintregite.

Desi lucrarile de edificare nu s’au putut finaliza in timpul propus conform proiectului initial, datorita recesiunii economice din anii ’30, aceasta neimplinire se realizeaza sub ochii nostri, din initiativa si cu purtarea de grija a Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Bartolomeu. Iata ca Bunul Dumnezeu a randuit celui de-al patrulea intaistatator al reinviatei Eparhii a Vadului, Feleacului si Clujului aceasta importanta misiune de intregire a proiectului – asa cum l-a visat ctitorul sau – si de restaurare generala, ce se impunea stringent dupa aproape 70 de ani de la data intreruperii lucrarilor de construire.

Initiativa Inaltului lerarh, facuta publica din amvonul Catedralei într’una din duminicile lunii martie ’97, a fost receptata cu bucurie de catre multimea credinciosilor prezenti duminica de duminica si sarbatoare de sarbatoare, pentru a se impartasi de negraitele bucurii duhovnicesti ale Sfintelor Slujbe si ale Cuvantului arhieresc de invatatura.

Conform proiectului initial,- opera a cunoscutilor arhitecti Georges Cristinel si Constantin Pomponiu -, se impuneau lucrari de inalta specialitate tehnica si artistica cum ar fi: sculptarea bazelor si capitelurilor celor optsprezece coloane monumentale din rotonda turlei celei mari; construirea celor patru turnuri care incadreaza turla centrala; arce de piatra pe fatadele laterale; opt medalioane sculptate in piatra; plombarea placajelor de piatra distruse de intemperii si poluare; sablarea placajelor de piatra; confectionarea acoperisurilor din tabla de arama cu reliefuri s.a. De asemenea, ample lucrari de specialitate tehnica si artistica au fost initiate si in interior: reactivarea sistemului de incalzire si realizarea unei noi podoabe iconografice in tehnica mozaic, din al carui ansamblu este in faza de finalizare absida altarului Maica Domnului – Cea mai inalta decat cerurile.

Costurile mari ale acestor lucrari, amplificate de la o luna la alta datorita instabilitatii monetare, au fost acoperite in parte prin jertfelnicia bunilor credinciosi din Cluj si de pe tot cuprinsul Eparhiei. Bineinteles, aceasta contributie a insemnat relativ putin in raport cu nevoile financiare, fapt pentru care a fost necesara interventia Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Bartolomeu pe langa guvernele ce s’au succedat in aceasta perioada (1997-2000) si care, spre cinstea lor, au dat dovada de multa solicitudine in conditiile de criza ale economiei romanesti din perioada respectiva. Se cuvine mentionata si contributia unor institutii publice, de stat sau private, care au ascultat glasul Pastorului, reinnoit din vreme in vreme in cadrul predicilor duminicale sau prin intalniri directe, de la suflet la suflet si de la inima la inima. Si cu acest prilej am fost martorii unor gesturi de mare generozitate si solidaritate in credinta si ideal romanesc, ceea ce inseamna ca sentimentele inalte ale sufletului neamului nostru nu s’au atrofiat nici in aceasta perioada ,,de tranzitie”. Iata de ce bucuria ultimului Craciun al veacului XX a avut pentru Centrul nostru eparhial, ca si pentru multimea credinciosilor prezenti la Dumnezeiasca Liturghie, o incarcatura duhovniceasca aparte: binecuvantarea arhiereasca a lucrarilor executate pentru completarea si restaurarea exteriorului Catedralei. Ritualul solemn savarsit de catre Arhiepiscopul nostru, dupa Sfanta Liturghie, a fost receptat cu emotie si bucurie de catre toti cei care alcatuiesc comunitatea de credinta si rugaciune a celei care are statutul liturgic si canonic de «Maica» a tuturor bisericilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Desigur, pana cand si interiorul va ajunge la stadiul final al lucrarilor de restaurare si pictare, urmeaza alte eforturi de natura tehnica si mai ales artistica ce trebuie sustinute financiar. De aceea se cuvine sa ne reinnoim sperantele in purtarea de grija a bunului Dumnezeu si in jertfelnicia celor care iubesc “podoaba casei Sale “.

Alba si curata, Catedrala Clujului se profileaza pe cerul celui de-al treilea mileniu de istorie crestina ca un semn al statorniciei noastre in credinta si-al sperantei in purtarea de grija a lui Dumnezeu.

Daca pentru tinuturile romenesti din aceasta parte a Transilvaniei inceputul de secol XX a insemnat reactivarea stravechiului scaun episcopal de la Vad si Feleac, precum si construirea Catedralei eparhiale din inima Clujului, iata ca sfarsitul acestui veac ne gaseste cu bucuria unor realizari care vin sa implineasca nadejdiile si lucrarea inceputa de vrednicii nostri inaintasi.

“Inscrie, Doamne, in cartea vietii Tale pe toti ctitorii, binefaca-torii, ajutatorii si ostenitorii Sfant locasului acestuia”!

Mesteri si artisti pe schelele Catedralei
Intocmirea documentatiei de obtinere a autorizatiei pentru deschiderea santierului, ca si angajarea unei parti din complexul lucrarilor au fost incredintate S.C. Construct “Napoca” din municipiul Cluj-Napoca , conduss de catre Directorul general ing. Stefan Dimitriu.
Lucrari executate: montarea schelei din lemn la cupola centrala; structura de rezistenta a celor 4 turnuri noi care incadreaza turla Centrala, infrastructura si montajul cupolelor celor 4 turnuri noi.
Lucrarile de pietrarie au fost preluate si executate cu inalta competenta artistica de S.C. Cupola-Proiect, din Sighetul Marmatiei, jud. Maramures, patronata de arhitectul Dorel Cordos.
Lucrari executate: sculptarea bazelor si capitelurilor coloanelor monumentale situate in galeria exterioara a turlei mari, conform celor doua modele artistice existente; restaurarea antablamentului turlei centrale (ahitrava, friza, cornisa); executarea din piatra de Vistea si travertin de Borsec a celor patru turnuri de la baza turlei centrale (de subliniat este faptul ca fiecare turn se compune din nu mai putin de 430 elemente de piatra, fasonate si sculptate conform proiectului).
Elementele decorative ale celor patru cupole (din tabla de cupru) au fost executate de catre tineri artisti Calin Daian si Matei Campan, absolventi ai Academiei de Arte Vizuale “Ioan Andreescu” Cluj-Napoca . Fiecare cupola cuprinde 86 de elemente ambutisate si modelate manual si cate o cruce masiva din bronz. De asemenea, cei doi artisti au executat grilajele din fier forjat care protejeaza absidele laterale si jaluzelele metalice a celor 4 turnuri noi.

In urma recomandarii Prea Sfintitului Ioan Salajanul, Episcop de Harghita si Covasna, lucrarile de inlocuire a tablei zincate cu tabla de cupru si restaurarea invelitorii de cupru, de pe intreaga suprafata a acoperisului au fost executate de catre echipa mesterului Senciuc Vasile din localitate Calafindesti, jud. Suceava, care a dat dovada de multa pricepere si seriozitate in munca.

Lucrarile de restaurare de la baza turlei centrale, cupola pronaosului si alte suprafete care necesitau astfel de lucrari, au fost executate de catre S.C. Constructii ,,Alex si George” din Cluj-Napoca , condusa de Directorul general ing. Ioan Hanga.
Restaurarea si sablarea suprafetei de piatra de pe partile laterale, fatade si cele doua turnuri-clopotnite, au fost executate de catre echipa de pietrari a mesterului Sekely Ioan din localitatea Vistea, jud. Cluj.
Asistenta tehnica a lucrarilor mentionate mai sus au fost incredintate firmei S.C. Darh S.R.L. din Cluj-Napoca condusa de arhitect Lucia Raiciu.

Tuturor celor care au finantat, lucrat si supravegheat amplele lucrari se cuvine sa le aducem multumirile noastre pentru jertfelnicia, competenta si daruirea de care au dat dovada pentru ca Sionul romanesc din inima Clujului sa intre in noul mileniu invesmantat de sarbitoare.

Sursa: http://www.mitropolia-clujului.ro/catedrala/descriere

Catedrala Ortodoxă din Cluj a fost ridicată în perioada anilor 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj. Poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lăcașul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală. Din anul 2006 edificiul servește drept catedrală a arhiepiscopului Vadului, Feleacului și Clujului, care este totodată și mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Este în prezent a treia catedrală din România ca înălțime, după cea ortodoxă din Timișoara și cea evanghelică din Sibiu.

Inițiativa ridicării acesteia a aparținut episcopului Nicolae Ivan. Acesta s-a adresat încă din 1919 Consiliului Dirigent al Transilvaniei, pentru a solicita un ajutor financiar necesar ridicării unei catedrale ortodoxe la Cluj. Consiliul a aprobat cererea episcopului, oferind pentru început suma de 2 milioane de coroane austro-ungare. În 1920 episcopul Nicolae Ivan a solicitat Primăriei clujene ca parcul din fața Teatrului Național să fie cedat pentru zidirea catedralei, cerere care a fost și ea acceptată.

A fost organizat un concurs de proiecte, câștigat de către arhitecții George Cristinel și Constantin Pomponiu, aceiași care au definit și planurile mausoleului de la Mărășești. Planurile au înglobat o serie de modele din arhitectura brâncovenească, specifică Țării Românești, fiind foarte evidentă influența bizantină.

Sfințirea catedralei s-a făcut într–un cadru festiv la 5 noiembrie 1933, fiind oficiată de Patriarhul României, Miron Cristea, împreună cu Mitropolitul Transilvaniei, Nicolae Bălan și episcopul de Cluj, Nicolae Ivan. La festivitate a fost prezent și regele Carol al II-lea, prințul moștenitor Mihai, membri ai guvernului României și numeroase personalități.

Descriere

Lucrările de construcție au fost inițiate la 10 septembrie 1923, iar pe 7 octombrie 1923, a fost pusă piatra de temelie a catedralei, festivitate la care au participat prințul moștenitor Carol al României și primul ministru Ion I. C. Brătianu.

Construcția a durat zece ani, în prima fază, între 1923-1926 folosindu-se un schelet de beton armat în care s-a zidit cărămidă, în exterior montându-se piatră de Baciu și Bompotoc. La subsol a fost construită la final o criptă, în care au fost înmormântați ulterior episcopul Nicolae Ivan, arhiepiscopul Teofil Herineanu si mitropolitul Bartolomeu Anania.

Au fost efectuate lucrări de o specialitate ridicată pentru acele vremuri, cum ar fi construirea celor 4 turle care înconjoară turla centrală, sculptarea celor 18 coloane imense din rotonda turlei mari, medalioane sculptate în piatră, arce de piatră pe fațadele laterale.

Catedrala a fost înzestrată cu 4 clopote, aduse din Ungaria, cel mai mare dintre ele cântărind aproape 2 tone. Pictarea edificiului a fost realizată de profesorii Anastasie Demian și Catul Bogdan, de la Academia de Artă, în perioada 1928-1933.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

catedrala-timisoara1

Catedrala Mitropolitana Timisoara

Catedrala Mitropolitana –Timisoara Hramu: Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş Mitropolia Banatului Declarată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.