Breaking News
Home » Obiective turistice religioase » Catedrale » Catedrale Arhiepiscopale » Catedrala Arhiepiscopala a Buzaului si Vrancei
GEKO's WorkGroup Inc.
catedrala_veche_site

Catedrala Arhiepiscopala a Buzaului si Vrancei

Catedrala Arhiepiscopala a Buzaului si Vrancei-Buzau

Hram: Inaltarea Domnului

Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei

 Astăzi, de sărbătoarea Înălţării Domnului, noua Catedrală arhiepiscopală a Buzăului şi Vrancei îşi sărbătoreşte primul hram de după sfinţire. Sfânta Liturghie de astăzi este oficiată de IPS Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Dacă la sfinţirea acestui minunat lăcaş de cult, în noiembrie anul trecut, au participat mii de pelerini şi credincioşi din întreaga arhiepiscopie, şi la slujba hramului de astăzi sunt aşteptate numeroase persoane.

În timp, Eparhia Buzăului şi Vrancei a avut mai multe biserici episcopale, cea sfinţită anul trecut fiind a cincea. Lucrările la construirea sa au început în 1998, iar piatra de temelie a fost pusă la 10 noiembrie 2002, de către IPS Epifanie. A fost sfinţită la 8 noiembrie 2009, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, atunci când Episcopia Buzăului şi Vrancei a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Părintele Episcop Epifanie a devenit Arhiepiscop.

Înnoiri şi pregătiri pentru hram

Pictura noii catedrale, realizată “in fresco”, a fost executată în 2008-2009 de către pr. Petre Braşoveanu. “Având în vedere că la sfinţire pictura catedralei nu era definitivată, încă din 2009 s-au făcut pregătiri astfel încât acum, cu prilejul sărbătoririi unui an de slujire în noul lăcaş, s-au continuat lucrările de pictură, s-a pus marmură pe pilonii interiori de la intrare, s-au montat uşi, s-a sistematizat curtea şi s-au plantat arbuşti, flori şi gazon şi, ceea ce este iarăşi important, s-au rânduit preoţi tineri, evlavioşi şi vrednici care slujesc în permanenţă, atât pentru nevoile credincioşilor, cât şi pentru bunul mers al treburilor administrativ-gospodăreşti. Astăzi, catedrala este împodobită cu frumoase obiecte de cult şi este pregătită pentru a sărbători primul hram de la sfinţire”, ne-a declarat părintele Romeo Ene, referent cultural la Centrul eparhial Buzău.

Sursa: http://ziarullumina.ro/reportaj/noua-catedrala-din-buzau-sarbatoreste-primul-hram-de-la-sfintire 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Catedrala Arhiepiscopala Sf. Andrei din Galati, 1906-1917

Catedrala Arhiepiscopala Galati

Catedrala Arhiepiscopala –Galati Hram: Sf.Ierarh Nicolae Arhiepiscopia Dunarii de Jos  Prin legea, votata în Adunarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.