Breaking News
Home » Obiective turistice laice » Castele » Castele Sălaj » Castelul Béldy din Jibou
GEKO's WorkGroup Inc.
poza-4886_1

Castelul Béldy din Jibou

Castelul Béldy din Jibou-Salaj

 Pădurea de stejari de lângă Jibou ascunde un cochet castel construit în 1903 de familia Béldy pentru băiatul lor, groful Béldy Kálmán, atunci când acesta s-a căsătorit cu Pálma, fata grofului Wesselényi Béla, pe terenul dăruit tinerilor de acesta din urmă. Castelul de 1100 mp, dotat cu teren de tenis, hipodrom şi un parc frumos amenajat, a fost locul în care tinerii au trăit fericiţi … până la naţionalizare, când visele lor s-au năruit într-o clipă. Din fericire castelul nu a rămas nici un moment în paragină, la început a fost transformat în spital, apoi în azil de bătrâni.

Acum în clădire funcţionează spital de neurpsihiatrie. Cu toate că marea parte a mobilierului a dispărut, clădirea a fost păstrată într-o stare bună. Pare incredibil, dar s-a păstrat şi mobilierul bibliotecii, lipsesc doar oglinzile şi sticlele vitrinelor.

Pentru a asigura funcţionarea în continuare a spitalului de neuropsihiatrie şi pentru a nu plăti lunar chiria cerută de urmaşi, Consiliul Judeţean a cumpărat castelul devenind astfel proprietarul acestuia.

 Sursa: http://welcometoromania.ro/Jibou/Jibou_Castelul_Beldy_r.htm

About GEKO

TOTUL în viaţă are un sens... NIMIC din ea nu se petrece întâmplător...

Check Also

Castelul_Wesselenyi_Jibou_3

Castelul Wesselényi din Jibou

Castelul Wesselényi din Jibou-Salaj  Construcţia palatului a fost începută în 1779, de familia Wessélenyi Miklós …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.