Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Mureş » Castelul Teleki, Dumbrăvioara, Mureș
GEKO's WorkGroup Inc.
index

Castelul Teleki, Dumbrăvioara, Mureș

Castelul Teleki, Dumbrăvioara, Mureș

 Castelul Teleki a fost cladit intre anii 1769 – 1773 de catre Teleki Samuel, care in timpul acela era cancelarul Transilvaniei. El a realizat parterul, etajul fiind terminat de catre Teleki Samu, nepotul sau. Totusi, lucrarile s-au prelungit, edificiul ajungand la forma sa finala abia in anul 1912. Resedinta familiei Teleki din Dumbravioara a fost unul dintre cele mai frumoase castele construite in stil baroc din Ardeal. Mai toti barbatii familiei nobiliare aveau functii importante si faceau des calatorii in strainatate, de unde se intorceau cu multe idei inovatoare care si-au pus pecetea asupra construirii castelului.

Acesta era sub forma de U, format din mai multe corpuri. Cladirile au fost mansardate, astfel ca parterul a ramas pentru folosinta slujitorilor. Aici se aflau bucatariile si toate anexele gospodariei. Tot conform planurilor exploratorului, in 1825 au fost construite grajdurile unei herghelii, care au functionat un secol, fiind demolate in anul 1930. Interioarele erau pompos ornamentate, iar in saloane, mobila combina mai multe stiluri, baroc, rococo sau renascentist. Fiecare camera avea alt model de soba din teracota, iar podelele erau facute din marmura colorata, acoperite de covoare persane.

Membrii familiei Teleki colectionau piese de mobilier, portelanuri, covoare, antichitati, arme si trofee. Cei care veneau in vizita la castel erau fascinati de frumusetea locului. In spatele castelului era un parc dendrologic, un helesteu si un teren de calarie, unde oaspetii se antrenau pentru diversele turniruri la care participau.

 Sursa: http://www.romguide.ro/Viziteaza/Castelul-Teleki-din-Dumbravioara_vt8da 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

IMG_0505-300x225

Castelul Ugron, Zau de Câmpie- Mureș

Castelul Ugron, Zau de Câmpie- Mureș  “Castelul-calendar” sau castelul baronului Istvan Ugron se află în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.