Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Mureş » Castelul Ugron, Zau de Câmpie- Mureș
GEKO's WorkGroup Inc.
IMG_0505-300x225

Castelul Ugron, Zau de Câmpie- Mureș

Castelul Ugron, Zau de Câmpie- Mureș

 “Castelul-calendar” sau castelul baronului Istvan Ugron se află în comuna Zau de Câmpie, în județul Mureș. Comuna este situată pe drumul comunal 113 la ieșirea din Luduș spre Sărmaș.

CASTELUL-CALENDAR

Castelul din Zau de Câmpie a fost construit după principiile unui calendar. Are 365 de ferestre câte zile sunt într-un an, 4 turnuri la fel ca numărul de anotimpuri, 52 de camere câte sunt săptămânile, 7 terase câte zile sunt într-o săptămână și 12 holuri câte sunt lunile anului. Castelul stă sub sigiliului unei povești de dragoste neîmplinite între proprietar și o prințesă rusă. În anul 1911 a început construcția reședinței de vacanță a baronului Istvan Ugron, o arhitectură fidelă castelelor medievale franceze. Timp de trei ani oamenii locului au fost obligați să muncească acolo, gratuit, cu uneltele și cu animalele lor. Castelul de la Zau de Câmpie nu a fost vizitat foarte des de baron. Cu toate acestea a fost ridicat din ambiția lui de a construi o reședință de vară cu totul și cu totul deosebită, diferită de orice altă reședință. În perioada comunismului a fost preluat de stat și a primit mai multe destinații în timp. Mobilierul a fost confiscat de conducerea comunistă și transferat la Turda, unde era pe atunci centrul de județ. Castelul a fost, pe rând, sanatoriu pentru bolnavii de TBC, școală și depozit de cereale, iar în ultimii ani casă de copii, ca și până în prezent. Acum clădirea a devenit centru de plasamament aflat în subordinea Consiliului Juețean Mureșși adăpostește aproximativ 70 de fete orfane. Starea castelului se agravează însă pe zi ce trece. Iar autoritățile nu găsesc un plan de evadare. Dacă până mai acum câțiva ani castelul părea relativ întreținut, revendicarea acestuia de urmașii baronului Ugron făcută după apariția pachetului de legi privind retrocedările (247/2005) a schimbat în rău fața acestuia. Astfel, urmașii lui Istvan Ugron revendică sute de hectare de teren din Zau de Campie. Există o cerere de revendicare depusă de urmașa Maria Ioana Ugron din 2006.

“CALENDARUL” UNEI IUBIRI

Istvan Ugron, proprietarul castelului a fost ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia. Așa a cunoscut-o pe una din fiicele țarului Nicolae al II-lea al Rusiei și s-a îndrăgostit nebunește de ea. Povestea celor doi a fost păstrată până astăzi prin viu grai, spusă pe la ulițele din sat așa că sunt mai multe variante. Cei mai mulți sătenii însă povestesc că și fata era îndrăgostită de baron doar că acesta nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor și pretenților unei prințese. Aceasta i-ar fi cerut baronului Ugron, să paveze aleea care duce înspre castel cu bani de aur. Zis și făcut. Ambasadorul îndrăgostit a dat poruncă muncitorilor pentru a-i îndeplini hatârul iubitei. Doar că pe la jumătatea drumului prințesa a cerut ca banii de aur să fie puși în cant, pentru ca nimeni să nu pășească pe coroana împăratului, potrivit acesteia reprezenta o lipsă de respect și loialitate față de împărat. Ugron a dat din nou poruncă pentru refacerea drumului doar că de data aceasta nu i-au ajuns banii pentru întreaga porțiune de drum. Văzându-se neputincios și incapabil să îi îndeplinească cerințele femeii iubite, baronl Istvan Ugron a încetat o vreme să îi mai facă curte prințesei. Între timp au ajuns la putere bolșevicii, iar în timpul Revoluției Ruse 1917, întreaga familie a țarului a fost ucisă. Îndoliat, baronul s-a retras din viața publică cu inima plină de durere după dragostea sa neîmplinită.

Sursa: Wikipedia

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

castelul-toldalagi-corunca

Castelul Toldalagi

Castelul Toldalagi, Corunca- Mureș  Castelul a fost proiectat in stil baroc si desi nu s-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.