Breaking News
GEKO's WorkGroup Inc.
Castelul_Radak_–_Pekri_din_Ozd_2

Castelul Pekri

Castelul Pekri, Ozd- Mureș

Pe dealul localităţii Ozd, se vede castelul de formă dreptunghiulară cu bastioane în colţuri, construit în stil gotic, în anul 1682 de Pekri Lőrinc, omul lui Rakoczi Ferenc II. În anul 1732 a fost reconstruit, după atacul lobonţilor, care au incendiat castelul, scăpând neatinse doar bastioanele de la colţuri. Castelul a fost reconstruit de Radák Ádám, ginerele lui Pekri. Ultimul proprietar al castelului, înconjurat de pădure, renumit pentru parcul şi lacul aflat în faţa lui, a fost baronesa Teleki Ilona, care a părăsit ţara din cauza naţionalizării din 1945.

Clădirea a găzduit grădiniţă, şcoală, a fost casă de cultură şi sediu CAP, care a rămas în castel până la distrugerea lui. După ’89 castelul a fost retrocedat doamnei Jude Mária, o moştenitoare din Franţa.

După retrocedare ea a donat castelul fundaţiei Bonus Pastor, care a hotărât renovarea clădirii şi a anexelor din jur. Renovarea decurge cu ajutor substanţial extern. Lucrările sunt în derulare.

Sursa:http://www.welcometoromania.ro/E60_Cluj_Sighisoara/E60_Cluj_Sighisoara_Ozd_Castelul_Pekri_Radak_r.htm

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

IMG_0505-300x225

Castelul Ugron, Zau de Câmpie- Mureș

Castelul Ugron, Zau de Câmpie- Mureș  “Castelul-calendar” sau castelul baronului Istvan Ugron se află în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.