Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Mureş » Castelul Kendy-Kemény, Brâncovenești- Mureș
GEKO's WorkGroup Inc.
kemeny-kastely-Marosvecs-1-l

Castelul Kendy-Kemény, Brâncovenești- Mureș

Castelul Kendy-Kemény, Brâncovenești- Mureș

Un castel absolut remarcabil (din fericire bine pastrat) se afla in localitatea Brancovenesti (magh. Marosvecs) din jud. Mures, nu departe de Reghin.

Pe o terasa inalta deasupra Muresului se inalta o fortificatie romana (Ala nova Illiricorum), apoi in Evul Mediu (sec. al XIII-lea) a existat o cetate inconjurata cu santuri, vizibile si azi. Aceasta cetate a fost, se pare distrusa de marea navalire mongola din 1242.

Actualul castel a inceput a fi construit in sec. al XV-lea de catre familia nobilului Losonczi Dezsofi. In urmatorii 150 ani proprietarii domeniului se schimba de mai multe ori…

In anii 1527 se fac importante lucrari la castel. In 1610 domeniul apare deja in proprietatea lui Gabriel Bethlen, voievodul Ardealului, preluat apoi de Gheorghe Rakoczi I . Gheorghe Rakoczy al II-lea, ajuns la tronul Transilvaniei in 1648 a donat domeniul format din 5 sate, unui conducator de osti pe nume Ioan Kemeny . In urmatoarele 3 secole familia Kemeny este proprietarul domeniului. Ioan Kemeny participa la lupte in Polonia, unde cade prizonier in mainile tatarilor, dar spre norocul lui este rascumparat. Devine principe al Transilvaniei dar moare intr-o batalie din 1662, iar inamicii lui devasteaza domeniul de la Brancovenesti, devastat de altfel si in timpul raboaielor conduse de Francisc Rákóczi al II-lea (rascoala curutilor).

Familia a reconstruit, insa, de fiecare data castelul. Datorita initiativei ultimului conte purtand acelasi nume ca si stramosul sau-Ioan Kemeny, care in 1926 a invitat in castelul sau 28 dintre cele mai proeminente personaje literare ale timpului, la castelul de la Brancovenesti este fondata asociatia culturala ardelenesca Helikon. Din acest moment, timp de douazeci de ani castelul de la Brancoveni a devenit centrul intalnirilor literare ale scriitorilor ardeleni de limba maghiara dar nu numai.

Razboiul din 1944 nu a adus mari distrugeri, insa dupa ce familia a fugit de pe domeniu, populatia a devastat complet castelul, care dupa 1945 a devenit azil pentru copii cu handicap psihic sever (functie pe care a pastrat-o pana azi).

Castelul este de plan patrat, curte interioara si turnuri pe colt, doua mai mari si doua mai mici. Mai multe ferestre au ancandramente in stil Renastere. Deasupra intrarii e construit un pitoresc balcon pe console de piatra, console ce se intalnesc si la etajele turnurilor. Intrarea se face pe partea nordica pe un podet ce traveseaza santul cetatii si care in trecut se putea. Documentele vechi atesta faptul ca fosta cetate de veac al XIII-lea, strajuita de santurile de pamant a fost protejata de ziduri si turnuri pozitionate mai jos de platoul pe care se afla castelul. Acestea au fost distruse cu ocazia lucrarilor de reamenajare de dupa razboi.

Castelul nu e vizitabil decat la exterior din motive lesne de inteles.

Urmasii familiei Kemeny au reusit recent recuperarea castelului, insa se astepta gasirea unui alt spatiu pentru azil. In parcul din spatele castelului se afla mormintele unor membrii ai familiei si o masa de piatra despre care am gasit informatia urmatoare “…masa de piatra de la castelul Kemeny din Brincovenesti, unde se intalneau intre cele doua razboaie cei de la Revista Erdelyi Helikon, tocmai propagand ideea unei literaturi ardelene de limbi si origini culturale diferite.”

Sursa: http://mures.ghidcazareromania.ro/obiective_turistice_mures/castelul-kendy-kemeny–brancovenesti.html  

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

IMG_0505-300x225

Castelul Ugron, Zau de Câmpie- Mureș

Castelul Ugron, Zau de Câmpie- Mureș  “Castelul-calendar” sau castelul baronului Istvan Ugron se află în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.