Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Satu-Mare » Castelul Bethlen din Arcalia
GEKO's WorkGroup Inc.
Castelul-Bethlen-din-Arcalia-20110116114835

Castelul Bethlen din Arcalia

Castelul Bethlen din Arcalia- Satu-Mare

 Castelul Bethlen din Arcalia a fost preluat în 1947 de stat și transformat în magazin sătesc, stațiune de mașini agricole, apoi în tabără pentru pionieri, iar, din 1963, a fost preluat de Universitatea Babes-Bolyai. Timp de trei decenii, aici a functionat Centrul de Cercetari Biologice si Geologice, constituind, in acelasi timp, o baza pentru practica de vara a studentilor.

Suprafata totala a proprietății de la Arcalia este de 16,5 hectare și se compune dintr-un parc dendrologic cu circa 150 de specii autohtone și exotice și din trei corpuri de cladiri. Castelul propriu-zis, construit în urma cu 150 de ani, intr-un stil mauro-bizantin, este singurul de acest fel din Transilvania. 

Castelul propriu-zis, construit în urmă cu cca 150 de ani într-un stil mauro-bizantin, fiind singurul castel de acest fel din Transilvania.
Aici se află :

  • sala de conferinţe (80 m²), ce poate adăpostii cca 70 de participanţi,
  • sala de seminar (40 m²), pentru 20-25 persoane,
  • sala de lectură (40 m²),
  • biblioteca francofoniei (25 m²).
  • Două dintre săli pot folosi simultan aparatura de proiecţie: retroproiector şi diaproiector.
  • Dormitoarele, amplasate pe locul fostei biblioteci şi a anexelor, sunt amenajete pentru găzduirea în principal a studenţilor şi sunt dotate cu mobilier nou. Cu capacitate de 70 persoane, în paturi suprapuse, sau 40 în paturi simple (în funcţie de opţiunea grupului).
  • Cantina şi anexele oferă posibilitatea preparării şi servirii unui dejun complet, precum şi organizarea , în chioşcul nou construit, a unui picnic de tip rustic.

O altă particularitate a clădirii o constituie parcul dendrologic care înconjoara castelul și unde, pe o suprafață de circa 16 hectare, vizitatorii pot vedea peste 150 de specii de arbori si arbuști, din diferite colturi ale globului, cum ar fi bradul argintiu, molidul caucazian sau salcâmul japonez. 

Deosebit de interesantă este și organizarea parcului ce cuprinde alei principale, care delimitează parcul (de molid, de salcâm, de carpeni și aleea centrală), alei de legătura și aleea labirint. 

Centrul de la Arcalia găzduiește simpozioane stiințifice, seminarii, cursuri de vară, expoziții, tabere de creație, dar este deschis și vizitatorilor, care, însa, nu au acces și în interiorul castelului, ci doar în parcul dendrologic.

În aprilie 2009, Universitatea Babes Bolyai a fost dată în judecata de cetățeanul maghiar Atzel Ferenc, care a depus acțiune la Tribunalul Bistrița-Năsăud prin care cere sa fie anulat titlul de proprietate dat universitatii pentru domeniul de la Arcalia care a apartinut contelui Bethlen, motivand ca el este mostenitorul de drept al acestuia, in calitate de ruda a familiei de grofi. 

Urmasul contelui Bethlen Balazs nu a putut dovedi, insa, ca este descendent direct al familiei Bethlen, drept care tribunalul nu a fixat inca un termen pentru proces.

Sursa: http://www.kastelyerdelyben.ro/?lang=ro&page=castle&spage=show&idcastle=75 

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

20130515-92-29-92-1

Castelul Vecsey

Castelul Vecsey, Livada-Satu-Mare  Castelul Vecsey din Livada, construit între 1760-1764, un remarcabil exemplu de arhitectură …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.